• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros, la Agrointeligența SUMMIT 2019: „Trebuie să facem tot ce putem pentru ferma familială”

    Ramona Dascălu -

    Adrian Oros, ministrul desemnat al Agriculturii, a fost prezent joi, 31 octombrie, la Agrointeligența SUMMIT 2019, unde a prezentat două soluții pentru dezvoltarea satului românesc, dată fiind tema conferinței – „100 de soluții pentru viitorul satului românesc”.  În viziunea lui Adrian Oros, pentru ca satul românesc să mai poată fi salvat trebuie să se pună accent pe ferma de familie, pe ferma medie, dar și pe educație.

    Ministrul desemnat al Agriculturii a ținut să precizeze faptul că aceste soluții pentru dezvoltarea satului românesc trebuie gândite de autorități, în speță de Ministerul Agriculturii, împreună cu fermierii, de preferabil până la definitivarea noului Plan Național Strategic.

    „Toată lumea probabil se așteaptă să am unele soluții, măcar două dintre cele 100 de soluții la care ne gândim acum cu toții. Vreau să vă spun că nu am soluții, am câteva idei și împreună cu dumneavoastră vreau să încercăm într-un timp rezonabil să le punem în practică pentru că dacă domnul Macovei ne spunea că până la sfârșitul anului viitor să găsim cele 100 de soluții, eu aș vrea să le găsim până când trebuie să definitivăm noul PNDR sau noul Plan Național Strategic. Ar fi bine să avem aceste soluții pentru satul românesc”, a declarat Adrian Oros la Agrointeligența SUMMIT 2019, eveniment desfășurat în cadrul aula Facultății de Biotehnologii a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

    Adrian Oros și-a expus în cadrul evenimentului două soluții privind dezvoltarea satului românesc. Prima soluție face referire la importanța educației primite de copii atât în școală, cât și în familie, educație care pe viitor ar putea face diferența: „Spunea cineva mult mai inspirat decât mine că “satul românesc se răstrânge spre vatră și fuge în lume”. Sigur, este un fenomen pe care mai greu o să-l putem opri, este vorba de depopulare, de îmbătrânire, fenomen care este în toată Europa răspândit, și mai ales în sectorul agricol, este vorba și de imigrație. Cele două idei pe care eu le am și pe care sigur împreună o să le dezbatem în viitorul apropiat, sper, ar fi: prima, cea de educație pentru că vedeți dumneavoastră că noi tot vorbim că ar trebui să mâncăm sănătos, că ar trebui să mâncăm românește, ori nu putem prin lege să obligăm pe cineva să mănânce sănătos sau românește. Dar, dacă îl educăm, dacă educăm copiii în familie, în școală, peste ani probabil vom avea niște cetățeni responsabili care vor mânca și sănătos și românește”.

    Cea de-a doua soluție pe care Adrian Oros o are în vedere face referire la ferma de familie, pe care trebuie pus accentul în viitor:  „Cea de-a doua soluție pe care o cred eu, și chiar o cred, am spus-o de mai multe ori și uneori sau unii s-au supărat, este că, ca să încercăm să salvăm satul românesc trebuie să facem tot ce putem pentru ferma familială, pentru ferma mixtă, pentru ferma medie. Acolo cred eu că ar trebui să intervenim ca să mai putem salva câte ceva din satul românesc”.

    Pe data de 1 decembrie 2019, cu ocazia Zilei Naționale, Agrointeligența va lansa numărul special al Almanahului Agrointeligența – Topul Fermierilor, în acest an sub titulatura “100 de soluții pentru viitorul satului românesc”, în care se vor regăsi toate propunerile făcute de fermieri în cadrul Agrointeligența SUMMIT 2019.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă