• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Vasile Priceputu investește într-o fabrică de procesare a lucernei

    Ramona Dascălu -

    Investiție de 3,6 milioane de euro într-o fabrică de procesare a lucernei! Fermierul brăilean Vasile Priceputu, recunoscut drept unul dintre primii exportatori de lucernă din România, va deschide anul viitor o unitate de procesare și comercializare a lucernei. Fabrica, situată în localitatea Dropia din județul Brăila, va avea o capacitate de procesare de 45.000 de tone de lucernă pe an.

    Proiectul, accesat cu fonduri europene, presupune în mare parte achiziția de lucernă de la alți fermieri, procesarea acesteia și vânzarea ei mai departe prin proceduri de achiziție publică.

    Investiția de 3,6 milioane de euro – 50% fonduri europene, 50% fonduri proprii

    Fermierul Vasile Priceputu a declarat că de mult timp aștepta o astfel de oportunitate, și anume de a primi finanțare europeană pentru a pune pe picioare un astfel de proiect de achiziționare, procesare și comercializare a lucernei.

    „O investiție în compresarea lucernei nu puteam să o fac pe bani proprii și am așteptat foarte mult timp până când o conjunctură mi-a dat posibilitatea să aplic pe Măsura 4.2 din Programul Național de Dezvoltare Rurală și să pot să solicit ca în proiectul ăsta – de achiziționare, comercializare, procesare și distribuție sau vânzare a lucernei să poată fi finanțat. Ținând cont că lucerna nu reprezintă un domeniu prioritar pentru statul român o asemenea investiție nu putea să facă foarte multe puncte, nu era ca o fabrică de procesare a laptelui, ca un abator sau ca orice altă investiție în stocarea cerealelor. În 2018 au rămas bani pe Măsura 4.2 și în momentul în care rămân ceva bani se scade punctajul și astfel am putut să mă încadrez și eu și să fac punctajul necesar pentru a-mi fi finanțată fabrica. Investiția are o valoare aproximativă de 3,6 milioane de euro. 50% din această sumă reprezintă bani europeni, iar cealaltă jumătate sunt fonduri proprii, fonduri propii însemnând banii pe care îi am eu sau credit de la bancă, o să văd în funcție de cash-flow-ul de la momentul respectiv. În investiție intră construcțiile, utilajele care ajută la procesarea lucernei și echipamentele cu ajutorul cărora vom transporta lucerna. Nu cred că mai există vreo șansă în momentul acesta în România să poți să primești cofinanțare pe asemenea proiecte din cauza faptului că nu este un domeniu prioritar pentru România, nu sunt punctaje mari pe măsurile PNDR și atunci nu are rost să te bagi”, a declarat Vasile Priceputu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ce va face efectiv fabrica de la Dropia

    Antreprenorul brăilean a explicat și ce va face cu exactitate fabrica în care investește 3,6 milioane de euro: „Procesul tehnologic al lucernei îl cunoaștem foarte bine: se taie, se balotează. Ce urmează să facem noi este un pic diferit și sunt două variante. Prima variantă este următoarea: lucerna se taie, se lasă în câmp până la o anumită umiditate, teoretic între 25 și 40%, apoi se balotează la umiditatea aceea, se duce la fabrică să se introducă pe linia de procesare, să fie tocată la 8-10 centimetri, uscată și să rezulte în final un balot de aproximativ 2 metri și 10 lungime, 0,8 metri înălțime și 1,2 metri lățime. Mai există și varianta ca lucerna să se taie direct din câmp se taie, se toacă direct la 8-10 cm și se aduce în fabrică unde se usucă, deci se supune întregului proces tehnologic, dar nu își schimbă deloc calitățile, nu se granulează, nu se face absolut nimic la ea, ci doar se taie și se aduce la umiditatea de sub 14%, care să dea siguranța că nu se încinge și nu ia foc nici în container, nici în silozuri, nici în depozite. Deci, este vorba de lucernă, care se păstrează fix așa cum este ea pe câmp, care însă se balotează sub o altă formă după ce se procesează. Fabrica, unitatea de procesare și comercializare, va avea o capacitate maximă de 45.000 de tone de lucernă pe an. Vorbim de lucernă la standardele solicitate de beneficiari, mă refer la umiditate, digestibilitate”.

    Proiectul se bazează în principal pe achiziția de lucernă de la fermieri

    Vasile Priceputu a ținut să sublinieze faptul că de pe urma acestei investiții cel mai mult vor avea de câștigat fermierii din zonă care cultivă lucernă.

    „Proiectul meu este bazat în proporție de 85% pe achiziția de lucernă de la fermierii cu care mă învecinez. De ce lucrul acesta? Din trei motive: primul motiv este cel legat de costuri, cu cât este mai aproape lucerna cu atât plătesc mai puțin, al doilea se referă la fermieri întrucât ei pot să-și facă foarte ușor rotația culturilor respectând normele de mediu, luându-și subvențiile, inclusiv pe înverzire, în siguranță, în sensul că nu se mai pune problema să faci înverzire și să nu ai cui să-i vinzi lucerna, o problemă des întâlnită la fermierii români în acest moment. Al treilea lucru este legat de câștigurile pe care le vor avea partenerii mei, cei care îmi vor furniza lucernă pentru că la o producție bună de 12-15 tone pe an, veniturile lor vor fi suficiente pentru a avea un profit asemănător cu cel obținut din comercializarea culturii de porumb, dar cu mai puține cheltuieli”, a spus brăileanul.

    Antreprenorul are de gând să asigure sămânța și inputurile fermierilor cu care va colabora: „O să le asigur sămânța și probabil și alte inputuri. Se va face o analiză și vom vedea dacă toate soiurile sau toți hibrizii de lucernă pot îndeplini anumite condiții. De principiu, toți ar trebui să îndeplinească. Nu depinde atât de mult de soiul de lucernă decât cantitatea, nu calitatea. Calitatea se poate face altfel, cantitatea în schimb depinde și de acest lucru, și aici voi recomanda celor cu care voi lucra anumite soiuri. Deci să faci calitate și cantitate e important și de aceea este important soiul sau hibridul”.

    Modelul de business, diferit față de ce există astăzi pe piața românească

    Lucerna procesată de fabrica de la Dropia, din județul Brăila, va putea fi cumpărată numai în urma unei proceduri de achiziție publică.

    „Voi crea un model de business un pic diferit, în sensul că nu voi face contracte anticipat. Eu voi avea niște produse pe care le voi depozita, lucerna în speță, apoi va fi prezentată potențialilor cumpărători sub forma unei proceduri de achiziție publică. Deci, cumpăr lucerna, o procesez, o depozitez și anunț că la data X vând 10 mii de tone de lucernă, sub formă de licitație toată achiziția. Mă gândesc și la lucerna bio, dar aici sunt conștient că îmi îngrădesc puțin aria clienților întrucât clienții bio sunt mai pretențioși, producătorii de lucernă bio sunt mai pretențioși, sunt mai greu de găsit, dar câștigurile sunt mai mari. Deci rămâne de văzut dacă mă voi îndrepta și către cei care sunt interesați de lucerna bio”, a mai declarat antreprenorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Proiectul se află în faza de achiziție a lucrărilor și echipamentelor

    „Acum suntem în faza de achiziție a contractului de lucrări, a echipamentelor și estimez că anul viitor în luna august să scoatem de pe linie primul balot de lucernă. Procedura o să fie acum și dacă vom avea un câștigător zilele acestea se va încheia contractul, le voi pune la dispoziție toate documentele, inclusiv proiectul pe care îl avem și care este avizat de AFIR. Deci am trecut de toate fazele, mai avem doar licitația aceasta pentru execuție și montajul și achiziția echipamentelor. Nu știm în momentul de față de unde vom lua echipamentele pentru că nu am cum să știu cu ce ofertă îmi vin la licitație și pentru că în Europa sunt 3 sau 4 producători care fac echipamente aproximativ identice. Noi în momentul în care am depus ofertele am solicitat de la patru producători oferte, trei din Europa și unul din Statele Unite, echipamentele sunt aproape identice, fapt care îmi dă speranța și siguranța că cei care vor veni la licitație vor avea de unde să aleagă și o să-mi vină macar una dintre variantele acestea patru”.

    Antreprenorul este convins că această afacere va deveni un model de business: „Sunt convins că este o afacere care va deveni un model de business, nu am niciun fel de îndoială în ceea ce privește acest lucru întrucât e munca și gândirea mea de 10 ani de zile. Chiar dacă mai activez și pe alte domenii și nu fac numai agricultură, totuși pasiunea mea rămâne lucerna și nu văd cum să nu reușească un asemenea proiect ținând cont că de depinde absolut deloc de niciun fenomen natural sau artificial, care ar însemna o criză atât indusă cât și reală”.

    A fost printre primii exportatori de lucernă din România

    În urmă cu 10 ani de zile, Vasile Priceputu a proiectat și executat o presă pentru compresarea baloților de lucernă astfel încât să îi poată trimite la export: „Cred că sunt peste 10 ani de când am concluzionat că ar fi o investiție foarte bună, având și o suprafață de teren, să produc lucernă și să o export. Exportul lucernei se putea face doar în anumite condiții pentru că prețul unui produs de genul acesta la export nu este dat doar de valoarea în sine a produsului, el este un cumul de costuri, de cheltuieli. Foarte important este transportul, deci lucerna are un preț la poarta fermei, are un preț după procesare și are un preț la beneficiar. Și atunci, ținând cont că transportul era 20% din prețul mărfii trebuia să găsesc o variantă să pot să car cât mai mult pe o unitate de măsură, adică într-un container să pot să pun o cantitate cât mai mare de lucernă. Lucrul acesta îl puteam realiza doar prin compresarea baloților pe care îi făceam la momentul ăla cu o presă. Și pentru că pe piața nu exista așa ceva, decât la costuri foarte mari pe care nu puteam să mi le permit, am proiectat și am executat o astfel de presă cu ajutorul căreia am compresat lucerna, cam între 200 și 500 de tone puteam să fac într-un sezon”.

    Lucerna care va ieși pe poarta fabricii de la Dropia va ajunge atât pe piața internă, cât și pe cea externă

    Lucerna pe care o va procesa în fabrica sa va ajunge atât pe piața internă, dar și pe cea externă: „Acum 10 ani, în baza informațiilor pe care le aveam, am reușit să fiu între primii exportatori de lucernă din țară. În momentul acela mi-am dat seama ce înseamnă piața externă, iar acum vin și încerc două lucruri: În primul rând, îmi doresc să pot să vând pe plan intern în așa fel încât de calitatea produselor pe care le voi scoate din fabrică să beneficieze fermierii români, dar bineînțeles că în condițiile în care clienți vor exista ne vom adresa și pieței externe.

    Investiția în fabrica de la Dropia a fost făcută pe una dintre firmele deținute de Vasile Priceputu – Princons Agriculture, care administrează 70 de hectare de lucernă în județul Brăila.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar