Ștefan Muscă, LAPAR: Fără neonicotinoide, fermierii se vor gândi de două ori înainte să mai cultive floarea-soarelui
Ramona Dascălu -După decizia ministerului Agriculturii de a nu mai acorda derogare pentru tratarea semințelor de floarea-soarelui cu neonicotinoide, fermierul Ștefan Muscă, liderul din județul Giurgiu al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), crede că agricultorii români se vor gândi de două ori înainte de a se mai încumeta să cultive floarea-soarelui. Agricultorul este de părere că același lucru se va întâmpla și cu cultura de porumb, dacă autoritățile se vor hotărî să nu mai acorde derogare.
”E o mare lovitură faptul că ni s-a dat derogare pentru tratament cu neonicotinoide doar pentru semințele de porumb și sfecla de zahăr. O să vedeți câți bani se vor pierde pentru că nimeni nu o să mai cultive floarea-soarelui. Și atunci, îi întreb eu pe apicultori de unde o să mai colecteze albina dacă la rapiță și la floarea-soarelui nu s-a dat derogare? Din cauza lor nu s-a mai dat derogare pentru că ei au făcut demersuri și presiuni către comunitatea europeană”, a declarat fermierul Ștefan Muscă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Ștefan Muscă le transmite apicultorilor că tot ei vor avea mai mult de pierdut dacă la porumb în loc de tratamentul cu neonicotinoide se vor face numeroase tratamente cu insecticide.
”Dacă de la anul ne ia și derogarea la porumb, să vedem cine mai pune porumb. La mine pe zona de sud a țării, la Giurgiu, am invazie de dăunători. Dacă e vorba că nu mai pot trata sămânța nu mai pun porumb sub nicio formă. Dacă e să pun, trebuie să vin cu niște costuri suplimentare, trebuie să fac 2-3 tratamente cu insecticid și va fi albina mai afectată din momentul ăla. Nu cred că e albina afectată că tratez eu o sămânță de porumb și nu va fi mai afectată în momentul când eu voi da cu insecticid pe plantă ca să pot să distrug dăunătorii”, a mai spus fermierul din Giurgiu.
Anul acesta, fermierii români vor putea folosi neonicotinoide în campania de primăvară la tratarea semințelor de porumb și de sfeclă de zahăr, a anunțat Ministerul Agriculturii.
România, locul 1 în UE la cultura de floarea-soarelui în 2019
Anul trecut, Producția de floarea-soarelui a României a fost de 3.489 de milioane de tone în 2019. Această cultură a avut o creștere de 13,93%, respectiv 426.750 de tone, comparativ cu anul precedent.
Suprafața semănată cu floarea-soarelui în România a fost în 2019 de 1,31 milioane de hectare, în creștere de la 1,007 milioane de hectare înființate anul trecut.
Producția medie la un hectar de floarea-soarelui a fost anul acesta de 2,660 tone la hectar.
Cu aceste cifre, România s-a plasat în 2019 pe primul loc în Uniunea Europeană la producția totală de floarea-soarelui.
În ultimele două săptămâni, potrivi Bursei de Mărfuri, prețul mediul la semințele de floarea-soarelui a fost între 1.525 și 1.581 de lei pe tonă, în funcție de regiune, procesatorii reclamând în piață că există un deficit de stoc la fermieri.