• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EVO CLIMA – programul NATUREVO care și-a dovedit din plin eficiența la Ziua Rapiței și a Grâului 2020!

    Răzvan Coțianu -

    Succesul loturilor de la ediția din acest an a evenimentului “Ziua Rapiței și a Grâului” s-a datorat și tehnologiei aplicate la soiurile și hibrizii companiilor partenere. De partea de tratamente, dar și de fertilizare s-a ocupat Naturevo, compania care are o colaborare de excepție cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Caracal, județul Olt. Fondatorul Naturevo, John Enoiu a prezentat personal tehnologia aplicată atât la rapiță, cât și la grâu, orz sau triticale, apreciind că fermierii trebuie să facă pasul de la schemele clasice la cele adaptate condițiilor din fiecare an. Iar anul 2020 a fost marcat, la culturile de toamnă, de secetă…

    Ziua Rapiței și a Grâului, ediția 2020, a avut loc la finele lunii mai, pe 28 mai, în câmpurile de la SCDA Caracal și s-a bucurat de participarea fondatorului Naturevo, John Enoiu, unul dintre puținii specialiști din agribusiness-ul românesc la care fiecare prezentare aduce valoare adăugată fermierilor. Cu culturile de toamnă afectate de secetă, agricultorii ar trebui să țină cont de unul dintre cele mai importante sfaturi ale fondatorului Naturevo: ”Nu se mai poate să mergem în variantele clasice. Teoriile vechi trebuie readaptate, tehnologiile vechi trebuie schimbate!”.

    La SCDA Caracal, prin tehnologia Naturevo nu doar că s-a făcut o fertilizare inteligentă, pe bază de produse inovatoare ce a inclus și azot cu eliberare controlată, dar efectul final a fost valorificarea maximă a aportului de apă primit din precipitații – sărace, în acest an.

    “Compania Naturevo oferă fermierilor soluții tehnologice pentru un consum mai redus de apă al plantelor de cultură, dar și soluții pentru a evita problemele dificile cauzate de atacul de agenți patogeni și dăunători. La cultura de rapiță, sămânța a fost stimulată cu o combinație de trei produse: Rootip, Kerafol și ArgintEvo. Apoi, fertilizarea de bază s-a realizat cu un îngrășământ cu eliberare controlată, Novatec Classic. Pe parcursul toamnei, s-au făcut tratamente împotriva atacului de dăunători și s-a mai administrat un fertilizant și un stimulator pentru că plantele au răsărit foarte târziu și ar fi intrat în iarnă nepregătite. Toate plantele răsărite au parcurs bine sezonul rece și au avut un restart bun„, a vorbit John Enoiu despre startul culturilor înființate în toamnă la SCDA Caracal în loturile pentru ”Ziua Rapiței și a Grâului”.

    La prima fertilizare din primăvară s-a venit cu un îngrășământ pe bază de azot eliberat controlat. ”Este vorba de Amosulf. Prin programul de fertilizare implementat, am reușit să diminuăm la jumătate cantitățile de azot administrate, comparativ cu tehnologia clasică și să reducem cu 35-40% consumul de apă. La acest moment, cultura arată foarte bine, chiar dacă a fost secetă și în această zonă. Se poate face agricultură și în condiții dificile, cu o singură condiție. Să se analizeze cu atenție fiecare verigă tehnologică și să se adapteze la noile condiții climatice. Ceea ce am realizat în aceste câmpuri demonstrative, atât la cultura de rapiță, cât și la culturile de cereale păioase, nu găsiți în niciun manual de fitotehnie”, ne-a vobit John Enoiu despre portofoliul companiei pe care a fondat-o și de care este foarte mândru, mai ales prin prisma rezultatelor obținute în fermele partenere.

    Evenimentul de la SCDA Caracal a reușit să pună în valoare un concept Naturevo la care rezultatele nu au fost atât de vizibile, poate, în alți ani în care deficitul de precipitații nu a fost atât de acut. ”Compania Naturevo a lansat de ceva timp un program ce urmărește adaptarea tehnologiilor agricole la schimbările climatice, vorbim de programul EVO CLIMA. Programul cuprinde totalitatea elementelor integrate în realizarea soluțiilor sau programelor tehnologice adaptate pentru reducerea sau eliminarea efectelor negative determinate de schimbările climatice, în condițiile realizării unei agriculturi sustenabile, cu producții mari, de calitate, profitabile și cu asigurarea perenității ecosistemului agricol. Practic, am realizat și propunem fermierilor o agricultură inteligentă, cu precizie”, a subliniat John Enoiu.

    Iată câteva informații utile despre produsele Naturevo ce s-au aplicat în loturile de rapiță și de cereale păioase de la SCDA Caracal:

    Rootip Basic reprezintă o nouă generație de biostimulatori radiculari. Este un produs creat pentru a stimula apariţia şi dezvoltarea de noi perişori absorbanţi, pentru a garanta absorbţia elementelor nutritive cu aplicare la sol (fertilizanţi, microelemente etc.);
    Efectul obţinut este mai bun în privinţa acelor microelemente care sunt absorbite numai prin perişorii absorbanţi recent formaţi (ex. fierul, calciul).

    Kerafol este un activator de creștere, anti-stres, cicatrizant. Mărește viteza de diviziune și creștere a celulelor (efect întâlnit și după tratamentul semințelor). Produsul se bazează pe un complex de proteine hidrolizate şi activatori care îmbunătăţesc creşterea plantelor. Hidrolizate, proteinele s-au dovedit a acţiona ca factori de creştere a plantelor şi sunt o primă rezervă pentru sinteza proteică.

    ArgintEvo este un agent activ de suprafață саге stimulează, in principal, creșterea plantelor datorită combinației proprietăților fitostimulante ale argintului coloidal. ArgintEvo are о influență benefică asupra culturilor agricole, fiind utilizat atât la tratamentul semințelor cât și la tratamente în vegetație. Produsul este compatibil cu majoritatea produselor de protecție а plantelor omologate. Înaintea aplicării primului tratament se recomandă efectuarea unui test de compatibilitate fizică pentru orice amestec. Nu afectează variația în rotația culturilor. Folosit în concentrația recomandată, ArgintEvo nu prezintă fitotoxicitate.

    Novatec Classic este un fertilizant complex de sol cu eliberare controlată, cu inhibitor de nitrificare DMPP și conținut ridicat de oligo și microelemente. Aduce un spor de producție de 5-30% și crește calitatea producției în condițiile pedoclimatice date. Asigură preluarea în cantitate crescută din sol a unor macro și microelemente precum P, Fe, Mn, Zn, Cu, chiar de la 3 până la de 5 ori în cazul fosforului. Planta se dezvoltă mai repede, este mai sănătoasă, mai viguroasă, rezistă mai bine la factorii de mediu, producția este de o calitate superioară. Determină o nutriție continuă și echilibrată cu azot, în concordanță cu nevoile plantei. Creșterea și dezvoltarea plantelor are loc armonios, fără sincope, datorită preluării echilibrate a nutrienților din sol. De asemenea, se reduc pierderilor de azot prin levigare în apa freatică (nitriți, nitrați) sau prin evaporare. Azotul din acest îngrășământ este consumat integral de plantă și este adsorbit treptat, evitânduse antagonismele (Ca, K, Cu, B) și stimulând nutriția echilibrată.

    Se reduce concentrația nitriților / nitraților în țesuturile plantelor. Potasiul din Novatec® Classic este sub formă de sulfat (SOP), fiind ideal pentru culturile sensibile la clor sau pe solurile sărăturate, spre deosebire de formulările cu potasiu din clorură. Împrăștierea produsului este uniformă pe sol pe toată lățimea de lucru a utilajului folosit la fertilizare (datorită uniformității granulelor care au dimensiuni de 2-4 mm). Astfel, se reduc dozele în mod curent cu 20 – 50% și până la de 2 – 3 ori în solurile cu materie organică multă și echilibru aero-hidric corect, comparativ cu fertilizanții tradiționali. Se obține reducerea cheltuielilor de transport, manipulare și aplicare. Datorită formulei sale inovatoare, Novatec® Classic poate fi aplicat singur.

    Amosulf NG este un îngrășământ de sol, complex, neutru, granulele fiind acoperite cu o peliculă pe bază de extract de Neem (NG). Este un îngrășământ de sol cu eliberare treptată și constantă a azotului. Uleiul de Neem diminuează necesarul de îngrăşăminte cu azot aplicat plantelor și eliberează azotul de care plantele au nevoie. Crește eficiența azotului din sol pentru plante, prelungind timpul de adsorbție și eliminând pierderile prin levigare. Nu influenţează activitatea bacteriilor folositoare din sol, este un ulei natural, extras din plante care nu poluează solul. Utilizarea N Guard este fără riscuri, determină și un efect inhibitor de nitrificare și are efect repelent asupra insectelor dăunătoare și a nematozilor. După aplicare, Amosulf NG nu schimbă pH-ul solului. Poate fi administrat pe orice tip de sol, deoarece nu acidifică solul. Crește raportul dintre cantitatea de îngrășăminte azotoase administrate și cantitatea de azot adsorbit de culturi. Prelungește perioada în care azotul rămâne prezent în sol la dispoziția plantelor, eliminând pericolul de apariție al carențelor sau dezechilibrelor nutriționale. O singură aplicare asigură eliberarea azotului pe o perioadă de 90 – 100 de zile. Asigură extragerea și punerea treptată la dispoziția plantelor a unei părți din azotul din apa de ploaie și din azotul rezultat în urma descompunerii materiei organice și a microorganismelor din sol. Reduce pierderile de azot prin levigare și nitrificare. Amosulf NG se recomandă pentru toate tipurile de culturi, în mod special pentru: grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, porumb şi cartof. Pentru culturile de toamnă, de cele mai multe ori, o singură aplicare la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie poate fi suficientă.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!