• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AGRO-ȘTIREA TA. Crescător de Mangalița: Abatorul nu-mi dă banii pe porci! Procesatorul: Pesta ne-a blocat afacerea!

    Ramona Dascălu -

    AGRO-ȘTIREA TA! Instrumentul prin care mediatizăm situațiile pe care fermierii le aduc în atenția reporterilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, iar cel mai recent caz este din zona Olteniei și ne-a fost relatat de către unul dintre beneficiarii programului de ajutor de minimis pentru promovarea raselor autohtone de porci, Mangalița și Bazna.

    Claudiu Bistrițeanu, din localitatea Vânjuleț, județul Mehedinți a primit anul trecut, în mod gratuit, 10 purcei din rasa Mangalița, pentru îngrășare în cadrul Programului de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. În vara acestui an, în luna iulie, când porcii au atins greutatea minimă de 130 de kilograme, așa cum este stipulat în Program, crescătorul a vândut 6 dintre porci către un procesator din județul Dolj, care de altfel este și singurul din zona Olteniei înscris în acest program de sprijin. Crescătorul de porci Mangalița se plânge însă că nu a primit nici până la ora actuală banii pe porci. Acesta spune că trebuia să primească banii după 45 de zile, dar deja au trecut 90 de zile de când a dat animalele.

    Pe contract: banii la 10 zile, prețul de 11 lei/kilogram

    „Eu am luat purceii de la furnizor pe 24 iulie 2018 și i-am predat înapoi pe 25 iulie 2019. Eu doar i-am luat să-i îngraș și i-am dat înapoi. Din 10 porci, am dus 6 la procesator. Porcii au avut 140 de kilograme, și ne-a scăzut 10 kilograme pe porc. Când am dus porcii, erau probleme cu pesta porcină în județul Dolj. Eu am dus porcii sănătoși, am avut toate avizele sanitar-veterinare, și de la Dolj, și de la Mehedinți. De asemenea, un reprezentant de la Direcția Agricolă a mers cu noi. Problema este că procesatorul nu ne-a dat banii pe purcei. Atunci când i-am dat porcii, mi-a spus verbal că ne dă jumătate din bani la 45 de zile și după 15 zile ne dă și restul. În mod normal, în contract, scrie că trebuie să primim banii la 10 zile, a fost 11 lei kilogramul în viu. Și am zis că hai să-l înțelegem că dacă sunt probleme cu pesta și așa. Dar de atunci până acum au trecut deja 90 de zile și nu am primit niciun ban. Eu am PFA și sunt plătitor de TVA, eu am plătit TVA pentru banii ăștia pentru că eu în contabilitate nu pot să depun actele și să nu plătesc TVA-ul. L-am sunat, i-am spus că îl dau în judecată și mi-a zis că nu îi este lui frică de judecată. Am fost apoi la un executor judecătoresc, i-am făcut o somație de 15 zile, și el a trimis răspuns înapoi că nu ne trimite banii pentru că nu a vândut porcii. Noi atunci când am dat porcii voiam să-i mai ținem, dar el a vrut neapărat să-i ia de la noi pentru că nu eram în zonă de focar și nefiind zonă cu focar putea să ia de la noi și avea el în continuare desfacere”, a declarat Claudiu Bistrițeanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Direcția Agricolă îl sfătuiește pe crescător să deschidă proces

    Mehedințeanul este hotărât ca pe viitor să nu se mai înscrie într-un astfel de program: „Eu sunt crescător și de oi și de vaci Angus, și am încercat și cu porcii, dar mai bine renunțam că am întâmpinat multe probleme. La anul nici nu mă gândesc să mai iau. Am sunt la Direcția Agricolă de atâtea ori și mi-au spus să-l dau în judecată. Adică când am dus porcii la procesator a mers cu noi, ne-au ajutat și acum când nu ne primim banii nu fac nimic. Aici e supărarea mea. De ce Direcția Agricolă nu ne ajută și pe noi și îl ajută numai pe el? Mai ales că în județul Mehedinți suntem foarte puțini care au luat purcei, suntem 5-7 persoane, nu suntem mai mulți. În situația mea mai este încă un crescător de aici din Mehedinți, care a dus porcii tot atunci o dată cu mine și la fel nu și-a primit banii. La noi în Mehedinți nu există niciun procesator, e doar ăsta pe Dolj, e cel mai apropiat”.

    Aceasta problemă cu neplata porcilor de către procesator nu este singura pe care a întâmpinat-o Claudiu Bistrițeanu în cadrul programului, dar cu siguranță este cea mai gravă.

