• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DSVSA: CÂND TREBUIE CHEMAT VETERINARUL LA TĂIEREA PORCULUI!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Trei situații în care medicul veterinar trebuie să fie implicat în sacrificarea porcului după metoda tradițională. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO, tăierea porcului în gospodării nu mai impune prezența unui medic sau tehnician veterinar. Sunt însă situații în care medicul trebuie chemat, explică dr. Radu Iordache, director executiv DSVSA Hunedoara.

  Pe data de 24 noiembrie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO anunța, în premieră, că ANSVSA a decis ca DSVSA să nu mai impună prezența medicilor veterinari la sacrificarea tuturor porcilor. Astfel, ANSVSA a emis o comunicare în care arată că anulează informările transmise către primării de direcțiile sanitar-veterinare și prin care se cerea ca gospodarii să anunțe local tăierea suinelor astfel încât sacrificarea să fie monitorizată sanitar-veterinar. Nu doar micii crescători de suine au fost revoltați, ci și medicii veterinari concesionari care au anunțat publică că nu pot face față unei astfel de cereri, neavând personal suficient pentru a participa la toate tăierile din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.

  Trebuie să fie medicul veterinar prezent la sacrificarea porcului la porcul cu semne de boală. Dacă porcul prezintă semne de boală, rog proprietarul ca cu o zi înainte sau când porcul se îmbolnăvește, dacă are gânduri de a-l tăia, să anunțe medicul veterinar concesionar ca apoi medicul oficial să îi facă o analiză ante-mortem și una post-mortem, să recolteze probe pentru laborator încât lucrurile să fie gestionate și controlate. (…) Nu discutăm de porcul sănătos. Acesta se sacrifică, se recoltează proba de trichină, se merge la medicul veterinar concesionar și lucrurile sunt în regulă. (…) Nu mănâncă, are febră, despre asta discutăm (la porcul bolnav – n.r.). Mai necesită prezența medicului veterinar oficial la sacrificarea în punctele gastronomice, la pensiunile autorizate”, a declarat, pentru emisiunea Satul Hunedoarean, dr. Radu Iordache, director executiv DSVSA Hunedoara.

  Ca și în alți ani, medicii veterinari concesionari se pregătesc să preia probleme de la porcii sacrificați pentru a nu exista cazuri de consum de carne cu trichină. ”Acum ne organizăm, medicii veterinari concesionari vin la laborator pentru instruire și pentru testele pe care le fac ei îns ensul acesta. Se organizează să fie prezenți și la îndemîna oamenilor ca să facă testul de trichină în timp util”, a mai spus șeful DSVSA Hunedoara.

  Gospodarii pot, în continuare, să sacrifice porcul după metoda tradițională, țara noastră obținând derogare pentru ca acest obicei să nu se piardă în satele românești. ”Dezlegarea este pentru porcul tradițional pentru consum propriu. Pentru consumul colectiv și vânzarea cărnii se discută despre norme și abatorizare în condițiile legii, cu formulare, cu documente de sănătate”, a precizat dr. Radu Iordache.

  Chiar dacă la acest moment, situația focarelor de pesta porcină africană pare sub control, aceasta poate oricând să ”explodeze”. Cel mai mare risc va fi la primăvară, când va începe repopularea micilor exploatații, consideră șeful DSVSA Hunedoara.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum se rezolvă carențele de fosfor și de zinc la porumb Document intern: ȘEFUL APIA, ordin pentru TOATE SUBVENȚIILE fermierilor! Planul lui Bill Gates dacă ar rămâne sărac: ”M-aș apuca să cresc pui!”

  Ultimele știri

  Românul care a devenit cel mai bătrân om din lume este agronom și l-a avut mentor pe Gheorghe Ionescu Siseşti! BAYER AGRO ARENA 2020: Cum arată culturile din platforma de la SCDA Caracal? Vedeți MARȚI, 2 iunie, de la ora 11.00! Recomandările FMC: De ce este Kenesbor® alegerea potrivită pentru fertilizarea culturii de floarea-soarelui

  Căutare în articole