• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pericolul care paște fermele din România! Fermierii din ACEBOP cer măsuri urgente!

  agrointeligenta.ro -

  Asociația Crescătorilor și Exporatorilor de Bovine, Ovine și Porcine trage un semnal de alarmă cu privire la un pericol uriaș ce paște exploatațiile agricole din România. Conform unui comunicat de presă remis de ACEBOP către Agrointeligența – AGROINTEL.RO, după pesta porcină africană, mai multe state din Uniunea Europeană se confruntă cu focare de gripă aviară înalt patogenă. Printre țările care au notificat focare se numără și Polonia, țară de unde se importă cantități importante de ouă, pui și carne de pasăre.

  Iată, integral, comunicatul de presă emis de ACEBOP, prin președintele organizației – dr. Mary Pană, medic veterinar:

  SEMNAL DE ALARMĂ ACEBOP – Gripa aviară la poartă devine un pericol iminent, stopați achizițiile de carne de pasăre și ouă din Polonia! Consumatorul uman poate fi afectat! 

  În urmă cu patru zile, Polonia a notificat la OIE primul caz de gripă aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017. În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400.000 capete.

  Autoritățile veterinare din statelor membre au început aplicarea de măsuri, conform Directivei 2005/94/CE a Consiliului, pentru a preveni eventuala răspândire a virusului influenței aviare H5N8 în alte exploatații de pasări din statul afectat și din celelalte state membre, cu precădere cele care achiziționează păsări, carne și ouă din Polonia. În procent de risc, România este prima pe lista, datorită cantităților de sute de tone intrate săptămânal în țară și sute de mii de ouă.

  Prima restricție corectă pe care o solicităm ar fi suspendarea achizițiilor de carne și ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, știind faptul că virusul influenței H5N8 poate trece la om.

  Această măsură ar trebui secondată de controlul întărit la destinație al cărnii și ouălor de la intrare, respectiv în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator și retragerea lor de pe piață.

  Un recensământ al cantităților intrate în perioada noiembrie-ianuarie și destinația finală ar fi binevenit în eventualitatea unui risc.

  Comisia solicită în continuare menținerea unei vigilențe extreme, care ar trebui marcată și de măsuri aplicate la achizițiile intracomunitare, cum spuneam mai sus, nu numai la supravegherea fermelor din România.

  Directiva în discuție prevede derogări de la restricțiile de mișcare a păsărilor, cărnii, ouălor – cu specificația mișcării doar în statul afectat, NU și în alte state membre.

  Dacă în luna decembrie 2019 au fost înregistrate notificări de cazuri de influență aviară slab patogenă de către Franța și Regatul Unit al Marii Britanii, noul an a debutat cu un caz de influență aviară înalt patogenă, în Polonia, care în numai trei zile s-a extins foarte mult.

  Acest fapt ne îngrijorează și ne dorim măsuri urgențe, care să protejeze consumatorii și fermele românești. Asocierea pestei porcine africane în evoluție cu afectarea sectorului aviar cu gripă înalt patogenă, ar fi un dezastru pentru societățile producătoare, dezastru care considerăm că poate fi evitat prin acțiuni rapide și ferme.


  Te-ar mai putea interesa

  Document oficial APIA: Subvențiile pe suprafață și cap de animal care se plătesc în acest an Toți mistreții vor fi împușcați! Județul unde s-a luat decizia de urgență! Șerbetul de zahăr pentru hrănirea albinelor: preparare, administrare

  Ultimele știri

  Daniel Buda a fost reales vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European Oferte de la BASF. Pachete de fungicide pentru o protecție completă a culturilor Cum a reușit Călin Muscă să evite la mustață impactul dur al scumpirii gazului și electricității