• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce hibrizi de porumb au ales fermierii care și-au comandat deja sămânța pentru la primăvară

    Ramona Dascălu -

    Sâmânță de porumb cumpărată din timp, chiar înainte de trecerea în Noul An! Numeroși fermieri au decis să nu aștepte intrarea în 2020 pentru a comanda hibrizii de porumb pe care îi vor semăna în această primăvară. În alegerea lor au cântărit mult beneficiile pe care marile companii producătoare le-au oferit la comenzile făcute înainte de intrarea în 2020.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu câțiva fermieri și a aflat de la aceștia că în decizia lor de a cumpăra din timp hibrizii a cântărit foarte mult și faptul că în această perioadă majoritatea companiilor au oferit discounturi sau vouchere.

    În ferma lui Alexandru Haiță din Teleorman terenul pentru cultura porumbului este pregătit. Un motiv în plus pentru ca tânărul fermier să nu aștepte și să comande sămânța de porumb încă din campania comercială de toamnă. ”Am cumpărat hibrizii, merg pe aceiași ca și anul trecut, de la Dekalb. În primăvară, o să pun porumb pe 100 de hectare.  Facem și testări în fiecare an că avem cooperativă înființată și testăm în cadrul cooperativei hibrizi și ce ne place luăm, ce nu, nu. Am beneficiat și de voucherul pe care l-a avut Dekalb, au avut discount până pe 30 decembrie”, ne-a declarat fermierul din județul Teleorman.

    Daniel Nica, administratorul fermei Bliss, va miza anul viitor pe hibrizi de la Pioneer și de la Soufflet Agro. Are deja comandați hibrizii pe care îi va semăna în primăvară. ”Am rezervat culturii porumbului 135 de hectare. O să pun P0937 de la Pioneer și Isulea de la Soufflet Agro și Olt. Nu mizez pe niciun hibrid nou anul viitor. Anul acesta Isulea a fost nou și a dat rezultate bune și deasta l-am ales și pentru la anul”, ne-a spus fermierul din Călărași.

    Bogdan Furfurică, fermier din Brăila, a cumpărat hibrizi de la mai multe firme, dar pe jumătate din suprafață dedicată culturii porumbului, de 300 de hectare, spune că va pune sigur hibrizi de la Dekalb. ”Am cumpărat și hibrizii, am luat mai multe tipuri de hibrizi, dar cel mai mult am luat de la Bayer – Dekalb, cam 50% și după aceea am hibrizi de la aproape toate firmele, cam 20 de hectare de la fiecare firmă. Am mai încercat și anii trecuți altfel de hibrizi, dar nu așa de mulți, acum cred că am vreo 10-15 hibrizi diferiți. Dar, în fiecare an peste jumătate din suprafața pe care o semăn o am cu hribrizi de la Bayer. La decizia de a cumpăra hibrizii cred că au cântărit și acele vouchere pe care le-am primit de la companii”, a dezvăluit acesta.

    Fermierul Constantin Neluțu Râșniță, din județul Gorj, a ales hibrizii de porumb de la Corteva. Acesta a mers astfel la sigur dat fiind că folosește hibrizi Pioneer încă din 2010. ”În materie de hibrizi de porumb, eu merg pe hibrizi cu grupa de maturitate între 480 și 540. Hibrizii de porumb i-am luat deja, până la 31 decembrie se dau cu un preț, de la 1 ianuarie au alt preț, mai mare. Am luat de la mai multe companii, dar pentru 90% din suprafață am mers pe hibrizi de la o singură companie, și anume de la Corteva”, a declarat gorjeanul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Și fermierul Adrian Mocanu din Prahova și-a cumpărat hibrizii de porumb încă din 2019 pentru campania de semănat din 2020. ”I-am cumpărat deja. Au început distribuitorii să facă ofertele un pic cam devreme, zic eu. Avem hibrizii care au continuat și pe care îi păstrăm în continuare. Eventual, pe ceva suprafețe mici o să testăm alți hibrizi, să vedem ce merge, ce nu merge”, ne-a spus fermierul prahovean, vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).

    Stocul de semințe pentru campania de primăvară îl are deja asigurat și fermierul constănțean Gheorghe Albu, președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

    ”Noi fiind o societate mare, cu o suprafață considerabilă de teren agricol, tot timpul structura de culturi o facem de an la an și avem firme furnizoare de inputuri cu care colaborăm an de an și avem deja asigurat tot stocul de semințe necesare în campania de primăvară. De exemplu, noi la porumb cultivăm 3-4 hibrizi, mai ales că avem și nevoie de porumb pentru siloz, că avem un efectiv de oi destul de însemnat și nu orice hibrid se pretează pentru obținerea de porumb siloz ca furaj, mai avem o suprafață de teren pe care o dăm oamenilor sub formă de plată în natură și atunci avem nevoie de un alt hibrid de porumb și mai cultivăm și hibrizi mai timpurii care să ne poată lăsa terenul liber ca să intervenim cu culturi de toamnă”, a spus Gheorghe Albu.

    Față de anii anteriori, fermierii au fost nevoiți să dea comenzi pentru sămânța de porumb fără a ști dacă aceasta va putea fi tratată cu neonicotinoide. Conform informațiilor oficiale, Ministerul Agriculturii va solicita o nouă derogare pentru tratamentul semințelor din campania de toamnă, dar acordul de la Bruxelles ar putea să fie tardiv pentru fermierii care își pregătesc din timp campania de primăvară. Un motiv în plus pentru ca agricultorii să opteze pentru sămânța de porumb care vine deja tratată cu fungicid, biostimulator și chiar cu noua generație de insecticide menite să protejeze sămânța și primele faze ale culturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului