• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • OFICIAL! POLONIA, FOCAR DE GRIPĂ AVIARĂ! ANSVSA controlează toată carnea de pui și ouăle aduse din import!

  Ramona Dascălu -

  După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat zilele trecute semnalul de alarmă tras de Asociația Crescătorilor și Exporatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) privind extinderea gripei aviare în Polonia și stoparea importurilor din această țară către România, ANSVSA anunță o serie de măsuri care au ca scop prevenirea introducerii virusului gripei aviare în țara noastră. În lista de măsuri prezentată de instituție nu se regăsește însă și stoparea importurilor din Polonia, așa cum au cerut fermierii români.

  ”Comisia Europeană a informat despre evoluția unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia. Adoptarea Deciziei privind măsurile de protecție și regionalizarea, consecutivă declarării acestor focare de către Polonia, a fost demarată la nivelul Comisiei Europene”, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Potrivit comunicării ANSVSA pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, instituția a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, unităților care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se următoarele aspecte:

  – trasabilitatea produselor și subprodusele de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor;
  – documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante;
  – respectarea cerinţelor generale și specifice de igienă.

  De asemenea, ANSVSA informează că va monitoriza permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene,  apariția și evoluția focarelor, precum și neconformitățile apărute în comerțul intracomunitar cu produse și subproduse de pasăre (RASFF), precum și transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinație România, în cadrul comerţului intracomunitar.

  ”Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menționate, neconformități cu privire la păsări vii, ouă de incubație, produse și subproduse din pasăre”, se arată în comunicatul ANSVSA.

  Polonia a oferit asigurări în urma unor discuții purtate de președintele ANSVSA cu conducerea Serviciilor veterinare poloneze precum că au fost aplicate toate măsurile legale și că din zonele supuse restricțiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubație, produse și subproduse din păsăre.

  De asemenea, ANSVSA a fost informată de către Comisia Europeană /Directoratul G – Crisis management in food, animals and plants, despre măsurile de protecție și restricțiile impuse în focarele de boală din Polonia.

  ANSVSA reamintește că, în perioada 16-17 ianuarie, experți din cadrul instituției vor participa la Bruxelles, la o sesiune specială dedicată acestei teme.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministerul Finanţelor: Despăgubirile de secetă nu sunt ”prinse” în rectificarea bugetară pentru MADR! Se întâmplă ACUM: Oierii boicotează discuțiile cu conducerea ANZ privind programul de ameliorare! Subvenții APIA 2020: Controlul pe teren se face și în lipsa/fără prezența fermierului!

  Ultimele știri

  Ministerul Agriculturii primește 2,995 de miliarde de lei la rectificarea bugetară! Cum și-a salvat fermierul Mihai Stoian cultura de floarea-soarelui? Simplu! Cu Naturamin și Pleniflor! Buletin de avertizare pentru fermieri: Atac puternic la cultura de porumb!

  Căutare în articole