Peste 50 de asociații din oierit se reunesc pe 8 februarie la Sibiu. Vor discuta cu ministrul Oros despre subvențiile la ovine și fermele de elită!
agrointeligenta.ro -Ciobanii din peste 50 de asociații de profil se reunesc pe 8 februarie la Sibiu având ca invitați speciali pe ministrul agriculturii, Adrian Oros și președintele ASAS, Valeriu Tabără. Scopul întâlnirii are ca subiect principal abordarea unei strategii europene în domeniul creşterii ovinelor si caprinelor.
”În acest context, trebuie să ţinem cont de direcţiile actuale şi de perspectivă, de exploatare a ovinelor si caprinelor , la nivelul UE, întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din Europa, sunt formate din întreprinderi agricole tradiționale importante, care susţin supraviețuirea a mii de producători și care furnizează produse de o excelentă calitate și cu caracteristici specifice, precum și produse derivate, având astfel o contribuție socio-economică esențială în zonele rurale ale UE”, se arată în invitația transmisă de oieri către ministrul agriculturii, Adrian Oros, și remisă către Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Potrivit sursei citate, după datele comunicate de FAO, structura medie a producțiilor obţinute de la ovine în ţările UE este orientată preponderent spre producţia de carne (circa 72 %), urmând apoi laptele (23 %), pielicele (5-6 %) și lână(3-4%).
”Din agricultura românească, sectorul de creştere a ovinelor a asigurat în totalitate necesarul intern de carne, brânzeturi, lână şi piei anual . În opinia asociațiilor conducătoare a cărților de rasă, creşterea ovinelor și caprinelor din România, reprezintă un sector prioritar al agriculturii, care trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen mediu şi lung, menţinerea şi dezvoltarea acestui sector fiind un proces complex, politic şi social dependent de îmbunătăţirea bazei furajere, a producţiei de carne, de lapte, pielicele, a perfecţionării pregătirii profesionale a oierilor şi a structurilor ajutătoare. Pe plan mondial, în creșterea și exploatarea ovinelor se înregistrează o preocupare deosebita pentru păstrarea si mărirea efectivelor de ovine. În Europa, avem o zonă geografica cu interes deosebit în România, exploatarea ovinelor cunoaște în ultimii ani cresteri spectaculoase a efectivelor și cu o ascendență a performanței producțiilor, care după opinia noastră trebuie să continuie în mod accelerat pentru a concura cu statele performante la această dată”, se mai specifică în invitație.
Se va aduce din nou în atenția conducerii MADR înființarea fermelor de elită
Gazdele întâlnirii mai atrag atenția că România este nevoită să-și schimbe radical viziunea privind agricultura, mai ales în contextul integrării europene.
”Creșterea animalelor, în special cea a ovinelor și caprinelor, trebuie să se alinieze la direcția exploatării pentru producția de lapte și carne, producții pentru care țara noastră nu are un plafon limitat în capitolul VII Agricultură negociat cu UE. De asemenea, are nevoie stringentă de nominalizarea Fermelor de Elită, la toate creațiile biologice în vederea mentinerii și conservării fondului genetic la speciile ovine și caprine.
În România se exploatează rase de ovine locale, nespecializate pe una din producțiile solicitate. Aceste rase timp de peste 50 de ani au fost selecţionate pentru sporirea şi îmbunătăţirea producţiei de lână, producţiile de carne- lapte au fost neglijate, neexistând până în 2015, programe de ameliorare aplicative a acestora. Singura rasa de ovine specializată pentru o anumită producție este Karakul de Botoșani, rasă recunoscută pentru producția de pielicele”, mai arată sursa citată.
Se impune o accelerare a activității de ameliorare a raselor în direcția cerută de piață UE, aflată în deficit de carne și lapte
În România, mai atrage atenția sursa citată, nu putem vorbi de exploatarea unei rase de ovine pentru producția de carne care să corespundă sistemului de clasificare european a carcaselor (SEUROP). Schimbarea poate veni doar prin stimularea fermierilor crescători de oi din fermele de elită , dar nu oricum. Aceste ferme de elită, joacă un rol extrem de important în a produce și distribui material biologic cu valoare de ameliorare ridicată.
”Propunerile ce trebuiesc înaintate de MADR către C.E. , trebuiesc gândite și dezbătute împreună cu asociațiile profesionale, preocupate de ameliorarea raselor de ovine din România. Măsurile propuse trebuie diferențiate, întrucât efortul este unul suplimentar, respectiv activitatea economică este supusă unor cheltuieli suplimentare într-o fermă de elită , totodată cuprinde un program de ameliorare cu acțiuni complexe și care contribuie la furnizarea de reproducători (masculi ) valoroși ce pot oferi un progres în fermele de producție. Dacă privim spre fermele de producție, se impune susținerea acestora, întrucât efortul efectuat de fermieri, supun animalele unui program dirijat de reproducere, folosind un mascul la 35 femele și care oferă garanția unor produși cu o greutate și calitate superioară. Astfel în mod inevitabil producțiile sunt îmbunătățite, iar activitatea ecomică poate avea o creștere prin sporirea veniturilor. Pentru acest lucru este nevoie de stimularea și încurajarea fermelor de producție , în vederea trecerii de la o activitate tradițională la una economică”, se mai arată în invitație.
În condițiile actuale de aplicare a celor două măsuri în perioada 2021-2027, România, poate vorbi de atingerea obiectivelor de creștere a performanței și care să o plaseze în rândul statelor membre nu doar la numărul de ovine, ci și, la capitolul performanță pe care și le propune în cadrul PNS-PAC, 2021-2027.
”Experiența anilor 2015-2020 privind SCZ , ne indică foarte clar , o procedură greu aplicabilă, criterii ce conțin în mod obligatoriu proceduri suplimentare și în aceeași măsură incapacitatea de a atinge obiective țintă”.
Evenimentul are loc pe 8 februarie la Sibiu și va începe la orele 11.00, la Hotelul Hilton, sala de conferințe Royal Ballroom iar acesta se va desfășura sub tema ”Dezvoltarea durabilă și eficientă a sectorului ovin și caprin din România Planul Strategic – PAC 2021-2027.
Organizatorii evenimentului sunt:
-Asociația crescătorilor de ovine Păstorul Arad care deține Registrul Genealogic pentru rasa Turcană;
-Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis care deține Registrul Genealogic pentru rasa Karakul de Botoșani;
-Asociația Județeană de Ovine Caprine Caras-Severin care deține Registrul Genealogic pentru rasa Rațca, Asociația Națională a Crescătorilor de Capre CAPRIROM Constanța – Registrul Genealogic, la rasele de capre,
-Asociația Crescătorilor de Ovine Caprine Teleorman – Registrul Genealogic, Oaia cu cap negru de Teleorman
-Asociația Județeană a crescătorilor de Ovine și Caprine ” Mărginimea”Sibiu – gazda evenimentului.
Responsabil desemnat cu evenimentul este președintele Moldoovis, dr.ing. Ionică Nechifor.