• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânăr fermier: ”Statul mă obligă să pun apometru pe conducta cu care aduc apă pentru animale!”

    agrointeligenta.ro -

    Taxa pe adăpat nu îi ”slăbește” pe fermieri! Deși s-au făcut promisiuni politice că noua impozitare va fi amânată cu un an, crescătorii de animale reclamă că au fost reluate controalele și sunt obligați să se autorizeze ca gospodării și să achite apa din surse naturale pe care o folosesc pentru adăparea animalelor.

    ”Neața-neața, grup! Ce ziceți, colegi, această hârtie este un abuz sau este chiar așa legea. Mă obligă să pun apometru pe o conductă de irigare veche care este alimentată dintr-un lac, iar eu folosesc pentru animale, și să aruncam cu bani pe proiect, dar nu știu pentru ce anume„, a postat pe un grup de Facebook un fermier din Mediaș, județul Sibiu, care a publicat și înștiințarea-avertisment pe care a primit-o din partea celor de la Apele Române.

    Și alți fermieri au fost verificați

    În luna decembrie anul trecut, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat un articol despre un alt fermier, de data aceasta din județul Alba, controlat de cei de la Apele Române, care i-au impus, la fel, să își facă proiect cu care să se autorizeze pentru a folosi apă din surse naturale pentru a-și adăpa animalele.

    ”Știați că vacile, oile, caprele și porcii nu mai pot bea apă din izvoarele și văile patriei fără a avea autorizație de la Apele Române? Nimic ieșit din comun până aici dar problema apare în momentul când încerci să obții această autorizație. Ți se pune într-un mod foarte drăguț în vedere că trebuie să plătești 1.500 lei o taxă pt eliberare a autorizației, iar documentația nu poate să o facă decât o firmă privată agreată de Apele Române care mai percep o taxă, după spusele funcționarilor de acolo, de încă 2.000 lei. Deci în concluzie animalele din bătătura omului mai pot bea apa acestei țări numai după ce proprietarul plătește 3.500 de lei.

    Posibil să fie o chestie foarte normală, dar cred că și aceasta, printre multe altele, ajută la declinul zootehniei românești care, probabil, dacă nu luăm noi fermierii atitudine, va dispare cu desăvârșire.

    PS. Autorizația este valabilă 2 ani și neobținerea acesteia în termenul legal se pedepsește cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei.

    Oare în ce țară și în ce epoca trăim și cât ne vom mai lasă călcați în picioare?„, a scris fermierul Liviu Crișan pe un grup de Facebook.

    Despre ce taxă este vorba

    Ulterior dezvăluirii situației de către reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, cei de la Apele Române au venit cu informații privind noua taxă, confirmând că ea a fost instituită vara trecută, fără a exista însă o informare în acest sens, ci trecându-se direct la controale.

    SGA Alba a arătat pentru abrudinfo.ro, dacă există ferme sau gospodării cu mai mult de 100 de capete de ovine sau mai mult de 30 de capete de bovine, care consuma apă de suprafață, prin Ordinul Ministrului Apelor și Pădurilor nr. 891/23.07.2019, acestea trebuie autorizate.

    Articolul 3 din in Ordinul nr. 891/23.07.2019 definește Autorizația de gospodărire a apelor:

    „Autorizația de gospodărire a apelor reprezintă actul care condiționează din punct de vedere tehnic și juridic funcționarea sau exploatarea obiectivelor noi, construite pe ape sau care au legătură cu apele de suprafață, subterane, cu zona costieră, faleza, litoralul și plaja mării, cu apele maritime interioare, marea teritorială, zona economică exclusivă și platoul continental, precum și funcționarea și exploatarea în continuare a celor existente și, după caz, desfășurarea activității de depozitare, manevrare și/sau transport prin conducte al substanțelor periculoase sau alte activități pe sol sau în subsol care pot conduce la evacuarea indirectă de substanțe periculoase în apele subterane sau de suprafață.”

    Conform Articolului 5 din Ordinul nr.891/23.07.2019, categoriile de activități pentru care nu sunt necesare solicitarea și obținerea autorizației de gospodărire a apelor sunt următoarele:

    a) alimentarea cu apă pentru folosințe destinate satisfacerii nevoilor gospodăriei proprii, în condițiile în care, pentru aceasta, nu se folosesc instalații sau se folosesc instalații cu capacitate de până la 0,2 l/s;
    b) lucrări de dragare efectuate pe căile navigabile pentru menținerea adâncimii de navigație și la care locurile de depozitare a materialului rezultat din lucrările de dragare și condițiile care trebuie îndeplinite se stabilesc anual de către Administrația Națională „Apele Române“ împreună cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați – R.A.

    Ce s-a anunțat privind suspendarea taxei de adăpat

    Revolta fermierilor i-a făcut pe politicieni să anunțe că taxa pe adăpat se suspendă timp de un an, pentru ca toți cei care ar putea fi vizați să aibă timp să se lămurească despre ce este vorba și să se pună în legalitate.

    Conform deputatului Florin Roman, semnalele primite referitor la ”taxa pe adăpat” nu au rămas fără răspuns. Situația a fost discutată la cel mai încalt nivel guvernamental și s-a luat decizia suspendării aplicării reglementării acestui ordin până în vara viitoare. Între timp, fermierii vor fi informați cu privire la noua legislație și li se va oferi timpul necesar și îndrumarea pentru a se autoriza, scăpând astfel de amenzi

    ”La solicitările venite din partea cetățenilor, am avut mai multe discuții cu ministrul Mediului, Costel Alexe și cu reprezentanți ai Apelor Romane, în privința taxei de adăpat, cum a numit-o presa. A deranjat foarte mult și atitudinea unor inspectori de la Apele Romane, care în loc să explice necesitatea aplicării legii, au preferat să se arunce cu amenzi usturătoare” a declarat Florin Roman, citat de Alba24.ro.

    Până la 1 iulie 2020, crescătorii de animale care desfașoară activităti economice ar trebui să fie doar informați în legătură cu toate procedurile de autorizare a instalațiilor de captare a apei, și doar cei care nu se vor conforma riscă amenzi.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!