    „Trebuia să ni-i dea castrați, dar nu ni i-a dat și i-am castrat eu. Ei sunt tată și fiu, de la tată am luat purceii mici și la fiu i-am dus pentru abatorizare. De asemenea, în contract scrie că și transportul trebuie să fie efectuat de ei, și când îi aduce și când îi ia, dar la mine nu a fost așa pentru că eu am plătit 300 de lei când i-am luat și 700 de lei când i-am dus”, a mai spus crescătorul din Mehedinți.

    Procesatorul care a preluat porcii, blocat de pesta porcină africană

    De cealaltă parte, procesatorul din Dăbuleni, județul Dolj, susține că nu poate fi acuzat sub nicio formă de rea credință întrucât pesta porcină este de vină pentru faptul că nu și-a putut plăti contractele. Acesta cere înțelegere și îl îndeamnă pe crescător să nu aleagă calea judecății deorece în modul acesta își va recupera tocmai vara viitoare banii.

    „Eu i-am spus că am avut probleme cu pesta, eu trei luni de zile nu am tăiat niciun porc. La o săptămână după ce mi i-a adus, la noi în județ a intrat pesta și acum o săptămână s-au ridicat restricțiile la noi în Dăbuleni și în marea majoritate a localităților din Dolj. Eu abia acum pot să-i vând lui porcii. Dacă nu îi luam și îi spuneam așteaptă până trece pesta și le mai dădea încă trei luni și ceva mâncare îi convenea? Nu-i convenea. Deci, trebuie să înțeleagă că eu nu i-am vândut porcii și i-am cheltuit banii. A depus contestație la executor, i-am dat răspuns. Nu e absolut nicio problemă, banii ăstia o să-i primească. Primele sacrificări le-am avut săptămâna trecută, e verificabil lucrul ăsta. Eu le dădeam la toți de la care luam porci un termen de 30-40 de zile  pentru că și eu la rândul meu dădeam carcase la altcineva și tot la fel și eu primeam plata tot la termen, la 15-30 de zile. Nu puteam să le zic că eu le dau mâine banii și după aia să aștept și o lună după cei la care vindeam eu. Deci, eu îl înțeleg pe el, dar și el trebuie să mă înțeleagă pe mine că și eu le-am dat 3 luni de zile la porci mâncare. Eu i-am explicat lui, dar spune că-l mint. Și prin Direcția Agricolă s-au vorbit multe lucruri. Eu nu le luam porcii la oameni, dar au făcut plângeri pe la Direcțiile Agricole, chiar dacă eu le-am spus că avem probleme, că nu am unde să vând momentan. Prima dată au început să facă plângeri că nu vreau eu să le iau porcii, după aia, i-am luat, dar s-a nimerit să rămân cu ei blocați, și acum am alte plângeri, că nu le-am dat banii la timp”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Gilbert Vîrcan, cel care deține o firmă de abatorizare în județul Dolj.

    Procesatorul speră să nu se ajungă la proces

    Procesatorul din Dolj înscris în programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița îl sfătuiește pe mehedințeanul Claudiu Bistrițeanu să renunțe la judecată pentru că prin această cale nu face decât să amâne momentul în care își va primii banii până anul viitor.

    „Eu i-am zis lui că nu rezolvă nimic cu judecata. Eu ca să fiu om cu el puteam să-i dau banii până în Crăciun pentru că acum am și eu unde să vând, se caută acum că vin sărbătorile. Dar comenzile încep după 1 decembrie, nu ia nimeni acum. I-am zis că pe mine cheltuielile de judecată mă mai costă 500-600 de lei, dar el va primi banii abia la vara pentru că durează. El în loc să facă o adresă de mână, pe care să mi-o trimită prin poștă, s-a dus la un executor și ăla i-a luat niște bani ca să-mi trimită o adresă, dar executorul nu are cum să mă execute pe mine fără hotărâre judecătorească. Dacă ei ar înțelege să mai aștepte 2-3 săptămâni, după ce au așteptat 2-3 luni cât a fost pestă”, a spus Gilbert Vîrcan.

    AGRO-ȘTIREA TA! Dacă aveți imagini (foto, video) sau informații pe care doriți să le mediatizăm, vă rugăm să ni le trimiteți pe adresa de e-mail redactia@agrointel.ro sau pe Wassup la numărul 0744.311.359. Nu uitați să ne lăsați o descriere a imaginilor și un număr de telefon la care să vă contactăm pentru detalii. De asemenea, ne puteți suna la numărul de redacție 0744.311.359 pentru a ne semnala o situație din ferma dvs.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!