• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Broccoli, „leguma farma”, primeşte primele confirmări ştiiţifice pentru eticheta „anti-cancer”

    agrointeligenta.ro -

    Multe fructe şi legume sînt trecute pe lista alimentelor sănătoase, cu rol în reducerea riscului apariţiei bolilor cronice şi chiar a cancerului. Înscrierea are însă de cele mai multe ori la bază prezumţii teoretice ce aşteaptă confirmarea ştiinţifică.În urma unor studii, cercetătorii de la Institute of Food Reasearch, din Marea Britanie, au ajuns la concluzia că prin conţinutul de glucozinolat (glucorafanin) consumul de broccoli poate influenţa metabolismul în direcţia reducerii riscurilor ce privesc apariţia cancerului, diabetlui de tip 2 şi a altor boli cronice determinate de procesul de îmbătrânire.

    Studiul, ale cărui concluzii au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition (A diet rich in high glucoraphanin broccoli interacts with genotype to reduce discordance in plasma metabolite profiles through modulating mitochondrial disfunction, Charlotte N. Armah et al 10.3945/ajcn.113.065235) a supus subiecţii mai multor tipuri de diete incluzând brocoli cu conţinut variat glucozinolat şi alte legume.

    „Natura acestor schibărilor în cazul fiecărui individ depinde de dietă, de activitatea fizică şi de genotip” arată cercetătorii, „o dietă bogată în legume crucifere reglează metabolismul re-echilibrând anapleroza şi catapleroza restabilind homeostaza metabolică”

    La studiul care a durat 4 saptămâni au participat 48 de subiecţi umani.

    Puţin cunoscut pînă acum în ţările din Europa Sud Est, broccoli a fost întrodus de lanţurile de hypermarket internaţionale. Adus din import, broccoli are în aceste ţări un preţ de produs exotic – ridicat. Pentru a exploata deschiderea gustului pentru această legumă nouă şi scumpă, numeroşi grădinari locali au început să cultive broccoli oferind pe piaţă – în general piaţa de producător – broccoli produs local la un preţ mai mic decât al celui de import, dar mai mare decât al legumelor din aceeaşi familie (Brassica), precum conopida. Pentru aceştia, broccoli are un statut de cultură cvasi-profitabilă (venituri mari pe suprafeţe mici).

    Foto: www.carmatterdesign.com


    Te-ar mai putea interesa

    Leguma cu care fermierii pot la lovitura în această toamnă. Se vinde cu cel puțin 2 euro/bucata Îngrijirea roșiilor vara. Sfaturi pentru o recoltă bogată chiar și la peste 35 de grade Varza plată, cultura de suflet a lui Ionuț Rotariu, un tânăr întors din străinătate să facă agricultură acasă

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte