• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AVANS APIA! 85-90% dintre FERMIERI, LA PLATĂ CU PRIMA TRANȘĂ DIN SUBVENȚII!

  agrointeligenta.ro -

  Mai sunt trei săptămâni în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate achita fermierilor avansul din subvențiile pe nul 2019. Conform celor mai noi informații din interiorul agenției de plăți, se fac eforturi însemnate ca toți fermierii să intre la plată. Excepție ar putea face agricultorii la teledetecție și la care clarificarea situațiilor va depăși termenul de 30 noiembrie, ultima zi în care funcționarii mai pot autoriza dosare pentru plata avansului.

  Foto: Zi de Zi

  ”Obiectivul nostru este ca toți fermierii să intre la plata avansului, însă din experiența anilor trecuți, estimăm că un număr de 85-90% dintre fermieri vor beneficia de plata avansului”, a declarat pentru publicația Zi de Zi directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

  Excepție de la fermierii cu avans în conturi ar putea face unii agricultori care s-au aflat cu terenuri în controlul prin teledetecție. ”Există și o categorie generoasă, ca număr, de fermieri care sunt eșantionați pentru controlul prin metoda de teledetecție, realizat cu mijloace tehnice specifie de către un contractor specializat în asemenea tipuri de controale, pentru toată țara. Totdeauna, aceste rezultate, având în vedere volumul mare de fermieri care sunt selectați în acest tip de control la nivel național, ne parvin în lunile octombrie – noiembrie. Procedura presupune comunicarea, direct la sediul APIA, a rezultatelor acestor controale către fermieri, care au posibilitatea fie de a accepta aceste rezultate, fie de a solicita o nouă verificare în caz de dezacord, dar în acest din urmă caz, inspectorii APIA ies la fața locului împreună cu fermierul. Această procedură poate conduce, din motive obiective evidente, de timp și logistică limitată, la o prelungire a perioadei de finalizare și implementare a rezultatelor controalelor și, într-adevăr, acești fermieri e posibil să nu intre în flux de autorizare pentru plățile de avans până la data limită de 30 noiembrie. Desigur, acest fapt nu înseamnă decât că acești fermieri vor intra direct în etapa de autorizare finală, cu plata până la termenul limită, 30 iunie a anului următor”, a explicat Ovidiu Săvâșcă.

  Plata avansului înseamnă 70% din cuantumul calculat pentru fiecare dintre schemele de plăți directe (Pilonul I), respectiv schema de plată unică pe suprafață (SAPS) în cuantum de 102 euro/ha, plata redistributivă, pe cele două paliere, adică între 1-5 ha – 5 euro/ha, și în intervalul 5-30 ha – 48 de euro/ha. Tot la plata avansului intră și schema de înverzire care anul acesta este 58,23 de euro/ha, precum și schema pentru tinerii fermieri unde cuantumul a ajuns la 31,24 euro/ha, ceea ce înseamnă o creștere substanțială, de la 25 de euro/ha.

  Șeful APIA Mureș a reamintit că tot în avans se vor plăti și măsurile cu componentă de dezvoltare rurală (din Pilonul II), finanțate din Fondul European de Dezvoltare Rurală. ”Uzual, cele mai cunoscute și accesate astfel de măsuri sunt măsurile de agromediu, care se acordă pentru categoria de folosință a pășunilor și fânețelor, dar și cele cunoscute, generic, ca fiind măsuri sau practici de agricultură ecologică. Toate aceste plăți din Pilonul II se vor efectua în avans, în proporție de 85% din cuantumul calculat”, a explicat Ovidiu Săvâșcă, director APIA Mureș.

  Perioada în care APIA poate achita avansul fermierilor este 16 ocotmbrie – 30 noiembrie, după care se demarează plățile integrale ce trebuie finalizate până pe 30 iunie anul următor celui de cerere.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul României a aprobat noua procedură de certificare a berbecilor cu origine! Anunț APIA: 31 iulie – termen de depunere a cererilor pentru motorina din trimestrul 2! Problema berbecilor cu origine a ajuns pe masa Guvernului! Genotiparea va fi făcută pe banii statului!

  Ultimele știri

  Au început noi controale în teren! Amenzi de până la 20.000 de lei pentru fermieri! Ministerul de Interne: Atacurile urșilor și lupilor vor fi considerate situație specială de urgență! Legume crescute în apă. Ferma viitorului a fost pusă pe picioare la Pleșoiu!

  Căutare în articole