• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Mihai Țibucanu își vinde afacerea: „Nu mai mănânc carne de porc de Crăciun. M-au îmbolnăvit problemele cu fermele”

    agrointeligenta.ro -

    Nu a mai mâncat carne de porc de sărbători! Este mărturisirea unuia dintre cei mai cunoscuți crescători de suine din România, un fermier care, însă, va rămâne fără afacere. Cele două exploatații pe care le deținea în județul Iași fermierul Mihai Țibucanu au fost scoate la vânzare pentru suma de 1,5 milioane de euro. Banii din tranzacție vor acoperi datoriile acumulate, iar după ce va închide cu totul afacerea cu porci, Mihai Țibucanu a anunțat pentru bzi.ro că este decis să pornească o nouă afacere.

    Două dintre cele mai mari ferme de porci din Iași sunt vândute, ambele aparținând fermierului Mihai Țibucanu. Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a scos la vânzare activele celor două ferme, una dintre acestea fiind Ferma Robert, intrată în insolvență în anul 2017, care se vinde în prezent cu 450.000 de euro. Se vând clădirile fermei, hale, o linie tehnologică de hrănire și terenuri de 11 hectare.

    Cea de-a două fermă, cea mai mare, a lui Mihai Țibucanu, Pig Farm, care a intrat în insolvență tot în anul 2017, se vinde cu peste un milion de euro. Ambele proprietăți sunt vândute pentru a acoperi datoriile pe care le are fermierul către mai mulți oameni de afaceri. „Falimentul și vânzarea fermelor nu au legătură cu pesta porcină, ci cu faptul că am vândut la un preț foarte mic acum 3 ani și nu acopeream cheltuielile. Iar asta a dus la datorii”, susține fermierul Mihai Țibucanu.

    „Nu mai mănânc carne de porc”

    Problemele au început în anul 2017, când unul dintre partenerii de afaceri ai ieșeanului a cerut insolvența societății Pig Farm, din Coarnele Caprei, și a Fermei Robert. Deși crescătorul de porci a încercat să salveze afacerea prin depunerea unui plan de redresare, în cele din urmă s-a ajuns la faliment, iar cele două ferme au fost scoase la vânzare.

    Am încercat cu planul de redresare, dar nu am avut succes. La mine totul a pornit de la prețul foarte mic oferit pentru kilogramul de carne. Produceam cu 6,4 lei și vindeam cu 3,4 lei. Nici subvențiile nu acopereau cheltuielile. Atunci a fost o perioadă foarte grea, când prețul de vânzare s-a înjumătățit. Acum au fost scoase la vânzare fermele și sperăm să se vândă. Momentan, spațiile de acolo sunt închiriate. Nu a fost să fie. Vă dați seama, de 10 ani încoace am încercat să mențin afacerea, dar nu a mai mers. Acum nici nu mai mănânc carne de porc de Crăciun. M-am îmbolnăvit din cauza problemelor cu fermele. Eu sper că după ce vor trece toate acestea voi începe o nouă afacere, mai bună de data asta. M-am gândit la ceva și sper să reușesc”, susține fermierul.

    Una dintre ferme, construită cu fonduri europene

    Una dintre fermele ieșeanului a fost construită cu ajutorul fondurilor europene. Este vorba despre societatea Pig Farm, care a obținut fonduri europene de 3,8 milioane de lei prin intermediul SAPARD și FEADR. Fiind complet automatizată, singurii angajați erau un electrician, un medic veterinar și un om care se ocupa de curățenie. Ferma are o suprafață de mai bine de 4 hectare, are o capacitate de creștere a 15.000 de purcei anual, iar dotările constau în hale de producție, rețea de alimentare cu apă, microstație de epurare, bazin de colectare a apelor uzate, precum și rețea de colectare a apelor menajere. Ferma Robert a fost înființată după doi ani de la deschiderea Pig Farm.

    Noi focare de pestă porcină

    Producătorii de carne de porc din Iași, dar și din țară trec printr-o perioadă grea începând din anul 2017, când au apărut primele focare de pestă porcină. La Iași au fost descoperite două noi focare de pestă porcină în comuna Prisăcani și în satul Tungujei, din comuna Țibănești. Anul trecut, alte două focare au fost eliminate de medicii sanitar veterinari. Din cauza pestei porcine, marii fermieri au luat măsuri pentru ca virusul să nu ajungă în ferme. De asemenea, potrivit Asociației Crescătorilor de Carne, producția de carne de porc din România a scăzut de la 3 miliarde de euro la un miliard de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat