• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII CARE RĂMÂN FĂRĂ SUBVENȚII ÎN ACEST AN! GUVERNUL NU A ALOCAT BANII ÎN BUGET!

    Ramona Dascălu -

    Dezamăgire privind bugetul alocat fermierilor care sperau că 2020 va fi anul în care vor beneficia de un sprijin real de la statul român, la fel cum primesc și alți producători agricoli! Astfel, Anul Nou a venit cu vești deloc bune pentru crescătorii români de păsări. Fermierul Puiu Ilisei din județul Călărași, proprietatrul fermelor avicole Pilis, ne-a comunicat că bugetul pentru legea privind susținerea sectorului de reproducție din sectorul avicol nu va mai fi aprobat, iar fondurile care au fost inițial alocate pentru acest sector vor fi redirecționate.

    Puiu Ilisei este de părere că sectorul avicol din România are mare nevoie de o astfel de lege care să ajute crescătorii români de păsări să se dezvolte.

    ”Noi am depus cerere pentru a ne încadra în programul național de susținere, și destui fermieri au depus, iar odată cu schimbarea guvernului, se pare că puii au fost lăsați deoparte. Am înțeles că legea pentru susținerea reproducției la porci e deja aprobată, iar la pui spun că nu ar fi cazul. Eu spun că este cazul pentru că eu acum aduc pui din afara României, din Cehia, din Bulgaria, iar lanțurile comerciale acum își doresc să aibă pui nu doar crescuți în România, ci și eclozați la noi în țară. Ori dacă noi cumpărăm puiul de o zi din Bulgaria, ăla nu mai este pui născut în România. Și de ce să nu susținem dezvoltarea reproducției în România? De ce să nu avem reproducția noastră și să fim nevoiți să aducem din afară? Mi se pare o prostie să nu fie prinși în bugetul național banii pentru o astfel de lege”, a declarat Puiu Ilisei, administratorul Pilis SRL pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul din Călărași spune că legea privind susținerea reproducției în sectorul avicol era pusă la punct și că înainte de schimbarea guvernului tot ce mai trebuia făcut era ca cei interasați de acest sprijin să-și depună cererile de finanțare în registrul electronic creat special pentru această lege.

    ”Legea era completă, avea și norme de aplicare și inclusiv a fost aprobată și la Bruxelles. Legea a fost aprobată prin 2017-2018 și până s-au făcut normele a venit 2019. În iulie anul trecut au început să se facă înscrierile la Direcțiile Agricole, dar drumul la bani nu s-a dat pentru că trebuiau făcute niște registre electronice în care trebuiau depuse cererile de finanțare. Urma să se dea drumul la registrul electronic, dar între timp s-a schimbat guvernul și noul guvern nu vrea să mai dea buget pentru această lege. Când a fost aprobată această lege s-au aprobat și fonduri, dar în prezent se vrea să se redirecționeze aceste fonduri în altă parte”, a spus crescătorul de păsări Puiu Ilisei.

    Deocamdată însă lucrurile nu sunt bătute în cuie și mai există o speranță pentru crescătorii de păsări români: ”Uniunea Crescătorilor de Păsări din România face presiuni asupra Ministerului Agriculturii să se accepte acest sprijin pentru reproducția păsărilor. La porc s-a aprobat pentru că se spune că porcul a avut probleme, și e adevărat că a avut probleme, nu zice nimeni nu, dar puiul are și el probleme, și noi suntem sufocați de importuri. Banii aceștia ar putea fi recuperați de stat foarte repede prin taxe și impozite, totul este să vrei. S-au trimis scrisori prin asociație către Ministerul Agriculturii, s-au făcut memorii, s-a explicat necesitatea acestui sprijin, dar pixul este la ministerul Agriculturii, ei dau OK-ul. Noi am spus ce ne doare, am făcut toate demersurile necesare prin asociația noastră”.

    Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în vara anului 2018 și urma să intre în vigoare începând cu anul 2019.

    Măsura de sprijin prevede acordarea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității de reproducție sau de creștere ori de incubație în sectorul avicol prin investiții pentru înființarea de ferme de reproducție sau stații de incubație ori ferme de creștere noi sau investiții pentru cele aflate în activitate care își măresc capacitatea de cazare ori investiții pentru cele aflate în conservare, precum și de stimulare a asocierii în cooperative.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till