• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • START LA PLATA FINALĂ A SUBVENȚIILOR! SUMELE ȘI FERMIERII care INTRĂ PE LISTELE APIA!

    agrointeligenta.ro -

    APIA demarează plata finală pentru subvențiile agricole și din zootehnie. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a încheiat campania de plăți în avans, începută la 16 octombrie, iar banii au fost transferați către 732.905 fermieri dintr-un total de 846.619 de agricultori care au depus cererea unică în perioada fără penalizări a Campaniei 2019.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune tot ce trebuie să știți despre plățile în finale, campanie ce va demara din data de 2 decembrie așa cum ne-a confirmat directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    Campania de plăți finale la APIA:

    Plata finală a subvențiilor: cât durează Campania

    Plata finală începe pe 2 decembrie 2019 și se încheie legal pe 30 iunie 2020, conform regulamentelor europene. Pentru sumele plătite din Bugetul de stat dar și cele privind schemele compensatorii termenul final de plată poate ajunge chiar și până la finele anului 2020. Conducerea APIA și cea a Ministerului Agriculturii a dat asigurări însă de fiecare dată că nu se va atinge acest termen. Doar în cazul dosarelor cu probleme care necesită clarificări uneori soluția găsindu-se chiar în Instanță banii sunt blocați până la o decizie definitivă a judecătorilor.

    Plata finală a subvențiilor: ce fermieri intră pe primele liste de plată

    Din sursele Agrointeligența-AGROINTEL.RO funcționarii APIA sunt pregătiți să autorizeze la plată atât fermierii care au intrat la avans dar și pe cei care nu au luat nicio plată. Primele liste au fost deja generate în teritoriu iar luni, pe 2 decembrie, se demarează în forță plata finală urmând ca primii bani să ajungă în conturi la jumătatea săptămânii.

    Plata finală a subvențiilor: ce cuantumuri sunt pregătite

    Cuantumurile pentru Campania 2019 au fost deja aprobate în ședință de Guvern încă de la începerea plăților în avans. Mai exact vorbim de 70 la sută din următoarele sume pe hectar: Schema de plată unică pe suprafață – SAPS 102,6082; Schema de plată redistributivă primul interval:1-5 ha inclusiv – 5,0000 al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv) – 48,7127 euro; Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) 59,3201 euro pe hectar, Schema de plată pentru tinerii fermieri 31,2477 euro pe hectar și Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine 17,7173 euro pe cap de animal.

    În plus, fermierii au primit și 85 la sută din cuantumul stabilit pe hectar pentru plățile compensatorii. Cuantumurile privind aceste schemele le puteți afla aici: Avans APIA 2019: Lista completă cu schemele și cuantumurile la plată pe hectar

    Precizăm că plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/3.

    Plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,6635 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/06.

    Citiți și: AVANS 2019: CUANTUMURILE ÎN LEI pentru SUBVENȚIA LA HECTAR, aşa cum INTRĂ BANII ÎN CONTURI!

    Plata finală a subvențiilor: ce sumă mai are APIA de plătit fermierilor

    În cel mai recent comunicat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, APIA precizează că a achitat în avans suma de 1,335 miliarde euro din cele 1.943.162.000 euro alocate României pentru Campania 2019 astfel că pentru plata finală au rămas de plătit circa 600 de milioane de euro.

    Din sursele Agrointeligența-AGROINTEL.RO, APIA a transmis deja Comisiei Europene prima cerere pentru rambursarea plăților pe care le-a făcut din fermierilor români. După cum se știe agenția de plăți tranferă banii către fermieri din Bugetul Național urmând ca în urma acestora să trimită Comisiei Europene documentele necesare pentru ca cea din urmă să ramburseze banii statului român, sume ce sunt folosite pentru noi plăți către agriculturi.

    Plata finală a subvențiilor: când primesc banii crescătorii de animale

    Oierii au fost cei care au primit avans pentru din Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), mai exact 70 la sută din 17,7173 euro, cuantumul stabilit pentru anul 2019 pe cap de animal. Crescătorii de vaci de lapte, carne sau bivolițe nu au putut intra pe listele de plată în avans din cauza perioadei de retenție a animalelor, adică acele 6 luni de zile termen în care crescătorii de bovine fac dovada existenței animalelor în exploatații. Abia după ce se termină această perioadă va fi calculat exact numărul de capete ce va intra la sprijinul cuplat în anul 2019 pentru această campanie. Ca și în anii trecuți plățile nu încep chiar de la 2 decembrie odată cu demararea campaniei finale ci undeva după prima săptămână a lunii!

    În Campania 2018 APIA a demarat plata pentru crescătorii de bovine pe 11 decembrie. În prezent la APIA se așteaptă Hotărârea de Guvern care prevede plafoanele alocate pentru acest an astfel încât să se urmeze traseul legal al plăților. Suma alocată este de 109.236.500 euro, respectiv 518.829.680,4 lei, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2019, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic.

    Banii alocați pentru sprijinul cuplat în zootehnie sunt repartizat astfel: a) 1.610.000 euro, respectiv 7.646.856 lei, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte; b) 12.600.000 euro, respectiv 59.844.960 lei, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora; c) 94.999.500 euro, respectiv 451.209.625,2 lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; d) 27.000 euro, respectiv 128.239,2 lei, pentru specia viermi de mătase. Valoarea subvenției SCZ pe cap de animal, deci în sectorul zootehnic, se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile sau, în cazul subvenției pentru viermii de mătase, la kilogramele de gogoşi crude de mătase eligibile.

    Plăţile se acordă de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2019 şi 2020. Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 1 octombrie 2019.

    Plata finală a subvențiilor: ce fermieri nu intră încă pe listele de plată

    La plata finală mai sunt fermieri care încă nu pot intra la plată în primele săptămâni de la demararea campaniei. Este vorba despre acei agricultori care mai au probleme de clarificat la dosar sau au debite nechitate la APIA. Pe măsură ce și aceste dosare sunt soluționate fermierii intră la plata finală. În plus nici fermierii care au terenuri ce sunt prinse la controlul de iarnă nu pot intra încă la plată. Despre acest control Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Controlul de iarnă la APIA. Ce inspecții se fac în câmp în sezonul rece

    Plata finală a subvențiilor: ce scheme nu intră la plată în luna decembrie

    Singura schemă nouă pentru care fermierii vor primi plata finală este Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru bovine și bivolițe. Mai rămân ”restante” schemele pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) atât pentru vegetal cât și pentru zootehnie care se plătesc din bugetul de stat al anului viitor campaniei de plată, adică din 2020.

    După ce Bugetul de stat va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial, MinisterulAgriculturii poate lansa în dezbatere publică plafoanele alocate pentru aceste scheme urmând ca aceste să fie aprobate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. De abia atunci APIA poate calcula cuantumul pe hectar respectiv pe cap de animal. Luna ianuarie este cea în care se poate achita cel mai devreme ANT-urile.

    În plus, Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) este subvenția plătită cel mai târziu din toată campania desfășurată de APIA din cauza unor termene de prezentare a documentelor justificative impuse de regulamente. Fiind o subvenție legată de producție, fermierii trebuie să justifice producția pe hectar cerută de APIA dar să prezinte și o serie de facturi sau contracte cu diverse fabrici de procesare.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență