Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

OIERII INTRĂ LA PLATA AVANSULUI APIA! SUMA APROBATĂ pentru PRIMA TRANȘĂ LA OVINE ȘI CAPRINE!

Avansul APIA va fi achitat și pentru schemele din zootehnie, mai exact pentru sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor. Crescătorii vor putea încasa 70% din sprijinul cuplat zootehnic, Guvernul aprobând în ședința de astăzi bugetul necesar achitării banilor către fermieri în cadrul campaniei de avans APIA.

”Crescătorii de animale vor beneficia de sprijin. Pentru speciile ovine și caprine, aprobăm astăzi plățile directe într-un cuantum de peste 64 de milioane de euro”, a spus premierul Viorica Dăncilă în cadrul ședinței de Guvern de astăzi.

După adoptarea bugetului pentru avansul oierilor, APIA poate calcula ce sumă va reveni crescătorilor pe cap de animal. Calculul se face împărțind bugetul alocat la numărul total de animale eligibile.

Dăncilă a arătat că Guvernul continuă acordarea subvențiilor agricole către fermieri. ”Continuăm în această direcție și în ședința de astăzi vom lua încă două decizii în sprijinul fermierilor. Vom aproba cuantumul plăților directe din sectorul vegetal și zootehnic, subvenții care vor fi plătite agricultorilor începând cu 16 octombrie, pentru a-i sprijini în perioada de însămânțare a culturilor de toamnă. Până la începutul lunii decembrie suntem pregătiți să achităm fermierilor 1,4 miliarde euro, sub formă de avans”, a anunțat Viorica Dăncilă.

Vă reamintim că la prima tranșă din subvențiile pe 2019, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va plăti 70 la sută din următoarele scheme pe suprafață finanțate din bugetul FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă):

  • Schema de plată unică pe suprafață: 102,6082 euro/ha, adică 487,3479 lei/ha
  • Plata redistributivă: a) -primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5 euro/ha, adică 23,748 lei/ha; b) -al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,7127 euro/ha, adică 231,3658 lei/ha;
  • Plata pentru înverzire: 59,3201 euro/ha, adică 281,7467 lei/ha;
  • Plata pentru tinerii fermieri: 31,2477 euro/ha, adică 148,4140 lei/ha.

Pentru acest an, plățile la subvenții – inclusiv avansul, se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2019 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Este vorba despre un curs oficial de 4,7496 de lei pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă).

Avansul APIA se va achita în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, iar după data de 1 decembrie, Guvernul poate achita subvențiile integral, cu termen final pentru plăți în data de 30 iunie 2020.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!