• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pericolul care paște fermele din România! Fermierii din ACEBOP cer măsuri urgente!

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Crescătorilor și Exporatorilor de Bovine, Ovine și Porcine trage un semnal de alarmă cu privire la un pericol uriaș ce paște exploatațiile agricole din România. Conform unui comunicat de presă remis de ACEBOP către Agrointeligența – AGROINTEL.RO, după pesta porcină africană, mai multe state din Uniunea Europeană se confruntă cu focare de gripă aviară înalt patogenă. Printre țările care au notificat focare se numără și Polonia, țară de unde se importă cantități importante de ouă, pui și carne de pasăre.

    Iată, integral, comunicatul de presă emis de ACEBOP, prin președintele organizației – dr. Mary Pană, medic veterinar:

    SEMNAL DE ALARMĂ ACEBOP – Gripa aviară la poartă devine un pericol iminent, stopați achizițiile de carne de pasăre și ouă din Polonia! Consumatorul uman poate fi afectat! 

    În urmă cu patru zile, Polonia a notificat la OIE primul caz de gripă aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017. În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400.000 capete.

    Autoritățile veterinare din statelor membre au început aplicarea de măsuri, conform Directivei 2005/94/CE a Consiliului, pentru a preveni eventuala răspândire a virusului influenței aviare H5N8 în alte exploatații de pasări din statul afectat și din celelalte state membre, cu precădere cele care achiziționează păsări, carne și ouă din Polonia. În procent de risc, România este prima pe lista, datorită cantităților de sute de tone intrate săptămânal în țară și sute de mii de ouă.

    Prima restricție corectă pe care o solicităm ar fi suspendarea achizițiilor de carne și ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, știind faptul că virusul influenței H5N8 poate trece la om.

    Această măsură ar trebui secondată de controlul întărit la destinație al cărnii și ouălor de la intrare, respectiv în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator și retragerea lor de pe piață.

    Un recensământ al cantităților intrate în perioada noiembrie-ianuarie și destinația finală ar fi binevenit în eventualitatea unui risc.

    Comisia solicită în continuare menținerea unei vigilențe extreme, care ar trebui marcată și de măsuri aplicate la achizițiile intracomunitare, cum spuneam mai sus, nu numai la supravegherea fermelor din România.

    Directiva în discuție prevede derogări de la restricțiile de mișcare a păsărilor, cărnii, ouălor – cu specificația mișcării doar în statul afectat, NU și în alte state membre.

    Dacă în luna decembrie 2019 au fost înregistrate notificări de cazuri de influență aviară slab patogenă de către Franța și Regatul Unit al Marii Britanii, noul an a debutat cu un caz de influență aviară înalt patogenă, în Polonia, care în numai trei zile s-a extins foarte mult.

    Acest fapt ne îngrijorează și ne dorim măsuri urgențe, care să protejeze consumatorii și fermele românești. Asocierea pestei porcine africane în evoluție cu afectarea sectorului aviar cu gripă înalt patogenă, ar fi un dezastru pentru societățile producătoare, dezastru care considerăm că poate fi evitat prin acțiuni rapide și ferme.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului!