• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! OIERII PARTICIPĂ LA PROTESTUL DIN FAȚA MINISTERULUI AGRICULTURII!

    Ramona Dascălu -

    Protest astăzi în fața Ministerului Agriculturii. Mai multe organizații non-guvernamentale organizează astăzi o manifestație în fața sediului Ministerului Agriculturii. Se cere interzicerea exporturilor de animale vii și înlocuirea acestor exporturi cu cele de carcasă, animalele urmând să fie sacrificate în România. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat că la acțiunea de astăzi va participa și o delegație de oieri. Nu ca să susțină blocarea exportorilor, ci să argumenteze importanța acestora pentru zootehnia românească și să ceară respectarea condițiilor de bunăstare pentru animale.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că astăzi, luni – 2 decembrie, în fața Ministerului Agriculturii se organizează un protest pentru interzicerea exporturilor de animale vii. Acțiunea aparține Animals International alături de alte trei organizații: Asociația Veganilor din România, Freedom and Respect for Every Earthling și Sanctuarul Nina.

    În exclusivitate, am aflat pe surse că o delegație de circa 30 de oieri urmează să fie de asemenea în fața Ministerului Agriculturii. Nu ca să ceară blocarea exporturilor de animale vii, ci să ofere argumente pentru care acest comerț trebuie susținut cu respectarea normelor legale și de bunăstare a animalelor.

    ”Suntem în poziție de război. O să luăm măsuri pentru că nu putem altfel. Asta pentru noi este mai mult ca o crimă a fermierilor. (…) Țara asta este a oierilor de când ne știm, de sute de ani, dacă ne tratează în felul acesta. Dacă dumnealor cred că noi ne batem joc de animale, de generații de oameni, ca și fermieri, și dacă facem o tradiție de sute de ani, și se așteaptă ca cineva să stea picior peste picior când dumnealor rostesc închiderea exportului de animale vii și se leagă de un caz total accidental, nu putem să-i înțelegem ca pe niște oameni. Da, suntem de acord cu condiții optime de transport, suntem de acord cu modernizarea vaselor de transport, dar nu să oprim exportul”, ne-a declarat Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis.

    Crescătorul de ovine a evitat să dea un număr de oieri care vor participa la protestul de astăzi, dar a confirmat că el personal va fi prezent: ”Eu îmi pun mare bază și am mare încredere în autorități. Eu vă spun că o să ne ducem astăzi să cunoaștem acești oameni față în față. Nu cred că cineva din autorități poate să fie de acord ca să ne batem joc și de oaie ca de restul sectoarelor, deci nu cred că vrea cineva să ducă și oaia unde s-a dus vaca, unde s-a dus porcul, pasărea. Și dacă îmi spune cineva, până nu văd nu cred. (…) Pe tot segmentul de aici încolo avem pretenția ca toată lumea să respecte condițiile, ăla de creștere, celălalt de transport, mai departe nu ne mai băgăm. Dar, repet, ne doare sufletul când se face dintr-un caz accidental, zic eu, atâta tam-tam și totuși noi credem că sunt alte interese economice mai mari la mijloc”.

    O manifestație a dialogului, fără violențe

    Din informațiile Agrointeligența – AGROINTEL.RO, la Ministerul Agriculturii s-au luat toate măsurile ca manifestația de astăzi să fie una a dialogului și nu un protest cu violențe. Atât delegațiile organizațiilor non-guvernamentale cât și cele ale oierilor vor fi primite la discuții de către secretarul de stat Emil Dumitru, întrucât ministrul Agriculturii, Adrian Oros, participă la la Ședinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor și Senatului consacrată celebrării Zilei Naționale a României.

    ”Deocamdată nu este un conflict, zic eu. Dacă vom putea să avem un dialog decent și prietenesc, nu avem nimic împotrivă, deci noi nu venim cu nicio ură, nu venim cu nimic. Dacă venim câțiva oameni acolo, venim să discutăm față în față cu niște oameni care vor pieirea noastră, asta înseamnă pentru noi exportul de animale vii. (…) Suntem un pic mai întârziați că noi ne lăsăm lucrul mai greu din fermă, asta e situația, dar dacă e nevoie lăsăm tot lucrul, am mai demonstrat-o odată, sper să nu fie nevoie să o mai demonstrez și acum, acum va fi pârjolul mai mare, în situația asta. De bine, de rău, cu pășunile și cu vânătorii mai era câte o portiță de ieșire, asta nu are ieșire. Noi vrem să facem calitate și ce am văzut, cu ce ne aruncă nouă în obraz ONG-urile, că animale de la noi sunt netunse pe vapoare, pline de noroi, nu se poate așa ceva (…). De ce nu au fost discuțiile astea când era mielul 4-5 lei? S-a ajuns la un preț în România aproape de adevăr și noi credem că sunt alte interese”, ne-a mai spus Nicolae Cioranu.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!