• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Topul fermierilor ieşeni care au tras lozul câștigător de la stat

    agrointeligenta.ro -

    Agricola Târgu Frumos, firmă deţinută de bancherul elveţian Andreas Amschwand, are în concesiune cea mai mare suprafaţă de teren de la Agenţia Domeniilor Statului din judeţ.

    Din totalul celor peste 6.600 de hectare cu destinaţie agricolă aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, peste 4.300 de hectare sunt concesionate de către fermieri importanţi din judeţ, pentru perioade de 20 sau 49 de ani.

    La nivel naţional au existat suspiciuni că influenţi oameni de afaceri din sectorul agricol ar face afaceri cu ADS, plătind redevenţe mult mai mici comparativ cu sumele plătite direct proprietarilor pentru suprafeţele arendate. „Ziarul de Iaşi” a solicitat de la ADS o situaţie a terenurilor mai mari de 10 ha concesionate şi redevenţele plătite, însă diferenţele nu sunt foarte semnificative. Fermierii importanţi din judeţ susţin că există cazuri în care redevenţa plătită ADS este mai mică, în funcţie şi de categoria de teren, însă există şi cazuri în care este mai mare decât suma plătită proprietarilor.

    Un bancher a luat potul

    În prezent, cea mai mare suprafaţă de teren concesionată de la ADS Iaşi este administrată de bancherul elveţian Andreas Amschwand, proprietarul societăţii Agricola Târgu Frumos. Bancherul şi soţia acestuia au cumpărat firma, la începutul acestui an, de la patronul grupului de firme Kosarom, Neculai Apostol, cu intenţia de a dezvolta afacerea. Potrivit datelor oferite de ADS, bancherul administrează 639 de hectare, plăteşte anual 443 de kilograme din produsele obţinute pentru fiecare hectar de teren agricol şi nu are datorii.

    „În trecut poate existau diferenţe mici între redevenţa plătită la ADS şi suma oferită proprietarului, dar la nivelul judeţului Iaşi nu poate fi vorba de cazuri consistente. Eu am avut iniţial peste 1200 de hectare de la ADS, dar tot s-au retrocedat suprafeţe până s-a ajuns la mai puţin de jumătate teren agricol. Oricum, noi avem nevoie de producţie de pe 12.000 – 15.000 de hectare, de aceea am vândut. Obţineam doar cât unghia de la degetul mic al mâinii faţă de cât era necesar”, ne-a spus Neculai Apostol, patronul grupului de firme Kosarom. Ca activitate economică, Agricola a înregistrat scăderi anul trecut faţă de 2011 la nivelul cifrei de afaceri, de la 6,1 milioane lei la 5,7 milioane lei, dar nu şi la nivelul profitului, care a crescut de la 100.000 lei la peste 870.000 lei. Andreas Amschwand nu a putut fi contactat ca să ofere un punct de vedere pe această temă.

    Pe locul secund după suprafaţa contractată de la ADS Iaşi se situează Asociaţia Salariaţilor Agrof Plugari, cu peste 472 hectare. Redevenţa pentru fiecare hectar de teren arabil este de 438 kilograme, asociaţia având şi datorii de 9.900 lei. Podiumul este completat de firma deţinută de Mihail Holicov, SC Agromixt Iaşi, cu o suprafaţă de 415 hectare. Holicov are datorii totale de peste 54.000 lei la ADS, iar firma prin care administrează terenurile a înregistrat scăderi drastice anul trecut atât la cifra de afaceri, de la 838.000 în 2011 la 457.000, cât şi la profit, de la 4.100 la 3.500 lei.

    Cât plăteşte SC Cotnari SA

    O altă suprafaţă importantă de teren din administrarea ADS Iaşi, de peste 410 hectare, este folosită de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” până la privatizare, fără a plăti vreo redevenţă. Următoarea suprafaţă ca mărime concesionată de la ADS este administrată de societatea Podgoria Copou, care înregistrează şi cele mai mari datorii, în cuantum de peste 320.000 lei. În total, societatea a concesionat 394 de hectare, iar pentru suprafeţele agricole achită anual 363 kilograme de produse/ha. Cu siguranţă cele mai bune rezultate financiare pe ultimii doi ani obţinute de firmele care administrează şi terenuri de la ADS este SC Cotnari, care culege struguri de pe circa 300 hectare ale statului, pentru o redevenţă anuală de 450 kilograme/ha. Firma înregistrează datorii de 21.000 lei la ADS, însă anul trecut a obţinut rezultate financiare mai bune decât în 2011. Cifra de afaceri a săltat de la 99,6 milioane lei la circa 105 milioane lei, în timp profitul a crescut uşor de la 3,4 la 3,5 milioane lei.

    Ce spun fermierii

    Printre concesionarii ADS se numără şi doi mari fermieri din judeţ, Aurel Placinschi şi Vasile Lungu, însă suprafeţele de la domeniile statului reprezintă mai puţin de 10% din totalul terenurilor administrate de cei doi. Spre exemplu, Vasile Lungu, care administrează terenuri prin mai multe firme, a concesionat de la ADS 218 hectare de teren, iar pentru fiecare hectar de teren agricol plăteşte o redevenţă de 664 kilograme.

    „Nu este nici mai avantajos, nici mai dezavantajos să concesionezi de la ADS, redevenţele sunt cam la fel cu sumele date proprietarilor de teren. Uneori este mai mare la ADS, după ce preţul este transformat raportat la Bursa de la Londra”, a spus Vasile Lungu. Fermierul a obţinut rezultate financiare excepţionale la firma Agroindustrial Ceres, prin care a concesionat terenul de la ADS, chiar dacă anul trecut s-a confruntat cu o secetă foarte severă. Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 5,4 milioane lei în 2011 la 8,5 milioane lei anul trecut, în timp ce profitul a săltat de la 840.000 lei la 2,1 milioane lei.

    Nu acelaşi lucru se poate spune despre Aurel Placinschi, care lucrează de la ADS 300 de hectare, din totalul celor aproximativ 5000 pe care le administrează prin societatea Societatea Agricolă Moldova. Dacă în 2011 Placinschi obţinea o cifră de afaceri de aproape 27 milioane lei şi un profit de 3,1 milioane lei, anul trecut cifra de afaceri a urcat până la 29,7 milioane lei, dar profitul s-a prăbuşit până la puţin peste 620.000 lei. Potrivit ADS, fermierul achită anual pentru fiecare hectar de teren agricol 360 de kilograme din producţie. Cei doi mari fermieri ieşeni nu au datorii la ADS pentru suprafeţele concesionate.

    Printre ceilalţi concesionari de terenuri de la stat se mai numără fratele lui Mihail Holicov, Ştefan, cu 59 de hectare prin firma Panifcom, Florin Stegariu, patronul Agrocon Strunga, cu 263 hectare, Dan Panaite de la Agroindustriala Bucium cu 251 de hectare sau Viorel Stan cu 23 de hectare.

    Sursa: Ziarul de Iași


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd