• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nu aruncaţi pepenii stricaţi! Uleiul din sâmburi este excelent

    agrointeligenta.ro -

    Mulţi pepenari se plâng că în ciuda unei recolte bune, anul acesta a fost unul prost pentru ei – sezonul nu a încept bine iar finalul lui îi găseşte în situaţia de a scădea preţurile mult sub cât şi-ar dori doar că să nu fie nevoiţi să arunce chiar ei fructele. Dar se poate si altfel!

    În România pepenii sînt valorificaţi doar ca fructe proaspăte, de sezon. Vânzările depind de cât de cald şi însorit este anotimpul – o vară care începe cu temperaturi scăzute şi cu ploi, cum a fost cea de anul acesta, face ca la mijlocul sezonului, oferta alimentată de marfa nevândută căreia i se adaugă cea nou venită din pepenării să împingă preţurile în jos, chiar foarte jos – existând chiar şi cazuri în care pepenii sînt aruncaţi pentru că nu îi mai cumpără nimeni.

    Un astfel de mod de valorificare nu ţine cont de faptul că pepenii reprezintă o sursă de materie primă pentru produse cu valoare mare cu cerere constantă tot impul anului – cum ar fi uleiul din sâmburi de pepene.

    Uleiul de sâmburi de pepene este foarte asemănător în ce priveşte compoziţia şi proprietăţile cu cel din sâmburi de struguri (nu o spunem noi ci specialiştii, a se vedea studiul Characteristics and composition of melon and grape seed oils and cakes, Basil S. Kamel, H. Dawson, Y. Kakuda, Journal of the American Oil Chemists’ Society May 1985, Volume 62, Issue 5, pp 881-883) – asta înseamnă că producerea lui poate aduce câşiguri cel puţin similare.

    Un singur pepene conţine cam 300-350 de sâmburi. Un sâmbure conţine cam 47% grăsime vegetală din care peste două treimi sînt acizii graşi polinesaturaţi

    98 gr acizi graşi saturaţi, 74 gr acizi graşi mononesaturaţi şi 280 grame acizi graşi polinesaturaţi la 1000 de grame de seminţe de pepene

    Acest ulei este bogat în vitamine şi minerale precum niacina (Vitamina B3 35,500 mg), riboflavina (o vitamină de tip B 1,900 mg), tiamina (vitamina B1 1,450 mg), alte vitamine din complexul B, vitamina A şi vitamine din complexul D, care îl fac extrem de valoros din punct de vedere nutritiv şi sanitar găsindu-i-se aplicaţii atât în alimentaţie cât şi în farmacie şi cosmetică.

    Acest ulei (când este obţinut prin presare la rece) ajunge să se vândă cam la 9 USD per uncie (aprox. 30 de mililitri) – desigur, vorbim despre un produs din categoria extra-virgin, obţinut prin presare la rece, cultivat în regim de agricultură organic pe care îl folosim ca etalon în absenţa unor cotaţii „bursiere”.

    Dacă stăm să socotim că un pepene are 300-350 de seminţe, care cântăresc cam 1/6 grame, conţinând cam 1/2 grăsimi vegetale (deci ulei), putem ajunge la concluzia că fiecare pepene conţine materie primă cam pentru o uncie (este mai puţin decât o uncie, dar nu foarte mult) de ulei cu valoarea de 9 USD (30 RON).

    Ar fi un argument în favoarea schimbării opticii în ce priveşte modul de valorificare a acestei culturi – poate că valorificarea ca fructe proaspete a pepenilor în sezonul de vară ar trebuie să devină secundară – de altfel în multe ţări ca fructe proaspete sînt comercializaţi doar pepenii fără sâmburi – principala formă de valorificare devenind cea având ca scop obţinerea seminţelor pentru ulei.

    Pentru pepenarii care se uită cu tristeţe la pepenii trecuţi sau crăpaţi nu am decât câteva cuvinte – cumpăraţi-vă o presă de ulei!


    Te-ar mai putea interesa

    Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri!

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă