Transport de 16.500 de ovine, blocat la Midia până când rezolvă problemele cu hrana și apa animalelor
agrointeligenta.ro -După ce cu circa o săptămână în urmă, în portul Midia, nava Queen Hind s-a scufundat cu 14.600 de ovine la bord, autoritățile au devenit mult mai stricte cu exportul de animale vii din România. O navă ce urma să plece către Arabia Saudită a fost oprită în Portul Midia deoarece nu respecta condiţiile de bunăstare a oilor pe parcursul transportului.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis că vineri, 29 noiembrie, inspectorii veterinari au verificat două vapoare care urmau să plece către Arabia Saudită încărcate cu oi vii.
„La una dintre nave, autorizată sanitar veterinar pentru transportul animalelor de către DSVSA Constanţa, inspectorii au depistat neconformităţi privind echipamentele necesare asigurării bunăstării şi trasabilitatea animalelor. Precizăm că nava urma să transporte un număr de 16.500 de ovine, iar la data efectuării controlului era încărcată în jur de 50% din efectivul destinat acestui transport”, menţionează ANSVSA.
Probleme cu adăparea și hrănirea animalelor pe timpul transportului
Inspectorii au observat că, în ceea ce priveşte facilităţile de hrănire şi cele de adăpare, nu toate boxele erau dotate cu un număr corespunzător de jgheaburi de adăpare. De asemenea, cantitatea de furaje încărcată era insuficientă faţă de cea necesară. Ca urmare, ANSVSA a decis reţinerea transportului respectiv. Pentru evitarea stresului, animalele aflate la bordul navei rămân cazate în condiţii de bunăstare.
„Serviciile veterinare supraveghează ca personalul navei să asigure hrănirea şi adăparea acestora. Animalele vor fi menţinute pe navă până la remedierea neconformităţilor constatate, dar nu mai mult de 72 de ore”, transmite ANSVSA.
Mai mulți medici veterinari pentru supravegherea exporturilor de la Constanța
Agenţia Naţională Sanitar Veterinară a luat decizia, după incidentul produs pe 24 noiembrie (răsturnarea navei Queen Hind cu 14.600 de oi la bord), să suplimenteze echipele de medici veterinari oficiali care verifică îmbarcarea pe nave a animalelor din Postul de Inspecţie la Frontieră Constanţa Nord, cu câte 5 medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Constanţa.
Numai 181 de oi au supraviețuit după scufundarea vasului Queen Hind
„În ceea ce priveşte animalele aflate pe nava care a eşuat în portul Midia, au fost salvate în total 252 de oi, din care au supravieţuit 181, cărora li se asigură asitenţa sanitară veterinară permanentă. Starea lor de sănătatea este monitorizată, iar fişele clinice de observaţie sunt transmise către celula de criză din cadrul ANSVSA”, se mai arată în comunicatul de presă al instituţiei.