• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • „Iarba verde” va stabli cine va câştiga şi cine va pierde bătălia viitorului pe piaţa laptelui

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Calitatea şi aportul de sănătate vor fi criteriile pentru care vor fi cumpărate produsele în viitor pe piaţa internaţională, preţul va conta mai puţin dacă nu vor fi întrunite aceste criterii.

  Este o consecinţă a creşterii gradului de cunoaştere şi de interes pentru nutriţie dar şi a îmbunătăţirii nivelului de trai în ţările de multe milioane, chiar miliarde de oameni, ale lumii emergente – să numim doar China şi India.

  Laptele şi produsele lactate sînt unele dintre cele mai importante alimente – ele regăsindu-se deopotrivă în dieta copiilor cărora le susţine creşterea şi bătrânilor cărora le fortifică oasele dar şi a adulţilor pe care îi ajută să se detoxifice după bombardamentul de poluanţi.

  Cererea de lapte este de aşteptat să crească într-o lume mult mai interesată de sănătate, de „well-being”, recomandările nutriţioniştilor formând deja comportamente de consum solide.

  Chiar dacă acest lucru va însemna că în principiu fiecare picătură de lapte produsă îşi va găsi un potenţial cumpărător vor exista diferenţieri mari între o picătură şi alta, în funcţie aportul de sănătate şi nutrienţi pe care îl va îngloba fiecare.

  Conținutul de Omega 3 va fi  conta foarte mult

  Conţinutul de Omega-3 va fi cu siguraţă unul dintre factorii care va stabili preţul laptelui şi al produselor lactate – un factor care depinde direct de nutriţie şi de tipul de nutreţuri oferite animalelor.

  Este cunoscut deja că laptele are un conţinut mai mare de omega 3 vara decât iarna. Cercetătorii au reuşit să stabilească o legătură între acest lucru şi tipul de dieta al vacilor cu lapte în aceste două anotimpuri. Vara în dieta vacilor de lapte apare iarba verde, aceasta dispărând iarna în folosul altor tipuri de nutreţuri. Nu iarba ca atare produce Omega 3 în lapte, acesta ese un produs biochimic – iarba însă asigura menţinerea nivelului de omega 3.

  Cercetătorii de la Istitute of Biological, Environmental and Rural Sciences (IBERS) de la Aberystwyth University au descoperit că moleculele care oferă ierbii proaspet cosite „mirosul verde” specific neutralizează bactriile care transformă grăsimile sănătoase cum sînt cele de tipul omega 3 în grăsimi saturate în cadrul poceselor biochimice responsabile de formarea laptelui.

  Prin identificarea compuşilor chimici conţinuţi de iarba verde care fac din iarba verde un nutreţ care ajută la conservarea conţinutului de omega 3 din laptele produs de vacă se poate trece la fabricarea unor suplimente alimentare care să fie adăugate în hrana animalelor şi iarna – reultatul ar fi o producţie de lapte cu acelaşi conţinut de omega 3 douăsprezece luni din dousprezece.

  Laptele integral conţine 3,25% grăsimi – din acestea 57% sînt saturate, neaducând vreun mare aport de sănătate (cel mult de energie) iar restul de 42% nesaturate (printre care se regăseşte şi complexul omega 3). Aceste cifre sînt valabile vara, când animalele sînt hrănite şi cu iarbă verbe, iarna, când aceasa dispare, grăsimile nesaturate scad sub 42% iar cele saturate cresc proporţional peste 57%.

  Despre acest lucru producătorii nu spun nimic în acest moment – dar ar putea-o face curând – pe măsură ce unii mari producători vor reuşi să valorifice tehnologic descoperirile cercetătorilor – atunci or utiliza ca resursă de marketing faptul că laptele oferit de ei are un conţinut de omega 3 constant tot timpul anului, diferenţiindu-se de ceilalţi – de alfel printre sponsorii demersurilor de faţă se regăsesc nume din industrie precum Waitrose, DairyCrest, Wynnstay sau Volac.

  Pînă atunci lactomanii de la noi ar trebui să ştie că dacă vor să consume un lapte cu un conţinut optim de omega 3 vor trebui să aleaga vara produse de origine din Europa (UE-CSI), America de Nord (SUA, Canada) şi iarna din America Latina (Argentina), Africa de Sud (RSA), Australia şi Noua Zeelandă.

  Surse: BBSRC, USDA

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Un cioban și-a dat foc la mașină: ”Au dat toate terenurile de pășunat la consilierii Primăriei și la șmecheri” De ce e brânza bulgărească aşa ieftină? Iată două ingrediente secrete: uleiul de palmier şi untura de balenă A ajuns aflatoxina în România? Lapte din programul şcolar retras pentru verificări

  Ultimele știri

  Funcționarii APIA pot începe plata subvențiilor! Cuantumurile, publicate în Monitorul Oficial! CRUISER 350 FS, produsul Syngenta recomandat pentru tratarea semințelor de porumb și sfeclă de zahăr Mână criminală la stână! Cioban disperat: ”Mi-au otrăvit caprele și oile pe izlazul comunal”

  Căutare în articole