• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCANDAL LA MADR! LIDER AL FERMIERILOR: ”S-A DECIS SĂ SE RENUNȚE LA SUBVENȚIA MARE LA BOVINE!”

    agrointeligenta.ro -

    Ședința care ar fi trebuit să conducă la rezolvarea problemelor fermierilor s-a dovedit departe de ce se așteptau liderii asociațiilor de crescători de bovine care au răspuns invitației Ministerului Agriculturii de a participa la o ședința de lucru la sediul instituției. Se pare că în loc să fie ascultați, fermierilor li s-a adus la cunoștință că una dintre schemele de plată de care beneficiază crescătorii de vaci de lapte și de carne este propusă pentru a fi complet regândită.

    Nemulțumiți de veștile primite, cea mai mare parte din reprezentanțiilor organizațiilor de creștere a vacilor au părăsit ședința. ”Astăzi am fost invitați la o ședință de lucru la MADR la care, am crezut noi, urmau să se discute problemele reale ale crescătorilor de bovine, ca urmare a adresei comune transmise de cele șase asociații recunoscute ca și Societăți de Ameliorare. Se pare că am greșit întâlnirea! Cinci din cele șase 6 asociații au părăsit sala! (Aberdeen Angus, ACV Bălțată Românească, ACBCR, Brună și AGCTR)!”, a anunțat pe Facebook, Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    Într-un comentariu ulterior, fermierul Dumitru Grigorean, președintele ACBCR a dezvăluit motivul pentru care liderii crescătorilor de vaci au părăsit discuțiile de la MADR: Am aflat “cu surprindere și îngrijorare” că s-a luat “decizia politică” de a se renunța la SCZ!

    Contactat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, președintele Dumitru Grigorean a confirmat tensiunile iscate în cadrul ședinței de astăzi de la Ministerul Agriculturii.

    Noi, șase asociații conducătoare de Registru, am avut trimis acea adresă către minister, am crezut noi că invitația pentru astăzi este ca urmare a acelei adrese și când am intrat în Minister am văzut că erau și multe alte asociații, mai mult sau mai puțin reprezentative sau mai mult sau mai puțin legale. Și atunci împreună cu ceilalți colegi, 5 asociații l-am rugat pe domnul ministru ca atunci când o să aibă timp și o să vrea să discute cu asociațiile reprezentative pe probleme tehnice, pe probleme de viitor, pe ce se va întâmpla după 2021 să ne cheme”, ne-a declarat Dumitru Grigorean.

    Printre altele, domnul Emil Dumitru (secretar de stat în Ministerul Agriculturii – n.r.) a spus că s-a luat decizia ca SCZ-ul nu va mai continua. Așa ni s-a spus, că ceea ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani nu este în regulă și că va fi o altă formă de sprijin, dar în niciun caz nu va continua SCZ-ul sub forma actuală. Nu am înțeles nici noi ce se vrea și am întrebat cine a adus la cunoștință conducerii ministerului că SCZ-ul, timp de 7 ani cât s-a acordat, nu a adus rezultate, că noi știm exact invers. Deci, că s-au cheltuit bani aiurea pe SCZ și pe ce s-a decontat la COP și la Registru, că s-au cheltuit sume foarte mari (…) A mai spus că este o asumare politică a faptului că SCZ-ul nu a fost bun”, a  mai spus președintele ACBCR despre discuțiile de astăzi de la MADR.

    Este vorba despre Sprijinul Cuplat Zootehnic, subvenția ”mare” la bovine, așa cum o cunosc fermierii. Pentru a încasa această schemă, crescătorii trebuie să dețină animale înscrise în Registrul Genealogic al Rasei și să aibă efectivele la Controlul Oficial al Performanțelor (COP). SCZ este o schemă plafonată, putând fi accesată de la minim 10 capete eligibile până la 250 de animale înscrise în RG.

    În afară de SCZ, plată APIA din fonduri europene, crescătorii primesc și Ajutor Național Tranzitoriu pentru vaca de carne și pentru lapte, acest sprijin având ca finanțare bugetul de stat și nefiind condiționat de numărul de animale eligibile, ci de data de referință la care aceste animale au fost înregistrate.

    Știre în curs de actualizare!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal