• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA a negociat cu băncile: Fermierii vor avea acces mai ușor la credite cu dobânzi rezonabile

    agrointeligenta.ro -

    Băncile vor acorda agricultorilor, în contul adeverinţelor APIA, credite cu o dobândă maximă ROBOR (rata medie a dobânzilor în lei pe piaţa interbancară) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricolă, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

    Plafoanele sunt prevăzute într-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileşte şi comisionul încasat de bancă, de sub 1%. Nivelurile dobânzilor şi comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atât beneficiarilor plăţilor directe cât şi pentru beneficiarii axelor I, III şi IV din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

    ”Având în vedere ca agricultura beneficiază de plăți europene și subvenții naționale de peste 3 mld. euro anual, o serie de bănci și-au manifestat interesul pentru a se implica în sectorul agro-alimentar”, se arată într-un comunicat al MADR.

    APIA va încheia convenţii cu băncile interesate şi le impune acestora câteva condiţii, pe lângă cele privind dobânzile.

    ”MADR prin APIA semnează în fiecare an o serie de convenții care permit agricultorilor să obțină credite în condiții favorabile de la bănci în contul adeverințelor eliberate de APIA prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăți directe, plăti pe suprafața din Pilonul II dezvoltare rurală, plați complementare directe din bugetul național pentru bovine, ovine și sectorul vegetal, precum și plăți pentru bunăstarea animalelor.

    Din acest an, în urma adoptării actului normativ menționat se condiționează semnarea convenției APIA cu o anumită banca de volumul creditelor acordate de bancă în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite.

    În plus, prin acest act legislativ se stabilește și un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% și FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite credite bancare care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene”, se mai arată în comunicarea ministerului.

    Băncile mari și cu experiență sunt favorizate

    Astfel, instituţiile de credit trebuie să deţină sucursale sau agenţii în cel puţin 30% din judeţe şi să fi finanţat în perioada 2008-2012 anumite activităţi din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale şi axei, respectiv axa IV Leader).

    Totuşi, APIA poate încheia convenţii şi cu băncile care nu îndeplinesc cerinţa privind reţeaua teritorială, dar vin cu oferte de creditare sub nivelul general impus şi acceptă ca acestea să fie înscrise în convenţie.

    APIA va încheia acte adiţionale la toate convenţiile aflate în derulare, introducând prevederile noului ordin.

    Ministerul Agriculturii arată, într-un comunicat, că noile prevederi vor încuraja fermierii şi beneficiarii PNDR să solicite credite bancare care să conducă astfel la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Pentru dezvoltarea rurală, rata a ajuns la aproape 60%, dintr-un total de 8,12 miliarde euro, potrivit ministerului. MADR arată și că noul cadru legislativ a fost adoptat după consultări cu băncile care au durat aproape un an.

    Foto: cronicaromana.ro


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!