• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimitrie Muscă, producător agricol: „Ministrul Agriculturii minte. Nu avem excedent de grâu!”

    agrointeligenta.ro -

    – Tipic românesc… Anunţăm producţii record, iar producătorii îşi vând grâul pe nimic.

    – Într-adevăr a fost un an cu producţii foarte bune şi la rapiţă şi la cerealele păioase, la toate, dar nu este cum se spune. Aş vrea să-ntreb un singur lucru; ministrul agriculturii a spus că am făcut 7.200.000 de tone de grâu. Asta înseamnă şi peste două milioane de hectare. De ce la APIA, pentru grâu, este declarată doar suprafaţa de un milion şi jumătate de hectare ? Să vă mai spun un lucru; până astăzi, eu, Muscă n-am raportat încă faptul că am lucrat 4000 de hectare şi am făcut 7500 de kilograme la hectar. Este o „umflătură” a domnului ministru şi este o mare prostie ce face acest domn. Un zootehnist nu poate să-şi dea cu părerea despre aceste culturi, pentru că nu este meseria lui. Dar a venit cu aceste gogoşi umflate, lumea îl mai şi crede şi urmarea a fost că s-a dat cu preţurile de pământ. Nu e totuşi o problemă pentru cei care reuşesc să-şi ţină cerealele până în momentul în care ele vor reveni la preţul normal.

    Or fi fost un pic peste 6 milioane de tone producţie, iar ministrul a mai „umflat” cu un milion de tone. Şi vă spun de ce; pentru că nu iese suprafaţa!

    – Avem raportări ca pe vremea lui Ceauşescu?

    – Mai rău, mai rău…Măcar atunci inginerul din pielea ministrului avea o responsabilitate. Acum avem o placă zgâriată pe care-o punem de fiecare dată, vorbim trei ore, frumos, dar nu spunem nimic concret. Ba mai şi spune că 80% din pâinea ţării este vândută „la negru”. Cum îşi poate permite un om al guvernului să spună această prostie ?? Ca guvernant, într-o săptămână pui poliţia şi finanţele la treabă şi i-ai depistat pe toţi cei care vând pâinea la negru. Îi găseşti şi-n gaură de şarpe, pentru că se ştie unde se fabrică şi se vinde pâinea despre care vorbim. Şi încă ceva; dacă tot faci reducerea de TVA la pâine –un lucru bun, nu pot spune că nu-i bun – atunci fă-o de la 25 la 5 %, nu la 9%, pentru că sunt enorm de multe familii care trăiesc cu un kil’ de pâine pe zi şi nimic altceva, poate.

    – Din nou se îmbogăţesc samsarii de grâu pentru că noi nu suntem în stare să ne construim spaţii de depozitare?

    – Aceşti samsari l-au luat pe „nu” în braţe şi spun cam aşa, pe româneşte: „Hai să-i f…pe producători, dacă ne dau grâul la 50 de bani kilu’, bine, dacă nu lucrăm pe stoc”. Producătorul este presat, pentru că-i trebuie bani de motorină, pentru sămânţă, îngrăşăminte, cedează şi vinde la preţuri de nimic. Întrebaţi-l pe domnul ministru al agriculturii cum stă treaba cu politica de construire de spaţii de depozitare, cât e rezerva de stat astăzi, dac-o avem şi unde-o avem ?? Nu se poate să facă din asta un secret, pentru că trebuie să ştie toată ţara… dar dacă mai spune vreo minciună o să-l trimit pe undeva!. Pentru că noi avem o nimica toată la rezerva de stat.

    – Şi de ce nu se cumpără acum de la producătorii noştri la un preţ onorabil, pentru a-i salva ?

    – He,..rezerva de stat se cumpără doar de la anumite persoane. De ce nu se cumpără de la cei care n-au unde să-l depoziteze ? A doua chestie; eu v-am spus că s-au făcut puţin peste şase milioane de tone. Consumul total de pâine, patiserie, cofetărie, panificaţie, plus sămânţa, se ridică la 5,5 milioane de tone anual. 500.000 de tone s-au vândut în Egipt, deci nu mai avem excedent de grâu. Să fie foarte clar!. Şi-atunci de ce avem preţul de 50 de bani? Pentru această tâmpenie pe care-a spus-o onor-ministrul…Şi să-l mai întrebaţi să vedem dacă ştie care este deosebirea dintre grâu şi orz, că este ministru şi-ar trebui să ştie.

    – Ce-ar fi de făcut ?

    – Ce-ar fi de făcut? O politică gândită, coerentă în agricultură, pentru că vedeţi că mâine-poimâine, se va muri de foame. În toate prognozele care apar ni se spune că în următorii 10-15 ani vom avea trei miliarde de oameni subnutriţi. Cine sunt cei vinovaţi de ceea ce se întâmplă ? Păi dacă toată lumea investeşte şi face pentru agricultură, noi ce facem? Nimic! Vorbe, panglici…În Ungaria se recoltează în medie 5 tone la hectar, iar noi raportăm 3000-3500 de kile la hectar. Nu s-a făcut atâta, bine era dacă se făcea…Să spună domnul ministru, concret, ce-a făcut pentru agricultură. Când a fost pus ministru a zis că bagă apa la ţară şi gazul la ţară. Gazul l-ar băga, dar pe-ăla de şist ! I-am făcut un memoriu şi i-am spus că nu se poate să distrugă la Arad cea mai bună zonă agricolă din vestul ţării şi a spus că n-a primit nimic. Păi asta e nesimţire, că i l-am dat personal secretarului de stat. Păi tu ca ministru trebuie să aperi pământul care va produce mâncare pe mai departe, nu să spui că nu cunoşti acest subiect cu gazele de şist. Vor să distrugă 55.000 de hectare în zona de vest a ţării.

    – Vor să foreze?

    – Aşa ar fi vrut, dar văd că deocamdată nu mai au curajul. Le-am spus clar că nici peste cadavrele noastre nu vor putea să intre.

    Articol preluat integral de pe Cotidianul.ro

    Foto: fabricadebani.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE