S-AU OBȚINUT BANI de la BRUXELLES: NOI PLĂȚI ÎN AVANS pentru FERMIERII ROMÂNI!
agrointeligenta.ro -Bani de la Comisia Europeană pentru fermierii români! Preşedintele – secretar de stat în cadrul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Robert Viorel Chioveanu, a anunțat astăzi, luni 23 decembrie, în cadrul primei conferințe de sef al instituției, că a obținut de la Comisia Europeană sume importante de bani pentru despăgubirea fermierilor care au avut pierderi în urma Pestei Porcine Africane (PPA).
”După cum știți din agenda mea publică, săptămâna trecută am fost la Bruxelles unde am avut o serie de întâlniri în perioada 17-19 decembrie atât cu oficiali ai Comisiei Europene cât și șefii serviciilor veterinare din statele membre. Le-am adus la cunoștință o informare la zi privind stadiul actual al focarelor la nivelul României, le-am prezentat un draft privind noua abordare a Planului de combatere și control a Pestei Porcine Africane (PPA) și cel mai important a fost pe ordinea de zi modul cum Comisia prin DG SANTE trebuia să deblocheze sumele destinate statului român și am reușit cu dumnealor să publicăm o decizie grant”, a anunțat șeful ANSVSA.
Acesta a subliniat că decizia prevede alocarea a 15.830.00 de euro pentru România pentru anul 2019 și a unei plăți în avans de 50 la sută respectiv a 6 milioane de euro pentru 2018 și 7, 5 miloane de euro pentru 2019.
”Consider că este o realizare a serviciilor sanitar veterinare faptul că împreună cu echipa mea am venit, am mers acolo și am beneficiat de credibilitate. Oamenii de la Comisie au fost foarte comunicativi și ne-au dat tot sprijinul și chiar ne-au propus ca în această nouă stategie să avem experți de la Comisie începând cu luna ianuarie-februarie, în care să reușim ca noua strategie să fie în concordanță cu prevederile europene astfel ca să putem accesa și alte fonduri pentru politicile de piață”, a arătat dr. Robert Viorel Chioveanu.
Se cere implicarea mai multor instituții publice în lupta împotriva PPA
Dr. Robert Viorel Chioveanu a mai spus că le-a transmis autorităților de la Bruxelles măsurile pe care le are în vedere pentru că în acest moment nu mai putem vorbi de prevenție.
”Le-am prezentat și dificultățile pe care le întâmpină autoritățile în gestionarea eficientă a bolii. Le-a prezentat faptul că până acum acest plan a fost asumat doar de ANSVSA. Le-am prezentat că de acum încolo acest Plan trebuie să fie unul al României în care toți factorii decizionali trebuie să fie implicați, și aici exact cum am mai spus fermierii, industria alimentară, Colegiul Medicilor Veterinari, Ministerul Mediului și Ministerul de Interne trebuie să fie implicați și cu toții trebuie să ne asumăm acest plan să reușim să eradicăm această boală”, a declarat președintele ANSVSA.
Mai mult, dr. Robert Viorel Chioveanu, a mai spus că noua Strategie este elaborată cu termene foarte clare: scurte, medii și lungi. ”Strategia pentru PPA este una care împreună cu colegii sperăm să o terminăm undeva la sfârșitul lunii ianuarie sau februarie după care ea va primi aprobare Grupului Național de Experți și în funcție de bugetul pe care o să îl avem alocat va primi aprobarea Ministerului Agriculturii și apoi toți ceilalți factori care sunt implicați în gestionarea și implimentarea acestei noi Strategii vor veni alături de noi”, a conchis oficialul.
Reamintim că a data de 17 decembrie Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 242 de localități din 26 de județe, cu un număr de 670 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 542.459 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.412 de cazuri la mistreți.