Ștefan Muscă, LAPAR: Ministerul Agriculturii nu mai acceptă modificări de la fermieri pe Ordinul Subvențiilor!
Ramona Dascălu -Întâlnire între reprezentanții ministerului Agriculturii și fermierii din sectorul vegetal! Mai mulți fermieri, reprezentanți ai asociațiilor din sectorul vegetal au venit astăzi, miercuri – 22 ianuarie, la București, la sediul ministerului Agriculturii, pentru a discuta cu autoritățile despre Ordinul 619/2015, cunoscut și ca Ordinul Subvențiilor.
Printre cei care au luat parte la întâlnire s-a numărat și fermierul giurgiuvean Ștefan Muscă, din partea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Acesta a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a cerut reprezenților ministerului Agriculturii mai multe modificări în ceea ce privește Ordinul Subvențiilor, dar din păcate niciuna nu va fi implementată, cel puțin nu până anul viitor.
”Modificări nu acceptă nimeni decât din 2021 încolo, anul acesta rămâne totul la fel. Am cerut modificarea cantității de azotat pentru că nu pot să îmi permit să bag cantitatea de 175-180 de kilograme de azot și să fac producție de 6 tone, să dau 2 tone arendă și să rămân cu 4 tone. Păi așa nu reușesc să îmi plătesc decât investiția, asta înseamnă că nu câștig nimic. De asemenea, am adus la cunoștința autorităților că din cauza schimbărilor climatice nu mai putem să respectăm perioada aceea pe care o doresc autoritățile pentru a da cu azotat sau cu îngrășământ, trebuie să ne lase să dăm fiecare după posibilități și după zonă. S-a mai discutat și despre adeverința de la primărie, de faptul că primarii comit niște ilegalități. Dacă ai o datorie la ei, la impozit, nu îți mai dau adeverință. Dar nici aici nu se poate face mare lucru, nu pot fi sancționați primarii. În cazuri din acestea, noi trebuie să facem un apel către Ministerul de Interne, care la rândul lui să trimită adresă către prefecturi și să le impună primarilor faptul că nu au dreptul să condiționeze adeverința”, a spus fermierul Ștefan Muscă.
Acesta susține că a ridicat și problema măsurătorilor care nu coincid de la o instituție la alta, precum și cea a perdelelor forestiere pe care nu se ia subvenție pe motiv că au fost înființate din bani proprii: ”Eu le-am transmis că mai am o mare problemă și cu măsurătorile. Adică, eu am 500 de hectare cu carte funciară luate de la Agronomie, iar la măsurătorea APIA îmi ies doar 450 de hectare. Păi dacă nu corespund, ce vină am eu? O altă problemă este cea cu perdele forestiere. Nu este posibil să nu putem să le băgăm la înverzire și să nu primim subvenție pentru că acele hectare sunt înființate din bani proprii. Primesc subvenții numai cei care au făcut pe proiecte europene sau pe bani de la bugetul național. Și eu dacă mi-am făcut pe banii mei, de ce să nu primesc, de ce să nu se ia în calcul la înverzire și pădurea? Mi s-a spus ca toate aceste probleme pe care le am să le trimit la cabinetul ministrului, scrise pe hârtie, și să se mai organizeze o altă ședință pentru a le discuta întrucât azi era în discuție doar Ordinul 619/2015”.
Ștefan Muscă a plecat de la ministerul Agriculturii fix așa cum a venit, acesta negăsind nicio rezolvare la problemele sale, cel puțin nu în viitorul apropiat: ”Concluzia pe Ordinul 619/2015 a fost că nu se poate face nicio modificare din ceea ce am cerut noi fermierii. Reprezentanții ministerul spun că ar dura prea mult până s-ar primi vreun rezultat dacă ar trimite acum notificare la Comisia Europeană vizavi de vreo modificare”.
Vă reamintim că vinerea trecută, MADR a pus în dezbatere publică mai multe modificări la Ordinul 619/2015, schimbări despre care Agrointeligența a scris în articolul: Ministrul Adrian Oros modifică ORDINUL SUBVENȚIILOR la plățile APIA pentru pajiști, lucernă și vaci