• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii campioni la porumb din zona Moldovei

    agrointeligenta.ro -

    Fie că vorbim de hibrizi de porumb, floarea-soarelui sau soiuri de soia, genetica Pioneer® oferă stabilitate fermierilor, motiv pentru care suprafețele cultivate cresc de la un an la celălalt. În cele ce urmează, vom prezenta fermierii din zona Moldovei care au ales hibrizii Pioneer® și au obținut  producții foarte bune.

    Primul fermier campion din această zonă a țării este domnul Mihai Pavelescu. Acesta lucrează 500 ha în județul Neamț, iar cel mai performant hibrid din ferma sa a fost P9903, care i-a asigurat producția de 14.200 kg/ha.

    Porumb am avut în acest an pe 110 ha și a fost semănat după păioase. Astfel că, am scarificat și arat, iar pe arătură aplic de obicei superfosfat, 150 kg/ha. La pregătirea patului germinativ aplic 200 kg/ha îngrășământ 15.15.15, la semănat aplic 100 kg/ha uree NG. Am semănat la jumătatea lunii aprilie 79.000 b.g/ha. Cultura a primit un singur erbicid preemergent, un fungicid, iar atunci când am prășit, în stadiul de 8 frunze, am mai dat 200 kg/ha nitrocalcar. Am recoltat în luna septembrie, iar anul viitor voi semăna porumb pe aproximativ 130 ha și am ales hibrizii P9241, dar și un nou hibrid din portofoliul Pioneer®, deci voi avea în total 80 ha cu hibrizi Pioneer®”, a precizat fermierul campion.

    Un alt fermier campion din Moldovei este domnul Bogdan Ursu. Acesta își desfășoară activitatea în județul Vaslui și a cultivat în acest an hibridul P9757, care i-a asigurat 13.900 kg/ha.

    În județul Vrancea, fermier campion a devenit domnul Tudorel Popa, care a cultivat hibridul P9415 și a obținut 13.530 kg/ha.

    „Lucrez 100 ha, iar porumb am avut în acest an pe 70 ha. Am ales pentru toată suprafața hibridul P9415 și am semănat, fie după rapiță, fie după grâu. Terenul a fost scarificat, arat și am administrat îngrășământ complex 18.46.0 – 100 kg/ha, în primăvară, cu 2 săptămâni înainte de semănat, am mai administrat nitrocalcar 200 kg/ha. Am semănat pe 10 și 11 aprilie și am aplicat în același timp 100 kg/ha îngrășământ 20.20.0 + zinc, densitatea pe care am ales-o a fost de 65.000 plante. În vegetație, atunci când plantele aveau în jur de 6 frunze, am mai administrat încă 200 kg/ha de nitrocalcar. Cultura a primit 3 erbicide, unul înainte de răsărire și două de corecție în stadiul de 2-4 frunze, am mai administrat și un îngrășământ foliat cu zinc, atunci când plantele aveau în jur de jumătate de metru. A fost un an bun, sunt mulțumit de cum s-a comportat hibridul, însă anul viitor vreau să aplic o tehnologie mai avansată, aș vrea să aplic stabilizatorul N-Lock™, vreau să depășesc această producție. Voi semăna și anul viitor în jur de 70 ha cu porumb, voi alege același hibrid – P9415 și noul în testare”,  a declarat fermierul campion.

    În cadrul societății Lucosdiov Consulting, din localitatea Moara, județul Suceava, s-au cultivat hibrizii Pioneer®  P8834, P9415, P9903 și s-au obținut producții ridicate. De exemplu P8834 le-a asigurat 13.000 kg/ha.

    “În cadrul fermei lucrăm 1.300 ha și în acest am semănat 200 ha cu porumb siloz și 300 ha de porumb pentru boabe. Am ales 3 hibrizi din portofoliul Pioneer, așa că în primăvară, pe 24 aprilie am semănat, am ales densitatea de 70.000 plante/ha, la distanța de 75 cm. Am fertilizat cu îngrășământ complex 15.40.10, iar în stadiul de 4 frunze am mai aplicat uree – 200 kg/ha. Putem spune că în primăvară am avut exces de umiditate și astfel am mai pierdut din densitate, așa că la recoltat am avut 65.000 plante/ha. A fost apoi o perioadă cu secetă și arșiță, însă chiar și în aceste condiții cultura s-a comportat bine în zona noastră. Am avut probleme cu diabrotica pe solele unde am avut porumb doi ani la rând, a apărut chiar și tăciunele, dar nu a fost o problemă foarte mare pentru noi”, a declarat ing. Popescu Manole Alexandru.

    Portofoliul de hibrizi de porumb Pioneer® include și hibrizi pentru siloz, care asigură rezultate foarte bune. Un astfel de exemplu este hibridul P0725, care în acest an a asigurat familiei Gavrilovici, din localitatea Bosanci, județul Suceava, 61 tone.

    „Lucrăm în familie 100 ha, dintre care anul acesta porumb am avut pe 60 ha. Terenul a fost arat clasic la 30-35 ha, iar primăvara am pregătit terenul cu cultivatorul. Am semănat 78.000 b.g./ha și tot atunci am dat 100 kg/ha de azot și 100 kg/ha de triplu 16 și am erbicidat o singură dată. Nu a fost cazul de alte erbicidări sau tratamente. În următoarea campanie vom semăna 60 ha cu hibridul P9903 și 5 ha de porumb siloz”, a punctat agricultorul sucevean.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români