• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cadastru gratuit 2020. Se majorează sumele pentru programul finanțat de stat

    agrointeligenta.ro -

    Sumele decontate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru realizarea lucrărilor de cadastru general vor fi majorate. Măsura are drept scop accelerarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României și face parte din Proiectul de lege pentru modificarea alin. (30) şi (345) ale art. 9 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților cu unanimitate de voturi și a fost transmis președintelui României pentru promulgare.

    ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) va plăti, începând cu 1 ianuarie 2020, între 84 și 184 de lei (fără TVA) pentru înregistrarea unui imobil în evidențele de cadastru și carte funciară prin PNCCF. Potrivit noilor reglementări, aprobate, miercuri, 27 noiembrie, de Parlamentul României, suma decontată de ANCPI pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor va fi majorată cu un coeficient de 1,4.

    Astfel, persoanele fizice și juridice autorizate să execute lucrări de cadastru general vor primi cu 24 până la 52 de lei în plus pentru deschiderea unei cărți funciare, în funcție de gradul de dificultate al terenului (84 de lei față de 60 de lei, 96,6 de lei față de 69 de lei, 113, 4 de lei față de 81 de lei, 142,8 de lei față de 102 de lei, respectiv 184,08 de lei față de 132 de lei).

    PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional – aproximativ 313 de milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    ANCPI a lansat, săptămâna aceasta, o nouă etapă de finanțare (Finanțarea VI) pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Astfel, primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI).

    În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016.

    Până în prezent, aproape 1.600 de primării din 41 de județe și-au exprimat intenția de a contracta lucrări de cadastru general, suma pusă la dispoziția acestora de către ANCPI fiind de aproape 230 de milioane de lei. Conform actelor normative în vigoare, primarii mai pot încheia contracte de finanțare cu oficiile teritoriale pentru realizarea cadastrului general pe sectoare cadastrale până la finalul acestui an. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.

    ANCPI a înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, peste 2,1 de milioane de proprietăți, dintre care aproape un milion doar în anul 2019.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații