Creșterea animalelorŞtiri agricole

ACEBOP: ROMÂNIA intră complet în ZONA ROȘIE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA NIVELUL UE!

Foto: Radio Romania Actualitati

România, complet roșie! Numărul mare de focare de Pestă Porcină Africană, dar și evoluția virusului în țara noastră au determinat autoritățile de la Bruxelles să propună intrarea totală a României în zona roșie situația focarelor și riscul PPA. Măsura, deși pare una extremă, oferă țării noastre posibilitatea de a proteja și sprijini exploatațiile românești de suine.

Decizia venită de la Bruxelles era așteptată de fermierii din România care apreciază că măsura este una menită să protejeze exploatațiile de suine care au scăpat până acum de PPA. ”După discuții cu reprezentanții de la Bruxelles, ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României în partea a III – a la Anexă Deciziei nr. 709/2014 privind pesta porcină africană și solicită autorităților române să fie de acord cu această propunere. Ne manifestăm tot sprijinul în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă remis Agrointeligența de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.

ACEBOP își explică poziția fermă: ”Spiritul, esență Directivei nr.60/2002 – a pestei porcine africane – este de reducere a riscului difuzării virusului spre țările europene indemne și NU de suspendare a producției și consumului național de carne de porc. Riscul de răspândire a pestei porcine africane, circulația diferitelor produse obținute de la suine prezintă diferite niveluri de risc. Pentru circulația națională, putem obține derogări în Comitetului Veterinar Permanent, astfel încât să ne protejăm propriile exploatații”.

Prezența PPA condamnă fermele autohtone

Conform organizației condusă de medicul veterinar Mary Pană, este nevoie ca România să protejeze la acest moment mai ales suinele din fermele mari pentru ca boala să fie, treptat, eliminată. ”PPA prezentă în exploatațiile mari înseamnă distrugerea filierei de carne de porc a României, cu pagube imense pentru bugetul național, fermieri și consumatori”, se arată în documentul asumat de Consiliul Director al ACEBOP.

Exporturi de carne de porc românească, aproape zero în 2019

Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine că evoluând în majoritatea spațiului național, fapt care va aduce și schimbarea politicii de eradicare a bolii și implicit a politicii comerciale – pe mai mulți ani. ”Din luna ianuarie 2019 comerțul României cu carne în spațiul internațional a fost aproape de zero, ceea ce înseamnă că putem să punem astăzi producția internă înaintea comerțului comunitar”, conform datelor ACEBOP.

Trecerea la ștampila hexagonală, abatorizarea în condiții de siguranță și consumul intern al cărnii proaspete, netransformate la 80 grade Celsius se pot realiza, după informarea CE în următorul SCoPAFF. Carnea proaspătă, rămânând pe teritoriul național, nu are nevoie să fie transformată – într-o țară aflată TOTAL în zona de protecție (roșie). Se va utiliza marca hexagonală doar pentru a evita orice tentativă de ieșire a cărnii proaspete din România spre spațiul comunitar”, explică ACEBOP ce înseamnă propunerea CE de a intra ”în roșu”.

Fermierii sunt de acord cu decizia de la Bruxelles, sub rezerva inițierii unui program care să conțină:

  • Realizarea unui cordon de 11 km în jurul fermelor mari, perimetru în care să se realizeze supravegherea de laborator – confidenta 95%, prevalența 5% – în gospodării și ucidere preventivă în caz de rezultat pozitiv în tot arealul de 11 km, fără posibilitate de repopulare 1 an și despăgubiri corespunzătoare. În același perimetru, să se efectueze urgent vânătoarea la mistreți, așa cum este prevăzută în procedura din documentul SANTE/7113/2015 – Revizia 10, “Managementul strategiei PPA în Uniunea Europeană”.
  • Mișcarea suinelor sănătoase din fermă către abator și din fermă de reproducție către fermă de creștere și îngrășare pe baza testelor de supraveghere negative și transportul pe culoare sigure, notificate, către abator – cu excluderea timpului de așteptare și condiționarea doar de prezența suinelor timp de 30 de zile în fermă.
  • Carnea provenită de la suinele sănătoase din exploatațiile indemne să fie comercializată pe teritoriul național, sub ștampilă hexagonală.

Solicităm informarea urgență de către experții ANSVSA a celorlalte state membre în viitorul Comitet Veterinar Permanent și aplicarea în teren a unui plan favorabil României”, subliniază, în final, Consiliul Director al ACEBOP.

Conform ultimelor date prezentate oficial de ANSVSA, la data de 10 octombrie, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluea în România în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe existau doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!