• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Terenurile cu mulți moștenitori, ținta ”vânătorilor” de subvenții APIA!

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Terenurile cu mulți moștenitori, fără succesiune făcută, sunt ținta unor veritabili vânători de subvenție. Fenomenul este unul extins, ne-a transmis pe adresa redacției un cititor care reclamă faptul că primăriile tolerează situațiile și chiar le susțin prin identificarea suprafețelor care pot fi exploatate fără forme legale.

  Pentru terenurile unde nu sunt acte de proprietate, subvenția este încasată de cel care lucrează pământul și care îl declară la APIA pe baza adeverinței de la Primărie. Se poate ajunge ca proprietarii de drept ai suprafețelor să nu aibă niciun beneficiu: nici nu îl pot lucra, nici nu îl pot arenda, nici nu pot lua subvenția de la APIA.

  Subvenție pentru terenul agricol este normal să ia cel care lucrează terenul, adică fermierul, numai că unii fermieri, cu sprijinul solidar al celor din UAT, nu înregistrează contractele de arendă, identifică terenurile care au mai mulți moștenitori, dar nu dețin decât adeverințe de proprietate, lucrează terenurile, iau subvenții, dar nu plătesc nimic nici proprietarilor nici moștenitorilor, care rămân doar cu plata impozitului”, ne-a scris la redatia@agrointel.ro Dorin Vasile.

  Soluția? Clarificarea proprietății terenurilor

  Situația reclamată nu este imposibilă, iar cum proprietarii de terenuri au vârste tot mai înaintate, mulți dintre ei cu copii plecați în afară, fenomenul se poate extinde. Este unul dintre motivele pentru care programul național de cadastru trebuie urgentat. Numai prin clarificarea proprietății pentru toate terenurile se poate ajunge ca adevărații proprietari să aibă un beneficiu de pe urma proprietății lor, să își achite impozitele aferente, iar fermierii să poată lucra terenurile cu acte în regulă, care să le permită accesarea de fonduri europene și alte finanțări pentru investiții.

  Cine lucrează terenul are dreptul să încaseze subvenția de la APIA

  Conform art. 7 din OUG 3.2015, ”beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă”.

  ”Aceste fonduri europene, încă de la început, au mers pe principiul că acele subvenții trebuie să le primească acele persoane care într-adevăr și muncesc acel teren. Subvenția nu este pentru proprietarul de teren, este pentru acele persoane care muncesc acel teren, care cresc animale sau care gestionează aceste animale și, deci, sunt beneficiarii acestor forme de sprijin„, a reiterat chiar zilele trecute directorul general al APIA, Adrian Pintea.

  Vă reamintim că subvențiile agricole se acordă anual, în baza unei cereri unice pe care fermierii o depun la centrele APIA pentru suprafața lucrată și pentru animalele din exploatație.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Legea vânzării terenurilor agricole 2020. Noile condiții pentru a cumpăra sau vinde pământ în România Un bărbat de 43 de ani a murit strivit de tractorul pe care îl conducea! Marinel Horablaga, SCDA Lovrin: ”Soiurile românești de grâu au rezistat foarte bine la secetă”

  Ultimele știri

  TRANSMISIE LIVE: FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 3 iunie 2020 Ioan Suciu: ”Adeverințele APIA nu pot fi condiționate de nicio Primărie!” Ajutor de stat PLĂTIT astăzi de APIA!

  Căutare în articole