• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul terenurilor, în creștere chiar și în județele cu cel mai ieftin pământ arabil

  Angelica Lefter Angelica Lefter -

  Terenuri mai scumpe chiar și în județele unde până acum suprafețele nu au cunoscut salturi importante. Dacă în vestul țării, un hectar de teren agricol a depășit pragul de 10.000 de euro, în estul țării, în Vaslui, autoritățile anunță că prețurile pentru terenuri variază între 10.000 și 30.000 de lei pe hectar, în funcție de fertilitatea solului.

  La Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, în 2019 au fost înregistrate oficial nu mai puțin de 3.798 oferte de vânzare de teren, pentru o suprafață de 3.323 hectare.

  ”Se vând la prețuri mari terenurile de la limita cu municipiul Vaslui, cum ar fi cele de la Brodoc, Mărășeni, Muntenii de Jos și Muntenii de Sus. Au prețuri mari și terenurile din jurul celorlalte centre urbane cum ar fi Huși, Negrești sau Bârlad. În afara acestor terenuri de lângă orașe care au niște tarife mai mari, prețurile variază în general între 10.000 și 30.000 de lei/hectar, în funcție de fertilitatea terenului”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

  În ultimii ani, pe piața liberă, s-a produs tranzacționarea permanentă a terenurilor agricole extravilane. În cursul anului 2018, au existat peste 3.210 oferte de vânzare în județul Vaslui, pentru o suprafață totală de 2.900 hectare de teren agricol extravilan. În cursul anului 2017, s-au înregistrat 2.576 cereri de oferte de vânzarea pentru 2.657 hectare. De asemenea, în anul 2016, au fost publicate 2.158 de cereri de vânzare, pentru o suprafață totală de 2.110 hectare, iar în cursul anului 2015, au fost înregistrate în total 2.347 oferte de vânzare a terenurilor, pentru o suprafață de 2.485 hectare, potrivit estnews.ro.

  De asemenea, la sfârșitul anului 2014, pe site-ul DAJ Vaslui erau postate 2.227 de oferte de vânzare de terenuri și a fost vizată tranzacționarea unei suprafețe de 3.855 hectare. Piața funciară din România a fost liberalizată începând din data de 1 ianurie 2014.

  Arendașii, cei mai interesați de achiziția de terenuri

  ”Terenurile s-au tranzaționat în permanență, oamenii vând și cumpără. De regulă, cumpărătorii sunt arendașii care lucrează pământul. E foarte bine că arendașii cumpără, pentru că ei fac investiții în mașini agricole, mențin fertilitatea solului și sunt cei mai îndreptățiți să achiziționeze terenurile”, a adăugat Gigel Crudu.

  Principala problemă cu care se confruntă fermierii o reprezintă lipsa fertilității suprafețelor arabile, care este una foarte scăzută. Acest lucru influențează și prețurile cu care se tranzacționeză terenurile.

  ”În județul Vaslui, terenurile se încadrează într-o clasă de fertilitate relativ scăzută. Doar 48.000 hectare de teren, dintr-un total la nivelul județului Vaslui de 401.980 hectare de teren agricol, sunt în clasele de fertilitate I și II”, a mai explicat Gigel Crudu.

  Citiți și: Prețul terenurilor agricole din România: cât costă un hectar de pământ în fiecare județ

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  APPR vine în sprijinul fermierilor din Țăndărei: Modificați Ordonanța Militară ca agricultorii să poată ieși la câmp! Răspuns DSVSA! Ce documente se mai eliberează crescătorilor de animale de medicii veterinari! Mic crescător de vaci: ”Primăria mi-a interzis să mai vând laptele în piață, la automat!”

  Ultimele știri

  Emil Dumitru, replică pentru Agrointeligența: Blat închipuit la Casa de Comerț Unirea. Voi reveni cu detalii despre jaful de acolo! Fermier de 43 de ani, în stare gravă! A fost strivit în timp ce încerca să mute un utilaj agricol! Fermieri blocați în Țăndărei! ”Trebuie să semănăm porumbul de sămânță și noi nu putem ieși din localitate!”

  Căutare în articole