START AVANS APIA! DAEA: TREZORERIA VA LUCRA MAI MULT CA SĂ PLĂTIM FERMIERII!
Oana Timar -Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început autorizarea dosarelor pentru achitarea primei tranșe de bani din subvenția APIA pe 2019. La fel ca și în anii trecuți, funcționarii APIA din toată țara, în frunte cu cei de la București, s-au aflat în această noapte ”în dispozitiv”, dând drumul primelor dosare care vor ajunge în contabilitate, apoi la Trezorerie, de unde se va face viramentul către bănci.
La miezul nopții, ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a venit cu toată echipa de conducere la sediul APIA Central din București. În cadrul unei videoconferințe cu toți directorii județeni, șeful de la MADR a anunțat că se fac eforturi pentru plata tuturor fermierilor, mulțumind totodată echipelor din centrele APIA pentru munca depusă. Conform anunțului făcut de directorul general al APIA, Adrian Pintea, ținta pentru prima zi de plată este de autorizare a unui număr de 200.000 de fermieri din totalul de 412.000 de dosare pregătite deja să intre la avans.
”Stimați colegi, vreau să vă felicit pentru modul în care v-ați organizat pentur declanșarea avansului aferent Campaniei 2019. Mulțumită efortului ce a fost depus și în acest an de Ministerul Agriculturii, și în anul acesta am reușit să declanșăm acest avans cu 70% pentru FEGA și 85% pentru FEADER. Așa cum ați primit astăzi nota de declanșare a avansului 2019 cele două hotărâri care stau la baza declanșării (….) și în spate Regulamentul UE”, a spus directorul general al APIA, Adrian Pintea în deschiderea videoconferinței de la miezul nopții.
Șeful APIA a subliniat că efortul funcționarilor a făcut posibilă finalizarea la timp a controlului APIA și intrarea la plată a fermierilor. ”Până în momentul de față ați reușit ca peste 400.000, 412.000 de fermieri să fie calculați și pregătiți pentru a fi transferați în contabilitate pentru a-și urma cursul economic pentru a intra banii în conturile fermierilor. Din momentul acesta declanșăm avansul 2019. (…) Sperăm ca până la ora 6 să putem închide acest centralizator ca toate ordinele de plată să ajungă cu data de 16 – cele pe care noi ni le-am propus, peste 200.000 de fermieri să fie plătiți în prima zi a avansului, respectiv 16 octombrie”, a mai spus Adrian Pintea.
Și ministrul interimar Petre Daea a salutat echipele aflate la birou în toiul nopții: ”Vreau să vă felicit pentru tot. Am văzut și în seara aceasta că sunteți prezenți în forma cunoscută, consacrată, o formulă care pentru al treilea an consecutiv, se așează în fața calculatorului pentru a da drumul la bani către fermieri. Pe baza metodologiei cunoscute, pucedem ca atare. Dorim să facem până mâine dimineață ce putem să operăm și apoi să intervenim, să rugăm și Trezoreria mai mult astfel încât în prima zi să fie cât mai mulți fermieri cu banii în cont”.
Vă reamintim că avansul APIA se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie să se demareze plata integrală. Conform informațiilor oficiale, în primele tranșe de plată pentru avans vor intra mai ales fermierii mici și medii, care au depus cereri pentru suprafețe agricole. În premieră, în acest an, odată cu agricultorii intră din prima fază la plată și crescătorii de animale, mai exact beneficiarii de sprijin cuplat zootehnic pentru speciile ovine și caprine.
„Categoric că nu vor putea intra toate dosarele într-o singură zi pentru că nu se poate fizic, dar în scurt timp toate dosarele pe care ni le-am propus vor fi autorizate la plată. Vreau să subliniez faptul că începând cu data de 16 va începe plata avansului atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic. Fiind cerere unică, și dosarele care au parte de zootehnie vor intra la plată, mai exact sprijinul cuplat pentru ovine și caprine„, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Adrian Pintea, directorul general al APIA.
Potrivit directorului general APIA, Adrian Pintea, și cei care au fost la control vor beneficia de avans, începând cu data de 16 octombrie. „Controlul clasic a fost finalizat. În momentul de față colegii de la centrele județene, mai precis serviciul control pe teren lucrează la introducerea acestor rapoarte de control, și categoric, pe rând, toți vor intra la această plată în avans„, ne declara Adrian Pintea cu o săptămână înainte de startul la plata avansului.
Avansul pentru plata directă în sectorul vegetal se calculează ca 70% din cuantumurile pentru:
- Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), este de 102,6082 euro/ha;
- Plata redistributivă pentru intervalele între 1 şi 5 hectare (inclusiv 5 ha) şi peste 5 hectare şi până la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro/ha;
- Plata pentru înverzire – 59,3201 euro/ha;
- Plata pentru tinerii fermieri – 31,2477 euro/ha.
Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal.
Plăţile pentru schemele finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, în timp ce pentru plăţile schemelor finanţate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) cursul de schimb valutar este de 4,6635 lei/euro. Acesta a fost stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2018.
Până la data de 15 mai 2019, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, au fost depuse peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane hectare. Faţă de anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.695,83 hectare.