• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL! Dan Petrescu, APC: ”E un dezastru total ce se întâmplă în oierit”

    agrointeligenta.ro -

    Nu avem niciun progres pe carnea de oaie, iar situația din oierit este dezastruoasă, a spus Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”. Conform lui Petrescu, trebuie făcute verificări cu privire la sacrificările ce se fac la ovine și unde ajunge carnea oilor din România.

    Iată poziția exprimată de Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”:

    ”Am venit la dumneavoastră pentru dezbaterea viitoarei Politici Agricole Comune 2021-2027 cu următoarele propuneri:

    În primul și în primul rând, Asociația Profesională a Ciobanilor vine cu propunerea de a sprijini ferma de familie în România, de a integra satul românesc, pe care România l-a pierdut în ultimii ani.

    Sectorul zootehnic ovin este pe o pantă foarte mare de dezastru, deși se vehiculează tot felul de supraînțelegeri că o duce bine sectorul ovin, că avem nu știu ce preț pe carnea de oaie, că avem nu știu ce progrese. Nu avem niciun progres pe carnea de oaie, vă spun răspicat acest lucru. Dacă cineva spune că s-a îmbunătățit producția de carne de oaie, vrem probe și argumente. Noi venim din sector de acolo de jos, de la munca pe care o face oierul de zi cu zi, din fermieri autentici. Care suntem aici și vă spunem că suntem într-un dezastru.

    Doamna Mary Pană a menționat faptul că nu mai avem antibiotice în carcasă. E grav să argumentăm așa ceva când pe piața liberă din România se vând antibiotice într-un hal dezastruos la libera practică. Atâta timp cât carnea de oaie e infectată de atâtea boli în România, nimeni nu ia nicio măsură și de ce? Datorită ANSVSA-ului , care nu și-a făcut treaba așa cum trebuie în ultimii ani, datorită ministerului Agriculturii, care nu a pus bază pe problemele legate strict de sănătatea animalului și de sănătatea omului.

    În ultimii ani e un dezastru total ce se întâmplă în oierit. Nu se poate așa ceva. Ferme întregi sacrificate în totalitate.

    Mai nou, în România programul “Alege oaia” nu ne-a adus decât rău. În abatoare, în România, se sacrifică legal 150.000 de capete de ovine anual, am vorbit cu șefii de abatoare din România. În realitate, în România, în ultimii ani, s-a tăiat circa 800.000 de capete. Unde sunt acele animale? Cine le sacrifică? Unde se duce carnea?

    E foarte grav să argumentăm că România are 12.000.000 de capete de ovine. Eu am curaj cu oricine dintre dumneavoastră de aici să ne punem la masă, să luăm câte ferme doriți, la alegere, și să verificăm, să facem un control amănunțit să vedeți realitatea care este. Automat, obligatoriu în România este recensământul pe animale fiindcă este un dezastru. Ne este ușor să mergem la Bruxelles să spunem acolo că avem 12.000.000, că România a crescut, a crescut productivitatea porumbului. Păi cine domnilor, statul român? Fermierul, dumnealor, restul care muncim, nu s-a dat nume, X de la Brăila face atâtea kilograme pe hectar, Petrescu de la Argeș a vândut atâta carne, atâtea produse din lapte. Sunt date reale, astea trebuie scoase la iveală.

    Mai nou și mai grav ce se întâmplă. Sprijinul Cuplat Zootehnic în România, păcat că a plecat domnul ministru că aveam probă, voiam să-i spun domnului ministru că e adevărat ce domnul a argumentat acolo. Și probă și îi dădeam și exemplu din familia mea. Vaci care nu mai sunt existente și primesc Sprijinul Cuplat Zootehnic. Nu se poate așa ceva, nu se poate. Eu vorbesc din familia mea, nu iau alte exemple, pot să vă dau “n” exemple. Nu se poate ca pășunile montane nepopulate, și echipa domnului Vlad (Vlad Macovei – Agrointeligența, n.r.) a mers în teritoriu și a văzut. Cum spune domnul Pintea (Adrian Pintea, director general APIA –  n.r.), s-au încheiat toate controalele. Păi acel control să-mi spună și mie cineva că a fost făcut. Am cerut de nenumărate ori în scris. Pășuni, 500 de hectare de suprafață montană luată ilegal, fără niciun animal. Fraților, avem probe și dovezi. Unde e DNA-ul, unde este DIICOT-ul? Unde sunt oamenii din minister? Am făcut “n” sesizări și am primit răspunsuri negative, contrare la ceea ce spunem noi.

    Am două întrebări pentru domnii de la MADR: să ne explice nouă cum, în prezent, în România există o companie care gestionează 9.242 de hectare, nu-i dau numele, de la ADS, încasând 4,7 milioane de euro anual pe un preț de 360 de kilograme grâu la hectar. E posibil așa ceva în România? Fraților, treziți-vă!

    Și mai am o singură întrebare: Ați venit domnilor la guvernare, și ceilalți au fost, explicați-ne și nouă că avem lege în România. ADS-ul cărui tânăr fermier din țara asta i-a semnat vreun contract? Am copilul, cu facultate, cu mastere făcute, angajat în servicii publice la București că nu a avut niciun succes pe nicăieri, nici să-mi dezvolte ferma mai departe, să o ducă pe progres așa cum am dus-o eu, nici să prindă un post oficial pe meseria pe care a făcut-o, și vă atrag atenția că în APIA, în ANZ, în ministerul Agriculturii sunt persoane care nu habar de Politica Agricolă Comună, pe care o ducem noi acum. Nu se poate așa ceva. Este strigător la cer să te duci să-i explici unui funcționar din primărie, din APIA, ce se întâmplă în munte, ce se întâmplă în câmpie, într-o pășune, într-un islaz, ce se întâmplă într-un islaz de pășune comunală în care stabilirea amenajamentului pastoral este făcută din birou și să crească prețul de la 120 de lei pe hectar la 450 de lei pe hectar încât fermierul să nu-și mai permită să țină niciun animal”. 

    Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?” a avut loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de către Agrointeligența și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, cu scopul de a reuni la o masă rotundă organizațiile reprezentative din agricultura românească pentru exprimarea și susținerea pozițiilor oficiale în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027. FERMIERII AU CUVÂNTUL! a putut fi organizat cu ajutorul sprijinului oferit de partenerii evenimentului: Azomureș, ADAMA, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM), Asociația Crescătorilor de Vaci HolsteinRo și Asociația Profesională a Producătorilor și Utilizatorilor de Biotehnologii Agricole din România – AgroBiotechRom.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till