• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lider ROMAPIS: Prețul mediu al mierii românești – 1,81 de euro/kg, la jumătate față de cel din UE

  Ramona Dascălu -

  Preț mic la mierea românească! Vicepreședintele ROMAPIS Constantin Dobrescu a declarat ieri, marți – 10 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul federației, că prețul practicat de procesatorii români de miere este într-o continuă scădere, iar acest lucru se întâmplă, în principal, din cauza falsurilor de pe piață, în special din supermarketuri.

  Constantin Dobrescu a arătat că prețul mediu al mierii românești este de 1,81 euro, la jumătate față de cel practicat la nivel european.

  „Anul trecut a fost un an foarte bun din punct de vedere al producției – aproape 31.000 de tone, în schimb un an foarte prost și o tendință, care continuă, de scădere a prețului la achiziție angro. Prețul mediu de achiziție a mierii poliflore în România, în 2018, a fost de 1,81 euro, în timp ce prețul mediu la nivelul Uniunii Europene de achiziție tot a mierii poliflore, tot angro, a depășit 3,65 euro pe kilogram, prețul practicat de procesatorii de miere. Pot fi explicații economice, ne aflăm foarte aproape de sursă de miere mai ieftină și poate fi pe de-o parte și o urmare a unei politici generale a Uniunii Europene, de exemplu de încurajare a mierii ucrainene, dar efectul cel mare asupra scăderii continue a prețului mierii este cel al falsurilor, care produc o concurență neloială. De aici, și preocuparea noastră pentru o corectă etichetare și o conștientizare a consumatorului cu privire la faptul că ce cumpără de pe piață, în special din retail, în cea mai mare parte nici nu poate fi considerată miere conform definiției oficiale a mierii, cea din Codex Alimentarius”, a declarat Constantin Dobrescu, vicepreședintele ROMAPIS.

  Și președintele Federației Asociațiilor Apicole ROMAPIS din România Mircea Ciocan a vorbit despre falsurile din supermarketuri la mierea de albine. Acesta cere o legislație corectă în privință etichetării mierii și măsuri mai drastice de sancționare a celor care nu respectă regulile.

  „În acest moment ceea ce se întâmplă din punct de vedere legislativ, reprezintă o atitudine permisivă în a cupaja mierea și de promova falsul, în special pe piața din supermarketuri și trebuie să renunțăm la această politică. Noi am avut propuneri concrete și le vom susține și în continuare pentru a se obliga firmele procesatoare și în general comercianții de miere să eticheteze corect mierea în ceea ce privește proveniența cupajelor de miere, dacă un borcan de miere conține 30% miere autohtonă, 50% miere chinezească atunci să se scrie pe etichjetă în ordine descrescătoare cupajele care formează acel mix din borcan. Din păcate, prea puțin găsim pe piață, în supermarketuri, o miere care să provină dintr-o singură sursă, o miere monocultură care să provină de la un apicultor, în general sunt mixaje, cupaje, cu miere din diferite țări și de la diferiți procesatori. Aici, ar trebui să se întărească disciplină și să se aibă în vedere măsuri mult mai drastice de sancționare  celor care nu respectă aceste reguli”, a declarat Mircea Ciocan, în cadrul conferinței de presă de la sediul ROMAPIS.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Apan Agriculture Equipments – Unic Importator Agrifac în România! Oros – o nouă promisiune: Din aprilie începem plățile la despăgubirile pentru culturile de primăvară!

  Ultimele știri

  Gabriela Vila, ADAMA România și Rep. Moldova: ”Fermierul român va primi întotdeauna soluții adecvate nevoilor sale, produse și servicii eficiente” Tractorist pus pe harță – trimis în judecată după ce a atacat un minor cu hârlețul Piața mondială de cereale. Rusia introduce o taxă suplimentară pentru exporturile de grâu, porumb și orz