• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controlul de iarnă la APIA. Ce inspecții se fac în câmp în sezonul rece

    agrointeligenta.ro -

    Controlul de iarnă în ferme împiedică anumiți producători agricoli să fie autorizați pentru achitarea avansului la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă ce trebuie să știți despre verificările pe care APIA le face în această perioadă, în sezonul rece.

    Fermierii care nu au intrat la plata avansului din subvenții și s-au interesat la centrele APIA care sunt motivele pentru care nu apar pe listele cu banii europeni au fost informați de inspectorii care le gestionează dosarul că au picat la ”controlul de iarnă” astfel că banii nu pot fi virați până acesta nu este finalizat. Fermierii ne-au intrat ce presupun aceste verificări iar Agrointeligența-AGROINTEL.RO a obținut dintr-un document intern al agenției de plăți toate detaliile pentru agricultori!

    Perioada în care este efectuat controlul pentru GAEC 4 – Acoperirea minimă a solului este noiembrie-decembrie și presupune vizita la fața locului a funcționarilor APIA. Obiectivul acestui standard îl constituie reducerea eroziunii solului prin acoperirea minimă a terenului pe timpul iernii cu vegetaţie sau resturi vegetale.

    Foarte important: La acest control pot pica toți fermierii cu teren arabil selectați la verificările în teren dar pentru care se specifică faptul că scopul controlului este eco-condiționalitatea.

    Fermierul trebuie să asigure acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale pe timpul iernii a cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală determinată în urma tuturor controalelor la nivelul întregii exploataţii, fie prin înfiinţarea de culturi de toamnă sau culturi perene, fie să nu execute arătura de toamnă după recoltarea culturilor.

    Culturi de toamnă: grâu (Triticum sp.), triticale, secară (Secale cereale), orz (Hordeum sp.), ovăz (Avena sativa), mazăre (Pisum sativum), borceag de toamnă – amestec format dintr-o leguminoasă anuală de toamnă (măzăriche – Vicia sp.) şi o cereală de toamnă, rapiţă (Brassica sp.).
    Culturi perene: lucernă (Medicago sativa), trifoi (Trifolium pratense), sparcetă (Onobrychis viciifolia), ghizdei (Lotus corniculatus), sulfină (Melilotus sp.), golomăţ (Dactylis glomerata), firuţă (Poa sp.), Raigras peren (Lolium perenne), Festuca (Festuca pratensis) ş.a.

    De asemenea, terenul arabil nelucrat, întreţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, poate fi considerat ca acoperit cu vegetaţie.

    Pentru evaluarea conformităţii, la calcularea procentului de acoperire a terenului pe timpul iernii, se va ţine cont de toate suprafeţele arabile însămânţate toamna, excluzând suprafeţele de teren arabil care fac obiectul sprijinului pentru Pachetul nr. 4 – Culturi verzi, precum şi suprafeţele care fac obiectul sprijinului pentru Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), cât şi de suprafeţele nearate din cadrul fermei, indiferent dacă acestea îndeplinesc sau nu celelalte criterii de eligibilitate.

    Fermierilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală, care pot merge până la excluderea de la plată

    Conformitatea GAEC 4 – se evaluează de către inspectorul de teren care, în urma verificărilor la faţa locului și/sau a verificărilor efectuate la completarea raportului de vara (în ceea ce privește suprafața parcelelor agricole), a constatat că fermierul a însămânţat culturi de toamnă şi/sau nu a efectuat arături pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă a exploataţiei determinată şi consemnează în Raportul de Control (se bifeaza campul OK din raportul de tip WINTER).

    Neconformitatea GAEC 4 – este constatată de inspectorul de teren, care, în urma verificărilor efectuate la faţa locului și/sau a verifcărilor efectuate la completarea raportului de vară (în ceea ce privește suprafața parcelelor agricole), prin însumarea suprafeţelor controlate pentru acest GAEC, a obţinut un procent mai mic de 20% faţă de totalul suprafeţei arabile a fermei.

    Intenţia – poate fi apreciată/încadrată de către inspectorul de teren urmare a constatărilor din teren Potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, „fapta este săvârşită cu intenţie când autorul prevede rezultatul faptei sale şi fie urmăreşte producerea lui prin intermediul faptei, fie, deşi nu îl urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii acestui rezultat.” Prin urmare, autorul (fermierul) cunoaşte că fapta sa este urmată de o sancţiune şi totuşi o înfăptuieşte.

    Amploarea – nu este cazul la GAEC 4.

    Persistenţa nerespectării GAEC 4 poate fi resimţită într-o perioadă de timp mai mică de un an, adică numai pe perioada iernii din anul efectuării controlului pe teren. Nerespectarea GAEC 4 poate fi practic rectificată în anul următor. Prin urmare, neconformităţile cu GAEC 4 nu sunt persistente pentru că fenomenul de eroziune datorat neacoperirii solului pe timpul iernii poate fi diminuat în anul următor prin activităţi agricole (însămânţări de toamnă sau neefectuarea arăturilor) până la diminuarea procentului de neconformitate la controlul pe teren.

    Inspectorul de control nu evaluează gravitatea nerespectării GAEC4. Nivelul de gravitate se stabilește administrativ conform tabelului 7 din Ordinul nr. 999/2016.

    Acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale pe timpul iernii se verifică în perioada noiembrie – decembrie pe toate parcelele de teren arabil ale fermei, până la realizarea procentului de 20%, inclusiv pe parcelele cu suprafaţa mai mică de 0,3 ha, şi pe parcelele nesolicitate la plataă – cu cod TAn. Procentul de acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale se calculează prin raportare la suprafaţa arabilă determinată în urma controlului pe teren.

    Având în vedere cerinţa GAEC 4: „Pe timpul iernii terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să fie lăsat nelucrat pe cel putin 20% din suprafaţa de teren arabil a fermei”, pentru a se evita orice suprapunere cu acest GAEC, P4 și P7 se poate aplica pe maximum 80% din suprafaţa de teren arabil aparţinând unei ferme.

    Aşadar, luând în considerare că Bunele condiţii agricole şi de mediu sunt obligatorii pentru toată exploataţia, indiferent de schema de plată solicitată, nu trebuie considerat că acolo unde există P4 şi P7, GAEC 4 este parte componentă a acestuia (suprafaţa care face obiectul P4 și P7 trebuie să fie diferită de cea pe care este obligatorie respectarea GAEC 4). În condiţiile în care un fermier a solicitat P4 şi P7 pe o parte din suprafaţa de teren arabil a exploataţiei, pentru a primi plată compensatorie, trebuie să asigure respectarea GAEC 4 pe celelalte suprafețe de teren arabil solicitate la plată. Nu va primi plată pe întreaga suprafaţă semănată cu P4 şi P7 dacă nu va avea asigurată respectarea GAEC 4 pe celelalte suprafeţe de teren arabil existente în fermă.
    În calculul suprafeţelor de teren acoperite pe timpul iernii sunt incluse şi suprafeţele acoperite cu strat vegetal, prevăzute în art. 86 alin. (6) din OMADR 619/2015.

    Elemente de control: se va verifică dacă terenul arabil este acoperit cu culturi de toamnă şi/sau este nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei.

    GAEC 4 se controleaza în perioada de iarna.

    Raportul de control pentru înregistrarea rezultatelor verificării GAEC4 se generează separat faţă de raportul de control generat pentru efectuarea controlului schemelor şi măsurilor solicitate de fermier (Raport de tip WINTER)

    Generarea Raportului de control pentru GAEC4 se execută după introducerea în sistem a rezultatelor controlului executat în perioada de vară și validarea rezultatelor.

    Inspectorul de teren verifică suprafața conformă a exploatației și urmărește îndeplinirea condiţiei GAEC4 (pentru conformitate GAEC 4 se aplica codul ,,OK” în raportul de tip Winter).

    Ce trebuie să rețineți despre rapoartele de tip WINTER

    Pentru controlul GAEC 4 se emite un al doilea raport de control (raport de tip WINTER) care cuprinde parcelele cu teren arabil ce urmează a fi controlate. Acestea sunt indicate şi tipărite de sistem pe baza datelor rezultatelor controlului iniţial, în urma introducerii de către angajaţii APIA a datelor cuprinse în raportul de control şi a activării butonului « Completitudine date ».

    GAEC 4 se controleaza în perioada de iarnă.

    Raportul de control pentru înregistrarea rezultatelor verificării GAEC4 se generează separat faţă de Raportul de control generat pentru efectuarea controlului schemelor şi măsurilor solicitate de fermier.

    Generarea Raportului de control pentru GAEC4 se execută după introducerea în sistem a rezultatelor controlului executat în perioada de vară și validarea rezultatelor.

    Inspectorul de teren măsoară suprafaţa conformă a exploataţiei până la îndeplinirea condiţiei GAEC4 (pentru conformitate GAEC4 se aplică codul ,,OK’’).


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!