• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AM REUȘIT! CRESCĂTORII DE ANIMALE SCAPĂ DE AMENZI! TAXA SE SUSPENDĂ!

  agrointeligenta.ro -

  Un nou demers Agrointeligența – AGROINTEL.RO reușește să îndrepte o nedreptate făcută fermierilor! După ce publicația noastră a prezentat, în premieră, situația aberantă prin care crescătorii de animale au ajuns să achite o taxă specială pentru adăpatul animalelor, această impozitare va fi suspendată!

  Pe 1 decembrie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO dezvăluia, în premieră, că mai mulți crescători de animale au fost amendați pentru că nu au achitat taxa pentru adăparea animalelor. Situația reclamată mai ales de fermieri din județul Alba a revoltat pe toată lumea, iar subiectul a fost apoi preluat și de alți colegi din mass-media.

  Autoritățile statului au fost obligate să vină cu explicații și așa am dezvăluit că anul trecut,  noua taxă a fost introdusă prin Ordinul Ministrului Apelor și Pădurilor nr. 891/23.07.2019. Astfel, v-am informat că noua reglementare, despre care, se pare, nu știa nimeni, vizează ferme sau gospodării cu mai mult de 100 de capete de ovine sau mai mult de 30 de capete de bovine, care consuma apă de suprafață și care sunt obligate să se autorizeze, ceea ce implică o serie de costuri, de mii de lei pentru fiecare exploatație. Practic, fermierilor le trebuie o autorizație de la Apele Române pentru adăparea animalelor din izvoare sau din apele curgătoare și există bineînțeles și o taxă. Pentru autorizare, există o altă taxă pe care fermierul o plătește unei firme private agreate de Apele Române. De exemplu, pentru 50 vaci, contribuția pentru utilizarea resursei de apă consumată este de 18,26 lei/an plus TVA.

  Conform deputatului Florin Roman, semnalele primite referitor la ”taxa pe adăpat” nu au rămas fără răspuns. Situația a fost discutată la cel mai încalt nivel guvernamental și s-a luat decizia suspendării aplicării reglementării acestui ordin până în vara viitoare. Între timp, fermierii vor fi informați cu privire la noua legislație și li se va oferi timpul necesar și îndrumarea pentru a se autoriza, scăpând astfel de amenzi.

  ”La solicitările venite din partea cetățenilor, am avut mai multe discuții cu ministrul Mediului, Costel Alexe și cu reprezentanți ai Apelor Romane, în privința taxei de adăpat, cum a numit-o presa. A deranjat foarte mult și atitudinea unor inspectori de la Apele Romane, care în loc să explice necesitatea aplicării legii, au preferat să se arunce cu amenzi usturătoare” a declarat Florin Roman, citat de Alba24.ro.

  Întrucât termenul de conformare era unul extrem de strâns, a adăugat acesta, s-a convenit cu ministrul Mediului și cu reprezentanții Apelor Române, ca ordinul fostului ministru să fie însoțit de dispoziții tranzitorii, astfel încât nimeni sa nu mai fie amendat și să existe timpul necesar pentru o campanie de informare publică.

  ”Mentalitatea funcționarului care aplică amenzi, afișând o atitudine sfidătoare la adresa contribuabilului de bună credință trebuie să înceteze. E nevoie ca înainte de orice sancțiune financiară, contribuabilul să fie înștiințat în legătura cu responsabilitățile pe care le are. Interesul normal și corect al instituțiilor publice trebuie să fie reglementarea contribuabililor și nu sancționarea acestora” a spus Florin Roman.

  Până la 1 iulie 2020, crescătorii de animale care desfașoară activităti economice vor fi informați în legătură cu toate procedurile de autorizare a instalațiilor de captare a apei, și doar cei care nu se vor conforma riscă amenzi.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA: Se introduce o plată-bonus pentru micii fermieri și fermele de familie! Adrian Oros: ”Analiza SWOT privind Planul Național Strategic a fost finalizată!” Ajutoarele de 7.000 euro/fermă, notificate la Bruxelles. Lista fermierilor care primesc bani!

  Ultimele știri

  OFERTA LUNII: Plugul IBIS M 2+1, ideal pentru fermele mici și mijlocii! Preț PROMO: 5.500 euro! Fermier intrat în greva foamei: Nu am islaz pe care să-mi pasc vacile, le aduc la Primărie! Crescătorii de animale din asociații îi deschid proces lui Adrian Oros!

  Căutare în articole