• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Strigătul disperat al unei fermiere din Galați: ”Acordați de urgență AJUTOR DE MINIMIS pentru agricultură!”

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii din sud-estul țării au ajuns în pragul disperării din cauza secetei extreme care a pârjolit culturile agricole de la grâu și orz la rapiță. Nici culturile însămânțate în această perioadă, porumbul sau soia, nu vor avea forța să reziste în pământul uscat iar șansele ca acestea să răsară sunt aproape zero. Fermierii din Galați, unul dintre cele mai afectate județe, fac prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO un apel la autorități ca măcar în al doisprezecelea ceas să își întoarcă fața către cei care produc hrana țării și să pună pe hârtie, și desigur în aplicare, un ajutor de minimis care să îi ajute pe producătorii agricoli să țină piept molimei care i-a lovit.

    Fermierii din Galați se tem că recolta de grâu va fi compromisă în acest an

    Tare necăjiți suntem iar situația este critică în tot județul Galați în particular și cam în toată zona de sud-est a țării în general, ne-a spus cu glasul tremurat Ortansa Stroe, fermieră care lucrează în Galați 1.300 de hectare din care 1.200 le are în arendă și 100 de hectare în proprietate. Societate pe care acesta o conduce de mai bine de 16 ani, Agromec Șendreni, se află în prezent în mare impas din cauza termenului de 30 iulie când vine scandeța pentru plata inputurilor.

    ”Pierderea este enormă, într-o singură zi vorbim de câteva miliarde. Marele necaz este că pe 30 iulie societatea noastră are scadența pentru plata la inputuri, care erau cu plata la recoltă la orz și la grâu și eu dacă nu am ce recolta, orz și grâu, vă dați seama, cred că vreo 10 miliarde care erau plățile scadente la 30 iulie pe care le-am pus cu plata din valorificarea grâului și a orzului. Eu totuși nu pot să cred că nu vor veni (autoritățile – n.r) cu un sprijin ceva, un ajutor de minimis acolo unde este secetă, pe suprafețele unde nu se poate și nu este nimic să dea un ajutor ca să putem ieși la liman. Nu știu dacă firmele mari de la inputuri ne vor înțelege să ne amâne ratele, datoriile care sunt la scadență, dar dacă nu vor fi înțelegători nu văd cum o să plătesc, că nu am de unde la 30 iulie dacă nu am ce recolta”, ne-a declarat cu îngrijorare fermiera.

    Singura speranță, culturile care sunt irigate

    Din 1.300 de hectare, fermiera din Galați are irigate 100 de hectare, acesta fiind singura suprafață de pe care speră să mai recolteze ceva.

    ”Din 400 hectare de grâu avem 75 de hectare pe care le-am irigat, restul 325 de hectare săptămâna viitoare cred că vor trebui întoarse și chiar dacă plouă nu mai avem ce să salvăm. Apoi 200 de hectare de orz, toate sunt compromise la ora actuală. 37 de hectare de rapiță pe care numai noi știm cum am reușit să le însămânțăm în condițiile de secetă din toamnă. Adică am irigat, am pregătit terenul, am însămânțat și pe urmă iar am irigat ca să răsară. Nu mai spun că au fost vreo 4 perioade cu temperaturi cu -5 grade, în februarie a fost cald, culturile au plecat în vegetație și în martie am avut temperaturi cu -7 grade, – 5 grade noaptea. De exemplu, pe 31 martie au fost temperaturi -5 grade și unde irigam se formau țurțuri de gheață și bineînțeles, planta a stresat-o, a afectat-o și nu numai la rapiță, la toate culturile. Să fie ziua 20 de grade și noapte 0 grade, sunt diferențe mari între zi și noapte”, a mai povestit Ortansa Stroe.

    În privința culturilor care se înfiițează în primăvară fermierii din Galați au rezerve având în vedere nivelul de secetă care a uscat pământul în totalitate.

    ”Am 330 de hectare de floarea-soarelui care vor fi semănate, am început la semănat, dar cum spun, am văzut că în jur au semănat majoritatea, dar noi punem pe pământ uscat sămânța, nu vă închipuiți, nu am cuvinte să spun cât e de uscat pământul. Vom mai merge pe 215 hectare de porumb, 30 de hectare de soia pe care le avem la irigat. Mazăre 30 de hectare pe care le-am semănat, au răsărit , dar au rămas așa, dacă mai ține seceta se va usca și aceasta care a răsărit. Problema și mai mare este că acolo unde suprafețele sunt calamitate 100% și trebuie întoarse solele  trebuie să băgăm discul iar la uscăciunea care este pe câmp băgând discul se evaporă și mai mult apa și așa puțină din sol. Așadar nu poți semăna latceva în aceste condiții”, a mai spus fermiera.

    Dacă nu e grâu, nu e pâine. Prețul grâului ar putea exploda în toamnă

    În condițiile actuale în care producția de grâu va fi drastic diminuată comparativ cu cifrele de anul trecut, Ortansa Stroe spune că prețurile se vor duce mult în sus.

    ”Dacă nu e grâu, nu e pâine, dar vedeți că ieri ministrul agriculturii vorbea că avem cereale destule pe stoc, eu știu unde or avea, sau până la recoltă, dar care recoltă? În partea de vest am înțeles că ei nu se confruntă cu probleme, acolo unii au făcut deja contracte pentru vânzarea cerealelor, îmi spuneau, am făcut pentru 600 de tone cu 0.70 de bani și îi părea rău ca a făcut contractul că sigur prețurile se vor duce în sus dacă nu sunt producții. Deși acum nu este momentuld e făcut contracte că trebuie să vezi la recoltă, ce iese și atunci, de obicei, întotdeauna se constata că prețul la recoltă era mai mare, când erau producții scădea. Acum nu pot să preconizez ce evoluție va fi”, a punctat agricultoarea din Galați.

    Acesta îndeamnă autoritățile să se întâlnească cu fermierii, să îi întrebe pe fiecare care este situația din teren și ce probleme au.  ”De la LAPAR (fermiera din Galați face parte și din Consiliul Director al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR n.r) tot ne-au mai trimis scrisorile transmise către Minister, de exemplu o scrisoare în care urma acolo ca să facă comisiile, să se organizeze la nivel de prefectură comisiile pentru a începe analiza privind calamitățile, dar pe Galați nu au făcut nimic. Lângă mine este un fermier care are vreo 2.000 de hectare care nu are nimic la irigat. Deci vrem să tragem un semnal de alarmă că siuația este extrem de gravă”, a conchis Ostansa Stroe.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an