DOSAR PENAL pentru UN FERMIER CARE DEPOZITA ILEGAL AZOTAT DE AMONIU!
agrointeligenta.ro -Dosar penal pentru un fermier care depozita ilegal îngrășămintele pe care urma să le folosească în câmp. Polițiștii din județul Alba, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, au percheziționat mai multe locuri în care un bărbat din comuna Cergău avea depozitate aproximativ 50 de tone de azotat, folosit drept îngrășământ în agricultură. O parte dintre aceste substanțe periculoase erau depozitate la parterul unui bloc, iar o altă parte într-o gospodărie.
La data de 14 ianuarie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sprijiniți de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi Substanțe Periculoase și specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Alba, au făcut două percheziții, pe raza comunei Cergău, în două locații (într-un spațiu situat la parterul unui bloc de locuințe și la o gospodărie din localitate), unde au identificat cantitatea totală de 54.450 de kilograme de îngrășăminte chimice, pe bază de azot, potrivit www.alba24.ro.
Deținătorul, un bărbat de 37 de ani, din comuna Cergău, nu a putut prezenta documente legale de proveniență a îngrășămintelor și nici nu era autorizat să depoziteze astfel de substanțe.
Polițiștii au deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate” și continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru a stabili dacă îngrășămintele chimice provin sau nu din activități infracționale, întrucât există suspiciunea că acestea ar fi fost furate.
Întreaga cantitate de îngrășăminte, în valoare de 108.900 lei, a fost indisponibilizată și depozitată în condiții de siguranță.
De ce sunt periculoase îngrășămintele chimice
Chimiștii consideră că azotatul de amoniu, de exemplu, nu reprezintă decât un îngrășământ chimic destinat agriculturii și utilizat pentru creșterea culturilor de păioase. Asta dacă este depozitat și utilizat conform normelor. La temperatura de peste 160 de grade Celsius, azotatul de amoniu se descompune, iar la 210 grade Celsius, poate exploda.
În condițiile în care vine în contact cu motorină și ia foc, devine și mai periculos.