• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consilierul ministrului Agriculturii: Accesul la subvenții va fi mai limitat. Trebuie să gândim patriotic!

    Ramona Dascălu -

    Dorel Secară, consilier al ministrului Agriculturii Adrian Oros, a declarat la o întâlnire cu fermierii din Bistrița-Năsăud că începând cu următorul exercițiu bugetar subvențiile vor scădea și odată cu acest lucru și accesul românilor la subvenții va fi mai limitat. Există însă și vești bune pentru fermieri întrucât consilierul ministrului Agriculturii a anunțat că începând cu finalul lunii aprilie se va relua măsura de sprijin pentru tinerii fermieri.

    40% din bugetul pe agricultură alocat României de UE va fi destinat proiectelor pe climă și mediu

    Consilierul Dorel Secară a spus că speră să obțină de la Buxelles un procent mai mic de 40% care să fie destinat proiectelor pe climă și mediu deorece se teme că România nu va fi în stare să absoarbă toți acești bani și astfel îi va pierde.

    „În noul exercițiu financiar, o mare parte problemă va fi aceea că 40% din bugetul ce va fi alocat României pentru agricultură este pentru proiecte pe climă și mediu. Pentru noi, asta e o mare problemă. Țările nordice și-au cam rezolvat problemele legate de ferme, nu au trecut prin nenorocirea numită comunism. Au fermele transmise din generație în generație și noi abia acum ne mai cumpărăm câte un animăluț, câte o sculă, facem ce putem. Nu se prea potrivește politica lor cu politica noastră. Nu știu cum vom reuși să absorbim acești bani și să-i transformăm în proiecte pe climă și mediu. Dacă nu folosim acești bani, ei se vor pierde, deci aceasta e o mare problemă. Deocamdată procentul se discută. Noi sperăm să-l ducem mai jos. Ar fi totuși un avantaj pentru această zonă: să se acorde bani mai mulți pentru zona montană, iar aici Bistrița-Năsăud ar câștiga”, a spus Dorel Secară, consilier al ministrului Agriculturii Adrian Oros, potrivit timponline.ro. 

    În Polonia subvențiile nu se acordă firmelor cu capital străin

    O altă temă mult discutată de fermierii români în această perioadă este plafonarea. În legătură cu acest lucru, consilierul Dorel Secară a precizat că deocamdată nimic nu este bătut în cuie, dar se cunoaște faptul că actuala conducere a ministerului Agriculturii susține plafonarea voluntară astfel încât România să poată să decidă singură cum se va face această plafonare.

    „Acestea sunt impuneri ale UE, nu e o politică liberală. Liberalismul sprijină inițiativa privată. Domnul ministru susține așa-numita plafonare voluntară, ceea ce înseamnă că fiecare stat membru va decide în conformitate cu specificitatea lui cum se va face plafonarea, de la cât. În acest sens, deja s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii din Polonia și a aflat că acolo încă din acest exercițiu financiar există plafonarea la 150.000 de euro, dar ei nu acordă aceste subvenții firmelor cu capital străin. Să fie clar că subvenția de la UE vine pentru statul român, iar noi, la nivel național, din primele 10 exploatații agricole cele mai mari, 8 sunt străine, iar subvenția pleacă de la noi din țară. Noi nu facem discriminare, dar trebuie să gândim patriotic. România a vândut mult prea ușor pământul străinilor față de Franța, spre exemplu, unde e un sistem atât de birocratic, încât dacă un străin vrea să cumpere pământ, are nevoie de 14 ani ca să obțină autorizații de la toate autoritățile statului ca să poată face tranzacția. În interiorul UE, noi nu putem bloca schimbul intracomunitar, dar putem stabili niște prevederi legale și autorizări prin care să limităm vânzarea pământului. S-a făcut puțin în acest sens, atât legislativ, cât și prin politica Ministerului Agriculturii. E un grup de lucru acum la minister ca să le dăm posibilitatea să cumpere pământ celor care trăiesc aici”, a mai spus Dorel Secară.

    În noul exercițiu financiar accesul la subvenții va fi limitat

    Bugetul UE a scăzut din cauza Brexit și acesta este motivul pentru care au intervenit schimbări.

    Accesul la subvenții va fi mai limitat. Cine vine să depună acte de subvenții la APIA trebuie să dovedească că veniturile lui vin preponderent din agricultură. Dacă ești prefect și ai salariu, și mai ai 3 ha și vrei subvenții, nu se va mai putea. Acolo se va limita și acest lucru e foarte bine. Dreptul la subvenție i se cuvine utilizatorului, nu proprietarului. E foarte bine acest lucru, dar are dreptul la o arendă prin care, printr-o lege a părților, o stabilește cu arendașul, cel care lucrează pământul. Nu poți să iei și subvenție, și arendă, și nici să nu lucrezi pământul. Mulți dintre acești așa-ziși agricultor vor cădea, nu vor mai întruni condițiile așa-zisului fermier veritabil, fermier activ”,a explicat consilierul Dorel Secară.

    La finalul lunii aprilie se va relua sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri

    Consilierul Dorel Secară a mai anunțat că la sfârșitul lunii aprilie se va relua măsura de susținere a tinerilor fermieri care vor să se instaleze la țară prin alocare a câte 40.000 de euro acestora.

    „Gospodăria țărănească riscă să dispară, iar dispariția vine din cauză că oamenii au ajuns la o vârstă la care nu mai pot ține animale, tinerii au plecat dincolo, iar atunci singura variantă e aceea ca tinerii care au ancora aceasta, a gospodăriei familiei, să dezvolte această afacere în agricultură ca să reziste economic, să-și asigure mijloacele de trai pentru familiile lor care au pretenții la ora actuală și nu mai sunt ca acum nu știu câți ani, dar ca să le poată împlini trebuie să producă. Statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii, vrea să sprijine aceste familii”, a spus Secară.

    Pe lângă fermieri, la întâlnirea pe care Dorel Secară, consilier al ministrului Agriculturii Adrian Oros, a avut-o la Bistrița-Năsăud au luat parte și reprezentanți ai federațiilor crescătorilor de animale, ai cooperativelor, ai grupurilor de acțiune locală, apicultori, dar și șefii de instituții din județ.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului