• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bursa de pește din Tulcea, ultima speranță: „Ofer cherhanaua mea gratis dacă cineva reușește să facă profit de 1 leu pe lună”

  agrointeligenta.ro -

  Bursa de pește din Tulcea rămâne pentru procesatorii români de pește o barcă de salvare chiar dacă până la momentul actual nu a avut rezultate scontate! În cadrul unei şedinţe organizată, luni – 13 ianuarie, de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la care au participat atât pescari, preşedinţi ai asociaţiilor de pescari, cât şi secretarul de stat din MADR Gheorghe Ştefan şi preşedintele ANPA, Marian Lixandru, s-a discutat despre situația pisciculturii românești, punându-se accent pe dezvoltarea Bursei de pește de la Tulcea.

  Pentru a prezenta într-o lumină cât mai clară, autorităților prezente la întâlnire, situația dezastruoasă din piscicultura românească, proprietarul unei cherhanale din comuna Jurilovca, Radu Manolache, a anunţat că renunţă la proprietate în favoarea oricărei persoane care poate să facă profit de un leu pe lună în condiţiile legislaţiei actuale din acest sector.

  Eu ofer cherhanaua Jurilovca gratis, şi vorbim de proprietate pe teren şi pe active, dacă cineva de aici este în stare să facă profit de un leu pe lună. Bursa trebuie să aibă sucursale în Deltă, să preia şi tot peştele de aici să aibă ştampila bursei„, a declarat Radu Manolache, potrivit Agerpres.

  Acesta a propus modificarea legislaţiei astfel încât pescarii să nu mai plătească impozit şi să fie încurajaţi să vândă legal peştele capturat: „Această funcţionare a pescarilor prin pfa-uri este cea mai proastă variantă, iar problema este aceeaşi de 20 de ani – nu se mai prinde acelaşi peşte. Mie pescarii îmi aruncă la cherhana şase tone de babuşcă şi plătică, iar peştele bun îl vând prin sat. Mie îmi spun că le pot da banii când îi am. Aşa se face acum piaţa peştelui”.

  De asemenea, și proprietarii unităţilor de primă vânzare a peştelui din judeţ prezenţi la întâlnire au susţinut dezvoltarea Bursei de pește de la Tulcea și au atras atenţia asupra faptului că peştele capturat în Deltă trebuie transportat în gheaţă şi ambalat corespunzător până la Tulcea.

  În acelaşi timp, unii procesatori au susţinut că dacă centrul din Tulcea va prelua tot peştele din Deltă, imobilul de pe malul Dunării va fi prea mic. De asemenea, ei au insistat ca centrul din Tulcea, sucursală a Casei Unirea, să devină un mecanism transparent de formare a preţului de vânzare a peştelui.

  „Odată cu transformarea centrului în bursă, vom accesa cele două fonduri de intervenţii de la Uniunea Europeană, cel pentru depozitare şi cel pentru supraproducţie. Pentru că nu am reuşit să facem dovada unui mecanism transparent de formare preţurilor, nu putem accesa fondurile europene şi asta în timp ce în perioada verii avem blocaje mari pe piaţă din cauza cantităţilor capturate de pescari în Deltă”, a declarat preşedintele organizaţiei Ro-Pescador, Dan Buhai.

  Gheorghe Ştefan, secretar de stat în MADR și unul dintre iniţiatorii Bursei de peşte din Tulcea, i-a susţinut pe procesatori.

  „Trebuie găsită soluţia de folosinţă eficientă a acestei investiţii. Cred că dacă vă uniţi toţi eforturile, această locaţie poate funcţiona perfect, să fie singurul şi cel mai mare furnizor de peşte pentru supermarketurile din România. (…) Există un semn de întrebare dacă România va restitui finanţarea spre Bruxelles. Sper să găsesc argumentele necesare că această bursă există şi, fiind prima din ţară, să nu dăm banii înapoi Uniunii Europene”, a menţionat secretarul de stat.

  De asemenea, reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) au anunţat că au solicitat Comisiei Europene un audit suplimentar pe tema bursei de peşte pentru ca România să nu returneze fondurile primite de la Uniune.

  „Dialogul cu CE este de ordinul lunilor de zile, dacă nu mai mult de un an, aşa că nu aş putea preciza când se vor finaliza discuţiile pe subiectul închiderii programelor operaţionale 2007-2013. Există premise ca noi să demonstrăm că aici se fac tranzacţii cu peşte fizic sau online”, a declarat directorul din cadrul Autorităţii de Management a POPAM, Gheorghe Văcaru.

  Până în momentul de faţă, sucursala Tulcea a Casei Unirea a încheiat contracte cu 18 societăţi, iar în aproape trei luni a tranzacţionat circa 90 de tone de peşte.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Calendarul APIA pentru plata subvențiilor în luna august! Furie în legumicultură! Fermierii cer MADR să achite 3.000 euro la Tomata, așa cum s-a aprobat inițial programul! Ghiță Ciobanul: De ieri sunt președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor prin decizia membrilor fondatori!

  Căutare în articole