• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Conflict între două asociații de crescători de vaci. Miza? Subvențiile fermierilor și ajutorul de la stat!

    agrointeligenta.ro -

    Situație fără precedent în mediul asociativ din România. Într-o postare pe pagina de Facebook a organizației Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, președintele Dumitru Grigorean acuză că altă asociație de fermieri ar fi o asociație ”fantomă” care ar fi luat pe nedrept Registrul Genealogic pentru rasa Pinzgau. De cealaltă parte, Bovis Ro, fosta Angus Ro, asociația acuzată, se apără și spune că discuțiile au apărut după ce a primit de la Agenția Națională pentru Zootehnie Registrul Genealogic pentru rasa Pinzgau în contextul în care Dumitru Grigorean considera că această activitate ar fi trebuit să îi revină ACBCR.

    În cursul zilei de astăzi, pe pagina Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România a apărut un anunț privind activitatea unei alte organizații. ”Astăzi vom prezenta modul în care ANZ (Agenția Națională pentru Zootehnie – n.r.), în calitate de Autoritate Competentă, a înțeles să acorde statutul de “Societate de Ameliorare”, adică de Conducătoare a Registrului Genealogic, la nivel național, pentru rasa Pinzgau!”. Au urmat apoi, în comentarii, acuzația propriu-zisă:

    Este vorba de Asociația Angus.Ro, sau Bovis.Ro, nu am reușit să aflăm denumirea exactă, iar întrebările sunt următoarele:
    – unde este sediul acestei asociații?
    – cine sunt membrii asociației?
    – cine este reprezentantul legal?
    – dacă există vreun punct de lucru legal deschis?
    – dacă de la constituire (anul 2012) au mai fost operate modificări ale statutului/actului constitutiv?
    – cum a “reușit” ANZ să recunoască această Asociație “fantomă” ca Societate de Ameliorare”, conform Reg. European 1012/2016, conducătoare a RG la 5!!!rase, pe teritoriul României, atâta timp câ Asociația NU ÎNDEPLINEȘTE condițiile legale pentru această recunoaștere???”.

    Asociația Angus Ro, în curs să devină, oficial Bovis Ro

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu conducerea asociației acuzate că nu ar respecta regulile pentru a conduce registre genealogice. Președintele organizației, Mihai Vlas, ne-a explicat că în prezent, organizația este în curs de schimbare a numelui întrucât nu mai gestionează efectivele de Angus, acestea fiind cuprinse în Registrul Genealogic condus de organizație Aberdeen Angus din județul Sibiu. ”A fost firesc să ne schimbăm numele să nu se facă o confuzie. În prezent sunt în plină procedură de schimbare a numelui organizației, având rezervată denumirea de Bovis Ro, iar procedura este deschisă urmează să primim documentația de la Judecătoria Fălticeni. (…) Eu cu toți cu care am colaborat și unde am trimis contracte, am adus la cunoștință schimbarea numelui, să știe că tot noi suntem. Cred că aici a fost deranjul, că nu apărea Bovis”, ne-a declarat Mihai Vlas.

    Conducere nouă la viitoarea Bovis Ro

    Președintele Bovis Ro, vechea Angus Ro, nu s-a arătat surprins de acuzațiile aduse de președintele ACBCR, Dumitru Grigorean. De la început trebuie precizat că Vlas reprezintă noua conducere a Bovis Ro după ce în urmă cu circa două luni, membrii vechiului Consiliu Director au demisionat, fiind aleasă o nouă conducere.

    Asociația conduce cinci Registre Genealogice la rase cu efective mici

    După ce către finele anului 2018, organizația a preluat patru Registre Genealogice – pentru rasele Galloway, Highland, Aubrac și Sura de Stepă – linia ungurească, recent, organizația a primit de la ANZ și RG pentru rasa Pinzgau. De aici ar fi început problemele, se pare, întrucât ACBCR este cea care făcea Controlul Oficial al Performanțelor pentru această rasă. ”Noi preluând Registrul pentru rasa Pinzgau, am fost nevoiți să îi aducem la cunoștință să facă dumnealui (Dumitru Grigorean, ca reprezentant ACBCR) COP pentru rasa Pinzgau ce o deține în control, ca și până acum. La momentul respectiv,dânsul spunea să el era în drept să ia Registrul. Nu l-am înțeles de ce pentru că era foarte agitat la acel moment”, ne-a declarat Mihai Vlas.

    Președintele asociației de fermieri ne-a precizat și că până la data 15 decembrie trebuie să depună la ANZ listele cu fermieri care se află în cu efective în Registrul Genealogic și pentru care se face COP, altfel acești fermieri riscă să nu poată beneficia de sprijinul cuplat în anul viitor de cerere.

    ”Fermierii nu sunt afectați în niciun fel”

    Asociația pe care o conduce nu a avut niciodată probleme, a ținut să precizeze Mihai Vlas: ”Nu au fost niciodată discuții că nu ne-am făcut treaba. Noi am fost asociație de control, de asta ne și numeam Angus Ro, asociație de control acreditată în 2012, înainte tuturor celorlalți, pe control la rasa Angus, la rasele carne, inclusiv rasa Angus și metișii acestora. Făceam și la Charolaise la fermierii care ne-au agreat pe noi la momentul respectiv, dar ulterior am renunțat la rasele acestea –  am renunțat la Angus, nu mai avem nimic legat de această rasă. (…) Vă rog chiar să liniștiți fermierii că sunt afectați în niciun fel, că nu există probleme. Asociația noastră și-a schimbat Consiliul Director, administrația internă, suntem dotați cu tot ce trebuie, mașini, cântar, standuri de contenție, noi avem și un proiect cu ambulanță veterinară, cu ecograf, analiză de sînge, urină, tot ce e nevoie la o fermă de carne”.

    COP pentru Pinzgau, la asociația lui Dumitru Grigorean

    Cu privire la efectuarea COP, aici președintele Mihai Vlas s-a arătat optimist: ”Controlul Oficial pentru rasa Pinzgau este la doamna Margareta de la asociția de control de la Târgu Neamț, cu un număr de aproximativ 2.300 de capete. Am contractat serviciile ei pentru control. Mai este o diferență de 500-600 de capete pe care le deține domnul Grigorean. I-am trimis și lui solicitare dacă dorește să se afilieze. Am vrem facem COP chiar cu dumnealui, dar acum văd că are o atitudine agresivă față de noi”.

    Referitor la sediul din Baia, președintele Bovis Ro ne-a declarat că: ”Este un sediu la comuna Baia, s-a reorganizat clădirea, e tot în clădire, în centrul comunei. Noi nu am vrut să schimbăm sediul – avem punctul de lucru la Iași, dar sediul este chiar în Baia”.

    Vechiul director tehnic, în anchetă internă

    Pentru ca noua conducere să beneficieze din plin de încrederea membrilor, s-a luat decizia unei forme de audit intern prin care unui fost responsabil i s-a cerut să pună la dispoziție situația financiară. ”Avem o anchetă în curs a fost cu un director angajat, dar nu e finalizat. Noi am solicitat situația lui, să prezinte partea financiară în perioada în care a derulat activitatea în cadrul  organizației. A fost un director tehnic – domnul Constantin Singer, angajat și împuternicit cu acte notariale pentru a derula anumite activități. Nu au dispărut bani, noi i-am solicitat domnului Singer, el a fost cu o situație medicală, a fost în concediu medical, și i-am cerut să prezinte activitatea financiară. Noi am demarat o procedură juridică tocmai ca să nu fie nicio discuție, să fie totul transparent”.

    Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au luat legătura și cu fostul director al asociației Angus Ro, inginerul Constantin Singer. Acesta s-a arătat surprins de atitudinea liderului ACBCR, mai ales că organizația lui Dumitru Grigorean a avut o colaborare corectă cu Angus Ro, fiind asociația acredită să desfășoare COP pentru o parte dintre fermierii care dețin rasa Charolaise. Pentru această rasă de carne, Registrul Genealogic este deținut de asociația lui Dumitru Grigorean. ”Chiar recent, la un eveniment organizat de Aberdeen Angus m-am întâlnit cu domnul Grigorean. Eu am fost prezent acolo din partea unei companii, el din partea asociației. Ne-am salutat ca între colegi, nu a fost nicio discuție”, ne-a explicat ing. Constantin Singer. Acesta din urmă ne-a mărturisit că a avut o situație medicală ce l-a determinat ca în final, în urmă cu circa doi ani, să renunțe la atrbuțiile pe care le avea în cadrul Angus Ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!