Diareea la viței: 12 tratamente recomandate de fermieri
Ramona Dascălu -Este perioada fătărilor la vaci, iar din păcate nu toţi fermierii au norocul de a avea parte de viţei sănătoşi şi viguroşi. Una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni care apar la scurtă vreme după naştere este diareea.
- Diareea la vieți: cauze
- Diaree la viței: simptome
- Diareea la viței: terapia cu fluide
- Diareea la viței: nu uitați de electroliți
- Diareea la viței: tratamente naturiste
Diareea la vieți: cauze
Cauzele care declanşează diareea la viţei pot fi multiple și includ hrănirea cu animalelor cu furaje de slabă calitate, anumite boli virale, infecții cu rotavirus, infestarea cu viermi, intaxicația alimentară, o slăbire a imunității și organism slăbit. Uneori, diareea la tineretul bovin apare și când animalelor li se schimbă ceva în dietă, când există o supra-alimentare sau după o vaccinare. O altă posibilă cauză a diareei la bovine trebuie căutată la sursa de apă.
În funcţia de vârstă pe care o are viţelul, şi cauza care declanşează boala enterică este alta. Pentru a lupta cu această boală, viţeii trebuie să aibă un sistem imunitar puternic. Un prim pas pentru obţinerea unei imunităţi ridicate care să ţină piept bolii este realizarea deparazitării interne.
Diaree la viței: simptome
Simptomele diareei la viței se manifestă prin scaun subțire, apos. Pot apărea firicele de sânge, animalul să nu aibă apetit și să nu ia în greutate, situații în care problema este una serioasă la nivelul tractului digestiv.
Literatura de specialitate indică modul în care crescătorul, la indicația veterinarului, poate suplimenta deficitul de hidratatre. La un vițel de 50 de kilograme, dacă gradul de deshidratare este de 10%, atunci este nevoie de o suplimentare de 5 litri pentru a acoperi nevoia de lichide a organismului. În plus, având în vedere pierderile de lichide prin diaree, acest vițel are nevoie, de fapt, de 8-11 litri de lichide în primele 24 de ore de terapie, iar animalul trebuie hrănit prin sondă alimentară de 4-5 ori pe zi.
Stomacul unui vițel are o capacitate de 7-8 litri, deci cu sonda alimentară se pot administra fluidele în cantitate de câte trei litri, de trei ori pe zi pentru a asigura hidratarea.
Diareea la viței: terapia cu fluide
Dacă diareea s-a instalat deja, trebuie să aveţi grijă ca viţelul să consume o cantitate mare de lichide, deshidratarea fiind primul simptom care îi va afecta buna funcţionare a organismului. Aici intervine nevoia unei terapii cu fluide în paralel cu medicamentația. De subliniat că deshidratarea este principalul factor al decesului la vițeii cu diaree!
Pe lângă tratamentele medicamentoase, care în mod normal ar trebui prescrise de medicul veterinar pentru fiecare animal în parte, în funcţie de vârsta şi de greutatea acestuia, fermierii aplică în cazul diareei la viţei şi multe leacuri băbeşti, care, spun ei, au dat rezultate.
Diareea la viței: nu uitați de electroliți
Odată cu scaunul moale, vițeii pierd electroliți importanți precum bicarbonatul – care menține pH-ul sângelui, și potasiul. Astfel, este esențială prezența bicarbonatului în soluție electrolitică, dar și potasiul, carența celor două elemente putând cauza insuficiență cardiacă.
Diareea la viței: tratamente naturiste
Pe Facebook, în Grupul Văcarilor din România, nu mai puţin de 120 de fermieri au sărit în ajutorul unui crescător ai cărui viţei au diaree. Mulţi dintre aceştia i-au recomandat tratamente primite la rândul lor de la medicii veterinari, însă nu puţini au fost aceia care l-au îndemnat pe cel cu probleme să apeleze la ceaiuri sau la diverse leacuri.
Cel mai recomandat ceai naturist pentru tratarea diareei la viţei este cel de ştevie.
Iată mai jos, o parte dintre tratamentele naturiste recomandate de fermierii români celor care au viţei ce elimină materii fecale de consistenţă moale sau apoasă:
„Ceai de pojarniţă (sunătoare – n.r.)” – Ghiţă Andrei
„Furazolidon de la farmacia umană, ieftin şi eficient” – Petrea Marius
„Galisan de găini” – Grabriel Buescu
„Făină de porumb amestecată cu puţin orez, dacă mănâncă tain” – Rau Mirela
„Pune 1 linguriţă de cheag la jumătate de kg de lapte sau zer proaspăt de la caş, de trei ori pe zi. Tratamentul este pentru o zi. În rest, nu se dă nimic altceva decât lucernă şi fân, fără nicium fel de tain” – Vasilică Cozma
„Faceți ceai de macriciu calului (ștevie)”
„50 gr oţet într-un litru de apă” – Druga Nicuşor
„Sămânță de ştevie uscată în lapte” + Simioancă Ioan
„Fierbi izma și le dai zeama să o bea” – Pascalache Andrei
„Fă-i un ceai de coaje de fag” – Vorovenci Radu Constantin
„Este important să se facă deparazitare internă. Din categoria „leacuri babesti” puteți încerca și cu mucilagiu de orez cu morcovi. Se fierbe şi se pasează în blender. Atenție mare la temperatura apei cand faceți laptele. E bine de verificat cu termometrul de fiecare dată. Din categoria ceaiuri merge bine ceaiul de mentă, concentrat/coajă de stejar. Și semințele de ștevie sunt bune. Eu am pățit-o acum cativa ani. Unul dintre vitei avea o hernie ombilicală care nu-i permitea un tranzit intestinal corect. Mai exact un intestin ieșea in afară din când în când printr-un orificiu. După 2 luni de chin am văzut despre ce era vorba. Avem un veterinar de ispravă si l-a operat”- Stefy Stef
Există şi fermieri care susţin că diareea la viţei ar fi provocată de laptele praf şi eliminarea acestuia din alimentaţia viţelului ar pune capăt diareei: ”Deci cu ceva ani în urmă am păţit un necaz. Am cumpărat 2 viţei sugari, nu aveam lapte şi am cumpărat lapte praf. E, ce credeţi? Parcă le-am dat praf de carămidă. Tot acel praf s-a pus în mura ca nisipul fin, fin. De ce, cum, care e explicaţia nu stiu. Cert e că beau apă ca sparţii, burţile sunt precum butoiul, diaree mereu. În final unul a murit, l-am tăiat să văd ce a avut, şi pe celălalt l-am cu 300 lei, după ce fusese cumparat cu 550 lei şi ţinut 7 luni de zile. Deci câte zile o să mai am, lapte praf nu mai dau. Viţeii erau foarte frumoşi când i-am cumpărat”, a povestit crescătorul Axenie Doru.