• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PETRE DAEA la TVR 1: Programul ”ALEGE OAIA” merge extraordinar de bine! OIERII REACȚIONEAZĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Oierii reacționează! Crescătorii de ovine fierb după ce ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost invitat la TVR 1, în emisiunea România 9, și a vorbit despre programul ”Alege Oaia!” ca despre un succes prin care fermierii au scăpat de grija valorificării animalelor.

    În timp ce se afla în direct, ministrul Daea a ţinut să demonstreze că porgramul pentru oieri este un succes și a sunat un producător care a confirmat că ajunge şi la 40 de oi pe zi de la 3-4 înainte de demararea programului „Alege Oaia”. Crescătorul a anunţat că va veni la Romexpo, pe data de 9 octombrie la evenimentul pe care îl organizează Ministerul Agriculturii, unde va face „foarte multe oi la proţap”. La eveniment se anunţă peste 10.000 de fermieri.

    „Programul „Alege Oaia” merge extraordinar de bine. Vă dau un om, pe care îl sun acum, care să vă spună câte oi tăia înainte de program şi câte acum. Tăia 3-4 oi şi acum până la 40 de oi pe zi. (…) Vin oamenii de drag (la Romexpo n.r.). Am văzut unul, un purtător de geantă străină, care tot vorbeşte de agricultura ţării româneşti, şi spune Daea este comunist, şi a rămas tot comunist. E ăla care dă cu pumnul în masă şi aduce oameni la întâlnirea asta… Vin că vor să vină, vin din mare plăcere, şi îmi pare rău că nu au loc câţi îşi doresc să vină”, a susţinut ministrul Petre Daea.

    ”Aseară a fost invitat domnul ministru Daea, multe de spus. A mai fost și domnul Dragnea la TVR 1 și nu a fost prea bine după aceea, sper că nu așa va fi și acum. Trecem peste asta și vreau să va anunț pe cei care nu ați văzut interviul, că s-a rezolvat problema lânii și a consumului de carne de oaie! Atenție cei care aveți de vânzare oi, luați legătura cu domnul ministru! Are soluția și la un preț bun! Un coleg de-al nostru deja vinde de la 10 oi pe zi la 40, lucru foare bun! Așadar toate problemele noastre le rezolvă domnul ministru! Sper că nu o fi o fațadă a mitingului din 9 octombrie! Deci din data de 1 octombrie 2019, brusc toți românii mânâncă numai carne de oaie. Din 17 milioane de români cel puțin 20 de milioane consumă carne (de oaie – n.r.) de azi încolo! Adio probleme ce vom face cu reformele și lâna, de azi intrăm în „normalitate” cu piață de desfacere! Să mai văd pe vreun coleg că nu are cui să vândă oile de azi în colo. Trebuia să găsească cineva soluție și uite că a venit în sfârșit. Oare o va stropi carnea de oaie înainte de consum cu „mirodeni” de porc, de TOȚI ROMÂNII s-au făcut „FANI” OAIE? Comentați respectos vă rog frumos! Voi ce ziceți, așa este? Credeți ceva din ce a spus domnul ministru? Aveți centre de colectare? Aveți unde da oile la un preț corect? Sau toate sunt imaginare ca și videoul meu de acuma 2 ani! Doamne ferește pe toți ciobanii de așa senili și mincinoși conducători! Și dacă mai vrea să sune domnul ministru pe cineva în direct, dați-i, vă rog numărul meu de telefon, cu mare drag îi răspund! Dar ce îi voi spune, aia veți auzi atunci! Nu ce vrea să audă, realitatea din oierit și cum ne luptăm cu morile de vânt făcute de MADR în scopul distrugeri ciobanilor din România! Vă respect!”, a comentat pe un grup de oieri fermierul Ioan Suciu, un cunoscut și vocal crescător de ovine.

    Dan Petrescu, un alt cunoscut oieri și președintele Asociației Ciobanilor Profesioniști, ne-a declarat că nu crede că un oier adevărat poate să afirme, de față cu alți colegi, că în oierit s-au rezolvat problemele de valorificare a animalelor. ”Dacă cineva în țara asta spune că programul Alege Oaia este un succes să îl pună față în față cu noi, restul oierilor. Vom merge și noi la Indagra și o să vedeți ce o să fac eu cu domnul ministru acolo. Eu sunt cu peste 200 de oi băgate pe internet la vânzare de o lună și ceva și nu mă întreabă nimeni de ele. Nu pot să vând nimic în țara asta, am 10 porci mari, am oi, nu se vinde nimic. Vin samsarii și îmi dau 120 de lei pe oaie. Păi nu le e rușine? Că le taie la negru, nu le trebuie acte. Cum să dau oaia pe 120 de lei? Mai bine le taie și le dau la câini. (…) Programul nu a adus niciun lucru bun. Prețul la miel nu a crescut, oaia nu ai cui să o vinzi iar prețul e de râs. Nu avem cui să dăm reforma, nimic, nimic. Domnul ministru ne minte în față că nu se mai vând berbeci (fără analize ADN pentru origine – n.r.) și a doua zi se întâmplă același lucru. Adică nu aștepți să vin eu după un an de zile să îți aduc crotalii în pungă, nici măcar capsate, și să îți arăt că se vând berbeci în continuare. Nu ia nicio atitudine și ne spune că nu știe despre ce este vorba. Se vând berbecii din portbagajul mașinii”, ne-a declarat argeșeanul Dan Petrescu.

    Sunt și voci din oierit care spun că la aproape doi ani de la lansarea programului național ”Alege Oaia„ se simte o schimbare în sector, însă mai este nevoie de eforturi pentru ca problemele crescătorilor să se rezolve. ”Dacă este să ne raportăm la ce a fost și ce este în prezent, se observă o îmbunătățire, dar nu semnificativă. E nevoie de mai multă promovare, nu doar din punct de vedere al gastronomiei. Pentru a crește consumul și mai mult este nevoie de a se interveni cu date privind proprietățile cărnii de oaie . Modul de pregătire, preparare, ce calități și în funcție de vârstă, musculatură etc. Sau câtă grăsime raportat la masa musculară. Oricum prețul unui miel de carne a crescut și se datorează cererii de pe piața externă și nu consumului intern. Este adevărat că se simte o solicitare mai mare din partea consumatorilor dar, repet, nu foarte mult. Se poate și mai mult!”, ne-a declarat Ionică Nechifor, crescători de ovine din rasa Karakul și secretar al Federației ROMOVIS România.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului