• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri blocați la plata avansului APIA de o eroare de soft ce nu permite compensarea debitelor

    agrointeligenta.ro -

    Lucrurile se complică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură! Un cititor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ne-a anunțat că a fost sunat de către funcționarul APIA că nu poate încasa avansul din cauza unei restanțe de 600 de lei cauzate de o eroare de calcul. În alt caz cunoscut de fermier, la o exploatație de 19 ha a unui tânăr beneficiar, suma de achitat este de 10 lei.  Astfel de situații sunt cu miile, chiar cu zecile de mii în toată țara!

    Greșeala de calcul la schema de plată redistributivă împiedică fermierii să intre la plată. Deși reprezentanții APIA au anunțat că recuperarea sumelor-diferență se va face la autorizarea avansului, azi-noapte s-a dovedit că softul informatic nu permite această reținere, ci instant blochează fermierului la plată. Funcționarii au început deja să anunțe mai mulți fermieri că nu pot intra la plata avansului până când nu achită debitele cu care figurează în sistemul informatic.

    Am fost notificat aum două-trei luni că s-a făcut o greșeală la una dintre scheme. Mi s-a dat telefonic un cont să fac plata, că s-a achitat mai mult decât trebuia. Și uitasem de această chestiune, am presupus că îmi vor reține banii la viramentul următor. În această dimineața m-a sunat însă funcționarul de la APIA și m-a anunțat că sunt blocat la avans, că nu poate fi autorizată plata, și să mă duc să achit 600 de lei pe contul de la Trezorerie. Nu mai înțeleg nimic! De ce mă anunță astăzi și nu putea să îmi spună zilele trecute?!”, ne-a declarat un fermierul care lucrează în județul Brăila suprafețe de peste 30 de hectare, deci a beneficiat și de al doilea pachet al plății redistributive, cel pentru suprafața aflată în intervalul peste 5 hectare și maxim 30 de hectare inclusiv.

    În altă situație cunoscută de brăilean, la un tânăr fermier cu 19 hectare, diferența de achitat este de 10 lei, motiv pentru care, din nou, softul a blocat avansul APIA.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a obținut detalii cu privire la situația fermierilor blocați la plată. Conform unui specialist în plăți, oricât de bune ar fi fost intențiile funcționarilor APIA de a nu mai pune pe drumuri fermierii, compensarea sumelor restante nu se poate face dacă nu expiră un termen de 30 de zile de la transmiterea debitului. Beneficiarul are timp ca în 30 de zile să facă plata voluntară, deci să își ”curețe” istoricul datoriilor la APIA și să devină eligibil pentru plata avansului. Abia dacă se depășesc cele 30 de zile de la transmiterea debitului, APIA poate opera compensarea sumelor din plățile viitoare.

    Debitele diferă de la fermă la fermă

    Vă reamintim că zilele trecute, Elena Lăzăruc, directorul APIA Botoșani, a anunțat că o parte dintre colegii săi sunt nemulțumiți că trebuie să rezolve situația numeroaselor debite pe care le are instituția, ceea ce necesită un volum mare de muncă. „O altă nemulțumire a noastră, deși necesită un volum mare de muncă din partea noastră, a colegilor, este numărul mare de debite, 6.951, care au fost gestionate ca urmare a unui calcul eronat la redistributivă. Asta este. Ne cerem scuze față de fermieri”, declara Elena Lăzăruc potrivit www.monitorulbt.ro.

    Aceasta a recunoscut că debitul nu este din cauza fermierului, motiv pentru care acesta nu va suferi nicio repercursiune. „A fost un cuantum prea repede stabilit la redistributivă, iar în momentul când s-a făcut situația finală, s-a constatat că nu ajung banii și s-a făcut un nou cuantum”, susține Lăzăruc.

    Despre această recalculare, Agrointeligența -AGROINTEL.RO a scris încă din luna martie, când s-a descoperit problema.

    ”În urma evaluării suprafeței determinate, extrasă în data de 13.03.2019 din sistemul informatic, pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii, s-a constatat o diferență ce trebuie transpusă și în schema de plată redistributivă.

    Pe baza noii suprafețe determinate, s-a stabilit cuantumul per hectar aplicat pentru anul de cerere 2018 pentru plată redistributivă, astfel:

    PR – Plată redistributivă

    – primul interval: 1-5 ha inclusiv – 5 euro/hectar

    – al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,6327 euro/hectar

    Diferențele de sume se vor compensa din plățile imediat următoare, astfel încât impactul asupra fermierilor să fie cât mai mic posibil, respectiv să fie eliminat în totalitate.

    Agentia de plăți are în vedere realizarea plăților în conformitate cu prevederile legale și orice neconformitate constatată trebuie corectată în cursul anului financiar”, ne-a transmis la acel moment conducerea APIA.

    Diferența rezultată la evaluarea suprafeței determinate corespunde valorii de 1,66 de euro la hectarul plătit în cadrul plății redistributive – treapta a doua. Vorbim astfel de o sumă ce poate ajunge la 41,5 euro pe exploatație și pe care fermierii au primit-o în plus, în cazul celor care au încasat plata integrală pentru această schemă.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd