Alertă meteo! ANM a emis o alertă de ninsori abundente și viscol pentru 26 de județe!
agrointeligenta.ro -Alertă meteo de ninsori! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că în intervalul 28 ianuarie, ora 20:00 – 29 ianuarie, ora 18:00 îndeosebi în zona montană înaltă vor avea loc intensificări susținute ale vântului și precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare.
În intervalul menționat, la munte treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va prezenta intensificări, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității. Cantitățile de precipitații vor depăși local 15…20 l/mp, iar în Munții Apuseni,în grupele vestice ale Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali, peste 25 l/mp, astfel încât se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent.
Judeţele care intră sub avertizarea ANM sunt:Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.
Potrivit ANM, precipitații, în general moderate cantitativ, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, vor fi și în Maramureș și în nord-estul Transilvaniei. Izolat vor fi depuneri de polei. Temporar vântul va avea intensificări și în restul teritoriului, cu rafale de 50…60 km/h.
Lipsa zăpezii a accentuat seceta din culturile agricole
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și a Banatului, local în nord-vestul, centrul, estul și sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul și sud-estul Moldovei, sudul Olteniei și al Crișanei.
Aprovizionarea cu apă a solului, va prezenta valori satisfăcătoare, izolat apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia și Crișana, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul și sudul Moldovei, nordul, nord-vestul și vestul Munteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de cậmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer, în zonele de cậmpie din jumătatea de sud a ţării, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare, în special la culturile înființate în epoca optimă. Totodată, datorită alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, izolat se va putea produce fenomenul de „descălţare” a plantelor de orz şi grâu de toamnă.
Funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor înregistra fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%). Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta medie şi slabă în culturile semănate în afara epocii optime (după data de 01 Noiembrie 2019) şi insuficient pregătite pentru rezistenţa la condiţiile de iernare.
Cultura de rapiţă se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar (4-13 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, îndeosebi pe terenurile unde plantele au intrat în iarnă cu o rozetă de 5-8 frunze. Local, în vestul, sudul şi estul ţării starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă, în special pe arealele agricole unde culturile au fost înființate tardiv.
La nivelul întregii ţări, speciile pomi-viticole vor parcurge în continuare starea de repaus vegetativ. Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp.