• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum să îți alegi vaca de lapte după uger

    Ramona Dascălu -

    Ugerul reprezintă unul dintre cele mai importante organe ale vacii, care ne poate da indicii despre cât de productivă este bovina respectivă, dar și dacă se pretează sau nu mulsului mecanic. Ugerul poate căpăta diferite trăsături în funcție de vârsta vacii, de stadiul lactației, de starea fiziologică a animalului, adică fie lactație fie repaus mamar, și nu în ultimul rând în funcție de faza de muls.

    Ugerul de vacă este format din patru sferturi, fiecare dintre aceste sferturi reprezentând o unitate morfologică și funcțională independentă. Acesta mai poate fi împărțit în două jumătăți, anterioară și posterioară sau stângă și dreaptă.

    Cân ne putem da seama de productivitatea vacii după uger

    Ne putem da seama după uger dacă o vacă este productivă sau nu abia după prima lactație, în primele trei luni de la fătare, înainte și după muls.

    La ce trebuie să fim atenți atunci când analizăm ugerul unei vaci

    În primul și în primul rând, trebuie să fim atenți la mărimea ugerului. Este de la sine înțeles că cu cât ugerul este mai mare cu atât vaca este mai productivă, dă o cantitate mai mare de lapte. Trebuie menționat însă că mărimea ugerului diferă în funcție de lactație, de stadiul lactației, de momentul mulsului, de stadiul repausului mamar și de nivelul condiționării pentru fătare. Volumul ugerului crește de la prima lactație până la lactația maximă. În raport cu stadiul lactației, ugerul crește de regulă până în luna a doua de lactație, paralel cu creșterea producției de lapte.

    Și modul de prindere a ugerului este foarte important. Acest mod de prindere este dat de amplasarea uterului în regiunea inghinală. Cel mai bine ne putem da seama de modul cum este prins ugerul dacă îl analizăm din profil și dinapoi. În funcție de modul de prindere, se disting trei feluri de uger:

    O altă caracteristică în funcție de care ne putem da seama atât de producția de lapte, cât și dacă vaca este potrivită sau nu pentru mulsul mecanic, este forma ugerului. După formă, există mai multe tipuri de uger:

    De asemenea, trebuie să luăm în considerare și extinderea ugerului. În partea din spate trebuie să înceapă cât mai de sus, cam de la o lățime de palmă de sub pubis. Partea din spate a ugerului trebuie să fie cât se poate de lată și se preșungește ca un arc, formând fundul ugerului, care trebuie să fie cu 5 cm deasupra jaretului. Este indicat ca distanța de la sol să fie de cel puțin 50 cm pentru a nu exista probleme la muls. În partea anterioară, ugerul trebuie să înceapă cu puțin în spatele ombilicului.

    Sursa: Gheorghe Vaida – ”Tehnologii moderne privind creșterea taurinelor, evaluarea și valorificarea producției de lapte conform normelor din Uniunea Europeană” (2010)

     


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării