• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ORGANIZAȚIE DE FERMIERI, INTERZISĂ LA MINISTERUL AGRICULTURII!

    agrointeligenta.ro -

    Interdicție în grupul de lucru de la Ministerul Agriculturii. Răspuns negativ, oferit în scrie de oficiali ai ministerului condus de către Petre Daea interzic, practic, o organizație de fermieri care și-a exprimat dorința de a lua parte la Comitetul Consultativ Tematic privind elaborarea Programului Național Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2021-2027.

    Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA a fost refuzată de către Ministerul Agriculturii când a solicitat să fie inclusă în elaborarea și dezbaterile privind Planul Național Strategic (PNS) pentru viitoarele fonduri europene și subvenții agricole. Răspunsul primit de la MADR este cel puțin halucinant: cooperativele din sectorul legume-fructe, membre HORT INTEGRA, nu sunt dorite la masa dezbaterilor pentru că selecția celor care participă se face pe ”cu respectarea principiului parteneriatului”.

    Răspunsul negativ a fost primit de la Ministerul Agriculturii săptămâna trecută, la zile distanță după ce același minister îi invita pentru a-i premia la Romexpo, pe aceiași membri ai Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA.

    Am aflat cu această ocazie că nu suntem nici relevanți, nici reprezentativi în sector. Asta în condițiile în care, din HORT INTEGRA facem parte doar cooperative, 5 la număr, cu activitate economică reală și relevantă, cu partenerii cei mai importanți în piață. Eforturile noastre de a ne asocia în uniuni de ramură sunt în zadar, atâta vreme cât actorii politici nu vor să audă și să țină cont de parerile noastre. Or fi mai relevante Carrefour Văraști, (Kaufland) Cooperativa Țara mea sau alte cooperative paravan pentru bișnița nesimțită din sector!”, a anunțat pe pagina de Facebook Anca Marcu, director al Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, membră HORT INTEGRA.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu reprezentanții HORT INTEGRA. Anca Marcu, director al uneia dintre cooperativele membre, ne-a declarat că răspunsul primit de la MADR nu are nicio justificare obiectivă și că organizația pe care o reprezintă nu are de gând să conteste decizia ministerului condus de Petre Daea: ”Acolo unde nu suntem doriți ca partener de dialog, acolo unde vocea noastră, părerea noastră nu este ascultată, nici noi nu ne dorim să mai fim prezenți”.

    Din cadrul HORT INTEGRA fac parte producători importanți pe zona de legume-fructe, aici incluzând fermierii organizați în cooperativele Vidra și Belinț. ”Suntem cooperative, implicit producători reali care colaborează cu mari retaileri prezinți pe piața din România. Suntem cooperative care de ani de zile ne facem treaba așa cum trebuie pe zona noastră. Noi pentru astfel de acțiuni am făcut uniunile de ramură, tocmai pentru că ni s-a spus că trebuie să avem o voce comună, că nu putem fi chemați individual ca și cooperative. Am văzut că stăm bine cu diplomele, suntem premiați. Suntem recunoscuți numai pentru mitinguri politice, își aduc aminte de noi numai când e o acțiune de campanie politică. Noi avem toate actele în regulă, se știe de noi, suntem și în componenta de dialog cu AFIR”, ne-a declarat Anca Marcu.

    Reprezentanta HORT INTEGRA ne-a declarat vă urmează să discute cu ceilalți membri din forma de asociere pentru a vedea ce demers vor demara în continuare pentru ca vocea producătorilor de legume și fructe să fie exprimată și ascultată în dialogul social pentru noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. De precizat că potrivit Ancăi Marcu, HORT INTEGRA are o relație bună de colaborare cu alte organizații din sectorul agricol, în special cu UNCSV – Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, care reprezintă fermierii din cultura mare, în timp ce HORT INTEGRA pe cei din sectorul legume-fructe.

    Implicarea producătorilor de legume-fructe în procedura de elaborare a noii strategii de absorbție de fonduri și subvenții este esențială. În exercițiul financiar trecut, când acești fermieri au fost marginalizați, chiar ignorați la consultări, s-au făcut la erori grave din care producătorii români au pierdut fonduri uriașe. S-a ajuns astfel ca scheme importante precum sprijinul cuplat la legume în spații protejate și sămânță de cartof să fie accesibile unui număr foarte mic de beneficiari, ceea ce a condus ca plățile pe hectar să atingă 23.000 de euro. În sectorul producției de legume, zone cu tradiție în cultivarea pomilor fructiferi nu s-au regăsit ca fiind zone prielnice pentru reconversia livezilor cu ajutorul pomilor fructiferi.

    Mai jos găsiți răspunsul primit de către HORT INTEGRA de la Ministerul Agriculturii:


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!