• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Presiunile politice nu l-au lăsat pe ministrul Adrian Oros să renunțe la programul Tomata

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Dumitru Secară, consilierul ministrului Agriculturii Adrian Oros, a dezvăluit la o întâlnire cu fermierii din Bistrița-Năsăud că s-a dorit de către actuala conducere a ministerului renunțarea la programul Tomata și extinderea acestui ajutor către toate tipurile de culturi din spațiile protejate, dar presiunea politică și-a spus cuvântul și Adrian Oros a fost nevoit să-și schimbe rapid viziunea.

  Consilierul Dumitru Secară susține că de anul viitor, dacă se va păstra actuala conducere la ministerul Agriculturii, se vor da subvenții pentru toate culturile care se obțin în spații protejate.

  ”S-a derulat programul Tomata și s-a ridicat următoarea problemă la Cluj: De ce  numai porodichia? Practic, ajutorul acesta ar trebui să se dea pentru spațiile protejate, e și părerea ministrului. Anul acesta se derulează așa pentru că sunt bugete, chestiuni, dar, de anul viitor, dacă vom mai fi noi la guvernare (…) pentru toate spațiile protejate se vor da acești bani, să pună fermierul ce vrea, porodică, pătrunjel, sămânță de noroc. Mi se pare absolut corect: spațiile protejate (solariile) să fie sprijinite, iar acolo fermierul să cultive ce îi dictează lui piața, ce se vinde mai bine. Sigur că trebuie și limitare de timp, scopul fiind să limităm cât se poate importul, să aducem cât mai puțin de prin Turcia și de prin alte părți produse care stau prin depozite și se coc acolo cu tot felul de substanțe chimice și care nu fac bine nici economiei, nici sănătății (…). Problema e că nu putem limita comerțul intracomunitar pentru că putem pierde banii de subvenții, dar putem limita produsele care depășesc niște limite și sunt nocive pentru sănătatea omului”, a declarat Dumitru Secară, consilierul ministrului Agriculturii, potrivit timponline.ro.

  Dumitru Secară a mai spus că, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul Agriculturii pe tema Programului Tomata, Adrian Oros a ieșit „doar puțin în spațiul public” și „s-au făcut niște presiuni incredibile că distruge țăranul român”.

  „Presiunile politice nu l-au lăsat pe ministru să aibă o altă viziune vizavi de acest program. Eu nu am ce adăuga mai mult”, susține Dumitru Secară, consilierul ministrului Agriculturii Adrian Oros.

  Legumicultorii, nemulțumiți că statul subvenționează doar tomatele

  Ioan Simionca, legumicultor din comuna Monor, județul Bistrița-Năsăud, prezent la întâlnirea cu consilierul Dumitru Secară, se declară nemulțumit de faptul că politicile de subvenționare a agriculturii au fost adresate mai mult zonei de sud a țării, precizând că acest lucru nu este echitabil și corect.

  ”Mă refer la legume. De ce nu s-a făcut abrogare anul trecut la secțiunea a doua din programul Tomata care are o perioadă de desfășurare din 1 noiembrie în luna decembrie? Dumnealor, celor din sud, li s-a făcut o abrogare din 1 iunie – 15 iunie în condițiile în care acolo se cultivă mult mai ușor legumele. Noi aici suntem într-o zonă submontană, cultivăm legume ecologice și cred că singurele legume ecologice sunt în această zonă și îmi asum ce spun. De ce subvenția pe spațiu protejat e egală cu cea pe care e cultivat porumb sau grâu? Vi se pare că sunt aceleași cheltuieli? De ce nu se fac comisii de control în teren și nu lăsăm oamenii să vadă ce producem, de ce se merge de la birou cu baremuri prost gândite și trecute pe o foaie? Eu cred că ar trebui sprijiniți oamenii valoroși. În zona montană facem eforturi deosebite. Culegem ardei o lună pe an. În schimb, oltenii culeg patru luni la aceeași cultură. Costurile nu sunt aceleași. Primii ardei îi plantăm la 1 mai dacă sunt condiții bune pentru că spațiul protejat poate garanta o întârziere a intrării frigului în solar, nu înseamnă că nu ai frig în solar dacă nu faci foc. Eu cred că domnul ministru ar trebui să fie mai atent la ce înseamnă cultivarea de legume în spațiul submontan și în ce privește programul Tomatași în ce privește alte programe. Eu, anul trecut am avut o cultură de ardei pe care nu am stropit-o niciodată, ultima recoltă fiind în decembrie, am dat doar cu îngrășământ de grajd. Ar trebui făcută diferența între zone, părerea mea”, a spus el.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  De vorbă cu fermierii, episodul 2: ”Nu vă faceți griji! Avem capacitate de producție foarte mare!” Lebosol®-Mix Cereale SC – aportul optim de mangan, zinc, magneziu și cupru RO Fruits & Vegetables Show, 21 noiembrie: Evenimentul aduce împreună cei mai importanți producători, distribuitori și importatori din România

  Ultimele știri

  Ciobanii din Stoenești fac legea pe câmp în timpul stării de urgență! Ministrul Agriculturii: Probleme la aprovizionarea cu furaje a marilor ferme de animale! Fermier: Contracte futures pentru cereale?! Traderii nu mai comunică nimic de zile bune!

  Căutare în articole