Apicultorii în Parlamentul României: Minimis de 200 de lei/familia de albine și subvenție anuală de 100 de euro
agrointeligenta.ro -O dezbatere aprinsă a avut loc în Parlamentul României pe marginea Legii Apiculturii. După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat dialogul de la Brăila dintre ministrul Agriculturii și apicultorul Dan Iorga, legislația privind sectorul apicol a fost retrasă de la votul final pentru a dezbătute și ultimele chestiuni care îi mai nemulțumeau pe crescătorii de albine.
Dezbaterea de astăzi a avut loc la inițivativa președintelui Comisiei pentru Agricultură, deputatul Alexandru Stănescu. De la discuții nu a lipsit nici apicultorul brăilean Dan Iorga, cel care și-a exprimat nemulțumirea cu privire la Legea apiculturii, dar nici membri din conducerea celor mai puternice organizații din apicultură – Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) și Federația ROMAPIS.
Tricolorul, numai pe borcanele cu miere 100% românească
Discuțiile din Parlamentul României au vizat mai ales viitoarele reguli de etichetare a borcanelor cu miere. Apicultorii au cerut transparență totală: eticheta să prezinte țările de origine a mierii, nu doar că aceasta este produsă în UE sau este non-UE. S-a găsit și soluția ca tricolorul să nu mai poată fi inclus pe borcane decât dacă acestea conțin miere românească în procent de 100%. Președintele Comisiei pentru Agricultură, Alexandru Stănescu, a arătat că acest lucru poate fi stabilit exact prin Legea produsului agroalimentar.
Ajutorul de minimis, prea mic
O discuție aprinsă a fost cea privind subvenționarea sectorului apicol. Crescătorii s-au arătat nemulțumiți de valoarea mică a ajutorului de minimis, cei 20 de lei pe familia de albine. În prezent, direcțiile agricole primesc cereri pentru acest sprijin alocat de Guvernul României pentru compensarea pierderilor suferite de apicultori în acest an cu probleme meteo.
”Ca să salvăm de la pieire albinele în această iarnă, în lunile următoare, vă rog frumos faceți tot cee ace depinde de dumneavoastră, deoarece anul acesta este foarte greu pentru apicultura națională, acordați ajutorul de minimis pe familia de albine nu de 20 de lei, ci de 200 de lei în România. (…) În primăvară o să ne trezim din nou ca în 2015 și 2016 cu jumătate din efectivul de albine lichidat. Cum familiile de albine au practicat polenizare pe toată perioada caldă a acestui an, dați albienlor ce li se cuvine, dați ajutorul de minimis pe familiile de albine până la data înregistrăsii dosarului. Sunt nimica banii ăștia. Până la sfârșitul depunerii dosarelor, până la 31 octombrie, modificați data- până la 30 decembrie să se depună, familiile înregistrate până atunci la ANZ, să vină omul cu dosarul să își primească banii”, a declarat apicultorul ieșean Petre Budeanu.
S-a cerut subvenție anuală de 100 de euro
El le-a cerut președintelui Alexandru Stănescu și secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Sorin Roșu-Mareș, să introducă în Legea apiculturii subvenționarea anuală pentru apicultură: ”Dați odată subvenția pentru albine, prindeți-o în Legea apiculturii (…) Dați subvenția de 100 de euro, de anul viitor dați 100 de euro pe familia de albine! Albina merită orice susținere!”.
Carpatina, Carnica și Buckfast. O discuție aprinsă
Cele mai aprinse discuții pentru modificarea Legii apiculturii s-au iscat atunci când s-a ajuns la vânzarea efectivelor de albine din rase și hibrizi de import. În timp ce o parte dintre cei prezenți au susținut să fie protejată rasa autohtonă de albine, albina carpatină, crescătorii care dețin, produc sau comercializează în România alte rase (Carnica) și hibrizi (Buckfast) au cerut ca modificările legislative să nu le limiteze activitatea.
După dezbaterea de astăzi cu apicultorii, propunerile de modificare urmează să fie discutate și supuse la vot de către membrii Comisiei pentru Agricultură. Dacă amendamentele vor fi acceptate, Legea apiculturii, în noua sa formă, va fi trimisă pentru votul final. Dacă deputații o vor vota în plen, legea mai trebuie să fie promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial pentru a fi aplicată.